İstanbul Modern'den İki Sergi - Son Dakika
Yerel

İstanbul Modern'den İki Sergi

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400.yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen "La La La İnsan Adımları."

15.02.2012 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde, Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen "La La La İnsan Adımları: Boijmans van Beuningen Müzesi Koleksiyonundan Bir Seçki" ile müzenin fotoğraf koleksiyonundan oluşan "Dünden Sonra" isimli sergiler, yarın ziyarete açılacak.

Sergilerin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, iki sergiye birlikte ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eczacıbaşı, "La La La İnsan Adımları" sergisinin 163 yıllık Boijmans van Beuningen Müzesi'nin zengin koleksiyonundan klasik dönem, modern ve çağdaş sanatın tanınmış isimlerini bir araya getirdiğini belirterek, "Dünden Sonra" sergisinde ise kuruluşlarından bu yana oluşturdukları fotoğraf koleksiyonlarından geniş bir seçkinin sunulduğunu kaydetti.

"La La La İnsan Adımları" sergisinin insan ilişkilerini merkez aldığını ve bugünkü çağdaş sanat dünyası için önemli mesajlar taşıdığına inandığını ifade eden Eczacıbaşı, serginin 16. yüzyıl ressam ve baskı ustalarının ender bulunan çalışmalarının yanı sıra çağdaş sanat tarihine geçmiş usta isimleri bir araya getirdiğini söyledi.

Eczacıbaşı, çoğu Türkiye'de eserleri ilk kez sergilenecek sanatçılardan oluşan serginin, insanların bazı ortak sorunlarını gündeme getirerek cevaplar önermeye çalıştığını anlatarak, sergiye paralel çeşitli etkinliklerin de düzenleneceğini dile getirdi.

Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında 10 Mart'ta Boijmans van Beuningen Müzesi'nde açılacak "İstanbul Modern-Rotterdam" başlıklı sergiyle Türk çağdaş sanatının önemli örneklerini sanatseverlerle buluşturacaklarını da aktaran Eczacıbaşı, bu serginin 2009 yılından bu yana dünyanın önemli kentlerinde düzenledikleri koleksiyon sergilerinin devamı niteliğini taşıdığını kaydetti.

Eczacıbaşı, Türkiye'de fotoğrafın modern ve çağdaş örneklerini bir araya getiren "Dünden Sonra" sergisinin ise günümüzden 1800'lerin Pera'sına uzanan süreçte fotoğrafın teknik ve kavramsal gelişimini ortaya koyduğunu anlatarak, Türkiye'nin sayılı arşivlerinden birine sahip olan fotoğraf bölümlerinin farklı dönem, üslup ve yaklaşımları içeren koleksiyonuna sürekli yeni çalışmalar eklediğini vurguladı.

Müzenin fotoğraf galerisinin 2004 yılından bugüne Türkiye'de ve dünyada fotoğrafçılığın gelişim sürecini yansıtan ve genç sanatçıların yeni ve farklı bakış açılarını sunan sergilere ev sahipliği yaptığını ifade eden Eczacıbaşı,

"İstanbul Modern, Osmanlı döneminden günümüze uzanan koleksiyonunu genç Türkiye'nin gelişen ve yenileşen yüzünü dünyaya tanıtan Othmar Pferschy'nin arşivini güz yüzüne çıkarıp izleyiciyle paylaşırken, fotoğrafımızın birikimini önemli örnekleriyle yarınlara taşıyor" dedi.

-Diğer konuşmacılar-

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, "La La La İnsan Adımları" sergisinin Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleşen en büyük kültürel etkinliklerden biri olduğunu söyledi.

Kervers, 400 yıl önceki bir tarihi olayı kutlarken aynı zamanda ileriye de bakmak ve bu uzun soluklu ilişkiden ortak bir geleceğin zemini olarak faydalanmanın önem taşıdığına işaret ederek, modern sanatın toplumla ilgili sorular sorulmasında ve gelecek vizyonunun biçimlendirilmesinde önemli bir rol oynadığını, bu anlamda İstanbul Modern ile Boijmans van Beuningen Müzesi'nin ortak çalışmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Boijmans van Beuningen Müzesi Direktörü ve serginin küratörü Sjarel Ex de serginin 163 yıllık müzenin 140 binden fazla eser içeren koleksiyonundan seçtiği klasik ustaların eserleriyle güncel sanatçıların çalışmalarını bir araya getirdiğini söyledi.

İnsan ilişkilerinin koleksiyonlarında yer alan her yüzyıl ve disiplinden eserlerde sıkça karşılarına çıkan bir konu olduğunu düşündüğünü anlatan Ex, Türkiye ile Hollanda arasında diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları için de bundan daha uygun bir temanın bulunamayacağını kaydetti.

"Dünden Sonra" sergisinin küratörü Engin Özendes ise İstanbul Modern'in Türkiye'nin bünyesinde koleksiyonu ve galerisiyle bir fotoğraf bölümü olan tek müzesi olduğunu belirterek, koleksiyondaki çalışma sayısı 7 bini aşan fotoğraf galerisinde bugüne kadar 26 fotoğraf sergisinde Türkiye'nin yanı sıra çeşitli ülkelerden 220 sanatçının çalışmasının sergilendiğini kaydetti.

Özendes, 53 sanatçının 179 eserinin yer aldığı ve 66 sanatçının 213 eserinin de dijital ortamda gösterileceği serginin, geçmişin ve günümüzün birikimini bütünlüklü bir biçimde izleyiciye sunarken bundan sonraki yıllar için koleksiyonun gelişimine de ışık tuttuğunu sözlerine ekledi.

"La La La İnsan Adımları" sergisi 6 Mayıs, "Dünden Sonra" sergisi de 3 Haziran tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstanbul Modern'den İki Sergi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement