İstanbul Mushafı, Büyük Çamlıca Camisi'nde tanıtıldı - Diyanet İşleri Erbaş - Son Dakika
Güncel

İstanbul Mushafı, Büyük Çamlıca Camisi'nde tanıtıldı - Diyanet İşleri Erbaş

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Müslümanların tarih boyunca Kur'an-ı Kerim'i yazmayı onurlu bir görev olarak addettiğini belirterek, "Bu minvalde mushaf yazısını en güzel kıvama getirmek için büyük bir emek ve çaba sarf etmişlerdir.

27.04.2022 18:31  Güncelleme: 19:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Müslümanların tarih boyunca Kur'an-ı Kerim'i yazmayı onurlu bir görev olarak addettiğini belirterek, "Bu minvalde mushaf yazısını en güzel kıvama getirmek için büyük bir emek ve çaba sarf etmişlerdir." dedi.

Erbaş, Büyük Çamlıca Camisi Konferans Salonu'nda düzenlenen İstanbul Mushafı Takdim ve Tanıtım Programı'na katıldı.

Kur'an-ı Kerim'in ilahi bir kitap olduğu kadar, mübarek bir kitap olduğunu belirten Erbaş, "Sevgili Peygamberimizin, inen her vahyi, bütün saffetiyle korunması için ashab arasından seçip görevlendirdiği vahiy katiplerine yazdırdığını biliyoruz. Allah Resulü bununla da yetinmeyip, aynı zamanda inen her ayetin ezberlenmesini de emir buyurmuştur. Dolayısıyla Kur'an-ı Kerim, hem lafzıyla hem de hattıyla korunarak bugüne gelmiş, kıyamete kadar da devam edecek bir kitaptır." diye konuştu.

Erbaş, Kur'an'ın mesaj ve ilkeleriyle çağlara rehberlik ettiğine vurgu yaparak, İsra Suresi'nin 9. ayetini okudu.

Kur'an-ı Kerim'in insanı medeni ve erdemli kılan bütün değerlerin temel kaynağı olduğunu ifade eden Erbaş, şunları aktardı:

"Alemin yaratılışından insanın var oluşuna, tevhidden adalete, nübüvvetten ahirete, ibadetten ahlaka varıncaya kadar aklın ve kalbin ilgi alanına giren her konuda insana rehberlik eder. Yaratılıştan bu yana insana kalemi, kelamı ve beyanı öğreten Allah, Kur'an ile onu ilmin, irfanın, hikmetin ve sanatın zirvesine taşımıştır. Bu sebeple aklıselim ve zevkiselim sahibi her insan, Kur'an-ı Kerim'in tilavetinden haz alır. Kitabetine hayranlık duyar, rehberliğiyle Hakk ile batılı, doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini, faydalı ile zararlıyı birbirinden ayırma imkanı bulur."

Erbaş, Kur'an'ın mushaf haline getirilmesi ve çoğaltılması süreçlerini anlatarak, "İnancına, kitabına vefanın ve sadakatin gereği olarak Müslümanlar tarih boyunca Kur'an-ı Kerim'i yazmayı onurlu bir görev olarak addetmişlerdir. Bu minvalde mushaf yazısını en güzel kıvama getirmek için büyük bir emek ve çaba sarf etmişlerdir. Özellikle Osmanlı toplumunda hat ve hattatlık sanatına gösterilen teveccüh hüsnühat alanında çeşitli ekol ve tarzların da gelişmesine zemin hazırlamıştır. Nitekim bu alanda nice hattat, nakkaş ve müzehhip yetişmiş, günümüze kadar taşınan güçlü bir sanat metodolojisi ve büyük bir ilmi müktesebat olmuştur. Çağları aşan eserlere imza atan hattatların yetiştiği emin belde olarak İstanbul, küresel ölçekte bir kültür sanat merkezi haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Hattat Hüseyin Kutlu, törene video mesaj gönderdi

Törene Kovid-19 hastalığı nedeniyle katılamayan hattat Hüseyin Kutlu'nun mushaflar hakkında bilgiler verdiği video mesajı yayımlandı.

Kutlu, 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hattatlarla bir toplantı yaptığını dile getirerek, "Yeni bir mushaf yazdırma arzusunda olduklarını beyan buyurdular. Yüreğimdeki o ateş yeniden harlandı. Böyle bir projenin kabul görüp görmeyeceğinden doğrusu emin değildim. Projeyi kendilerine sunduğum zaman bitiş tarihi dışında hiçbir şey sormadan kabul ettiler ve himayelerine aldılar. Zat-ı devletlerine minnettarım. İstanbul Mushafı'nın özelliği, İslam tarihi boyunca bir benzerinin bulunmamasıdır. Asrısaadetten günümüze bütün İslam tarihi boyunca ve bütün İslam coğrafyasında çeşitli dönemlere ait en nadide mushaflardan, yazma eserlerden, mimari tezyinattan istifade edilerek 10 dönem ve 10 ciltten oluşan bu mushafa 'İstanbul Mushafı' adı verildi." diye konuştu.

İstanbul Mushafı'nın, mushaf sanatlarının gül destesi olduğunu aktaran Kutlu, şöyle devam etti:

"Kağıdından boyasına, hattından tezhibine, cildinden tıpkıbasımına kadar tamamı kendi bünyemizde vücut buldu. 18. yüzyıldan bu yana terk edilen nakkaşhane geleneği de bir bakıma bu vesileyle ihya edilmiş oldu. Aslında siz bütün bu olup bitenlere 'o elleri öpülesi pak ecdadın kanatlarıyla uçmak' diyebilirsiniz. İstanbul Mushafı'nın kağıdını yaparken Mekke'den, Medine'den, Kudüs'ten, Buhara'dan, Semerkant'tan, Kosova'dan, Meşhed-i Hüdavendigar'dan, Ahmet Yesevi'den, Şah-ı Nakşibend'den, İmam-ı Rabbani'den hasılı ümmetin hürmet ettiği mukaddes makamlardan muhtelif ağaç dalları, gül dalları getirttik. Kabuklarını soyup dövdükten sonra bu kağıdın hamuruna karıştırdık, hepsi bir oldu, İstanbul Mushafı'na kağıt oldu."

İstanbul Mushafı, Büyük Çamlıca Camisi\'nde tanıtıldı - Diyanet İşleri Erbaş
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Mushafı, Büyük Çamlıca Camisi'nde tanıtıldı - Diyanet İşleri Erbaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement