İstanbul Taksileri Tez Oldu! - Son Dakika
Eğitim

İstanbul Taksileri Tez Oldu!

İstanbul Taksileri Tez Oldu!

Son zamanlarda özellikle UBER sürücüleri ile yaşanılan şiddet olayları ile gündemden düşmeyen İstanbul taksileri tez konusu oldu.

30.07.2018 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son zamanlarda özellikle UBER sürücüleri ile yaşanılan şiddet olayları ile gündemden düşmeyen İstanbul taksileri tez konusu oldu.

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yerel Yönetimler Anabilim Dalı'na bağlı Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Yüksek Lisans bölümü öğrencisi Adnan Tetikol tarafından Dr. Öğr. Üyesi Burak Hamza Eryiğit danışmanlığında yazılan "Küreselleşme Sürecinde İstanbul'da Taksicilik Hizmetlerinin İktisadi Olarak İncelenmesi" başlıklı yüksek lisans tezi ile birlikte son dönemde gündemden düşmeyen İstanbul taksilerini masaya yatırıldı.

Tez çalışması kapsamında taksicilik hizmetlerinin hukuki ve yönetsel altyapısı ile birlikte tahditli taksi plakası uygulaması, plaka alım-satım sektörü, Uber, iTaksi gibi son günlerin tartışmalı konuları incelenmiştir. Ayrıca Londra, New York, Tokyo ve Singapur gibi önde gelen küresel şehirlerdeki taksicilik uygulamaları ile İstanbul taksicilik uygulamaları karşılaştırılmıştır.

İstanbul'da taksicilik hizmetlerinin sunulması sırasında karşılaşılan sorunların nedeni olarak sektörün düzenlenmesi sırasında bir takım hatalar yapıldığı belirtilen tez çalışmasında Adnan Tetikol, İstanbul'un öncelikli olarak ihtiyacının Londra, New York, Tokyo ve Singapur'da olduğu gibi sektörü düzenleyecek ve doğrudan İstanbul Büyükşehir Belediyesi denetiminde olacak bir İstanbul Taksi Merkezi'nin kurulması gerektiğini belirtmiştir. Tetikol ayrıca, söz konusu merkez üzerinden sektör için gerekli olan şoför eğitimlerinin gerçekleştirilmesi ve sektörde denetim sağlanması gerektiğini ifade etmiştir.

UBER ile ilgili olarak ise tez çalışmasında taksicilik hizmetlerinden yüksek memnuniyet sağlanan Tokyo gibi şehirlerde şirketin tutunamadığı belirtilmiştir. Plaka tahdidinin kaldırılması ya da yükseltilmesi ve şoför eğitimlerinin gerçekleşmesi ile birlikte müşteri memnuniyeti açısından büyük ilerleme kat edileceği vurgulanmıştır. Ayrıca tez çalışması kapsamında Tetikol, plaka sahipleri ve İstanbul Taksicilik Esnaf Odası tarafından karar alıcılara uygulanan baskı ile sektörde iyileşme yapılmasının önüne geçildiği belirtilmiştir. Böylece 30 Milyar Türk Lirası büyüklüğünde bir taksi plakası alım-satım sektörünün devamlılığının sağlandığını belirten Adnan Tetikol, sektörün yıllık ciro olarak ise 4.5 milyar Türk Lirası büyüklüğünde olduğunu ifade etmiştir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Eğitim İstanbul Taksileri Tez Oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement