Istanbul Photo Awards 2017" Sergisi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Istanbul Photo Awards 2017" Sergisi Açıldı

Istanbul Photo Awards 2017" Sergisi Açıldı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"a ilişkin, "Böyle köklü bir kuruma, işini yaparken, haber yaparken bir taraftan da ortaya çıkan sanatsal ürünleri de kamuoyunun önüne getirmeleri, bir görev olarak...

02.04.2017 22:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards"a ilişkin, "Böyle köklü bir kuruma, işini yaparken, haber yaparken bir taraftan da ortaya çıkan sanatsal ürünleri de kamuoyunun önüne getirmeleri, bir görev olarak düşerdi zaten. O görevi hakkıyla yapıyorlar." dedi.

Yarışmada bu yıl dereceye giren fotoğrafların yer aldığı ilk sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ev sahipliğinde Tophane-i Amire'de açıldı.

Açılış törenine katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, AA'nın dünyanın en köklü ajanslarından birisi olduğunu belirtti.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen yarışmada emeği geçenleri tebrik eden Şahin, "Böyle köklü bir kuruma, işini yaparken, haber yaparken bir taraftan da ortaya çıkan sanatsal ürünleri de kamuoyunun önüne getirmeleri, bir görev olarak düşerdi zaten. O görevi hakkıyla yapıyorlar. Haberciliğin estetik tarafını bizlerle buluşturuyorlar. Kendilerine özellikle teşekkür ediyorum. Burada ödül alanlar, Pulitzer ödüllerinde de dereceye giriyorlar. Bu Türkiye'deki fotoğraf yarışmasının ne kadar titizlikle yapıldığı ve jürinin ne kadar titizlikle değerlendirme yaptığının da önemli bir göstergesi. Jüriye de teşekkür ediyorum." dedi.

Kazancı: "İstanbul Photo Awards'ın bir Türkiye markasına dönüştüğünü görüyoruz"

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı da haber, portre, doğa ve çevre dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya, 100'ü aşkın ülkeden yaklaşık 3 bin kişinin 25 bin fotoğrafla katıldığını dile getirdi.

Jürinin üç günlük yoğun çalışmanın ardından kazanan fotoğrafları belirlediğini aktaran Kazancı, 17 ülkeden 22 fotoğrafçının ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Kazancı, desteği dolayısıyla ev sahibi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile yarışmanın sponsorları Türk Hava Yolları ve TİKA'ya teşekkür etti.

Kazancı, ödüle layık bulunan fotoğraflardan oluşan serginin ilkini İstanbul'da açtıklarını, daha sonra Ankara, sonbaharda da New York'ta BM Genel Merkezi'nde ve Moskova'da sergi açılacağını belirterek, "Yarışmamızın, henüz üçüncü yılında olmasına rağmen doğru konumlandırılmış olmasından dolayı oldukça sağlam bir yere yerleştiğini görebiliyoruz. Istanbul Photo Awards'ın artık Ajansı da aşarak bir Türkiye markasına dönüştüğünü memnuniyetle görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da önemli bir hale geldiğine de hep beraber şahit olacağız inşallah." ifadelerini kullandı.

Yarışmada bu yıl "Yılın fotoğrafı" ödülünü Frederic Lafargue'nin Paris Match dergisi için çektiği "DEAŞ'tan kaçış" adlı fotoğrafın kazandığını hatırlatan Kazancı, serginin açılışına da katılan Lafargue'yi tebrik etti.

Kazancı, daha önceki yarışmalarda birincilik alan fotoğrafların aynı zamanda dünyanın en saygın gazetecilik ödüllerinden Pulitzer ödülüne de layık görüldüğünü anımsatarak, "Burada da birincilik alan fotoğrafın yine Pulitzer ödülü alacağına inanıyoruz. Foto muhabirlerimizin o an orada olmak, orada olmayanlara o anın etkisini taşımak dışında, bir de böyle zulümlerle, riskli alanlarda fotoğrafçılık yaparken karşılaştıkları zor durumlarla psikolojik olarak mücadeleleri de önemli bir imtihan. O çerçevede ben Friedrich Wilhelm Nietzsche'den bir alıntı yapayım: 'Uzun süre uçuruma bakarsanız uçurum da size bakar.' Bizim bu birinci olan fotoğraflara, uzun süre bakamayışımızın bir sebebi de bu mesuliyet duygusu. Çünkü oralarda hep acı çeken insanlar, mazlum pozisyonunda insanlar var ve bir biçimde biz kendimizi mesul addediyoruz." diye konuştu.

MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Alev İdrisoğlu ise dünya çapındaki yarışma dolayısıyla AA yetkililerine teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şaban Kızıldağ, AA Yönetim Kurulu Üyesi Ali Türker Pirtini'nin de yer aldığı protokol üyeleri sergiyi gezdi. AA Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve AA Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireççi de protokole eşlik etti.

Sergi

Istanbul Photo Awards'ta bu yıl dereceye giren fotoğrafların yer aldığı sergi, 16 Nisan'a kadar gezilebilecek.

Yarışmada, "Yılın Fotoğrafı" ödülünü, Frederic Lafargue'ın Paris Match için çektiği "DEAŞ'tan Kaçış" fotoğrafı kazanmıştı. Aris Messinis'in AFP için çektiği " Akdeniz'de Ölüm" başlıklı serisiyle "Seri Haber" kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olduğu yarışmada, Adam Pretty, Getty Images için çektiği "Yüzeyin Altında" başlıklı fotoğraf ile "Tekil Spor" dalında birincilik almış, Patrick Smith de Getty Images için çektiği seriyle "Seri Spor" alanında birinciliğe layık görülmüştü.

Mary Gelman, kadın mağdurlar konulu serisiyle "Seri Portre" kategorisinde birincilik alırken, "Tekil Portre" kategorisinde, jüri ödüle layık eser bulamamıştı.

Kemal Jufri, "Papwa Sewgolum Golf Sahası" başlıklı fotoğrafıyla "Seri Doğa & Çevre" kategorisinde birinci olurken, Johnny Miller, Milletfoto için çektiği "Öksüz Orangutanları Beslemek" başlıklı serisiyle "Tekil Doğa & Çevre" kategorisinde birincilik almıştı.

Jüri, Gazze'de yaşayan serbest fotomuhabiri Hosam Salem'i, "Gazze'de Sokak Antrenmanı" başlıklı fotoğrafıyla "Genç Fotomuhabiri Ödülü"ne layık görmüştü.

Haber, spor, portre, doğa & çevre fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya, yaklaşık 25 bin fotoğraf başvurusu olmuştu. Yılın fotoğrafının yanı sıra 17 ülkeden 22 fotoğrafçıya ödül verilen yarışmanın resmi sponsorluğunu, Türk Hava Yolları (THY) ve TİKA üstlenmişti.

Yarışmanın sonuçlarının açıklanmasının ardından, 24-25 Mart'ta İstanbul'da dünyaca ünlü foto muhabirleri Yuri Kozyrev ve Stanley Greene'in katılımlarıyla basın fotoğrafçılığı atölye çalışması düzenlenmişti.

Çalışmaya, AA ve ulusal medyada çalışan genç fotomuhabirlerinin yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğrencilerinden oluşan 16 kişi katılmıştı.

Atölye çalışmasının tamamlanmasının hemen ardından 26 Mart'ta Kozyrev ve Greene, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda düzenlenen "Istanbul Photo Awards Talks" başlıklı söyleşide fotoğrafseverlerle buluşmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Istanbul Photo Awards 2017' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement