İstanbul Teknik Üniversitesinde "Down Cafe" Açıldı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesinde "Down Cafe" Açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) "Engelsiz Üniversite" projesinin önemli adımlarından biri olan Down sendromlu gençlerin çalışacağı "Down Cafe", üniversitenin merkez yerleşkesinde düzenlenen törenle açıldı.

12.06.2014 17:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) "Engelsiz Üniversite" projesinin önemli adımlarından biri olan Down sendromlu gençlerin çalışacağı "Down Cafe", üniversitenin merkez yerleşkesinde düzenlenen törenle açıldı.

Açılış törenine katılan İstanbul Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, bu işin bir cesaret örneği olduğunu ifade ederek, katkısı olan tüm isimleri tebrik etti. İstanbul'un dünya başkenti olduğunu anlatan Bulut, kentte yapılan her şeyin dikkatle takip edildiğini ifade etti.

Bulut basının desteğiyle Türkiye'de ve dünyada bu işin yansımalarının olacağına işaret ederek, şunları söyledi:

"Bunu bir proje olarak gördüğümüzde, bu projenin sorumluluğunu üzerine alan İTÜ, Sarıyer Kaymakamlığı ve bunların arkasındaki ekip, gerçekten örnek olacak bir iş yaptılar. Gerçi bu işler her tarafta yapılıyor ama ben bu işe cesaret etmelerini alkışlıyorum. Böyle bir şey her yerde konuşulur. Önemli olan bu konuşmanın düşünceden uygulamaya geçirilmesi. Bu nedenle burası örnek olacaktır."

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca da projeye katkısı olan tüm isimlere teşekkür ederek, "1970 ve 1980'lerde bu çocukları hep eve hapsetmiştik. Sanki bir şeyler saklıyormuş gibi. Bu çocukların daha görünür olması için atılan ilk adımlardan bir tanesi bu. Bu işin sorumluluğunu elde edebilirlerse... Hiç olmazsa topluma kazandırma açısından iyi bir proje olduğunu düşünüyorum. Hedefimiz bunun daha görünür olması. Gençlerin daha çok toplumla haşır neşir olması. O açıdan böyle bir şey düşündük" ifadelerini kullandı.

"Down Kafe" olarak hizmet verecek olan "Fanfan Cafe"nin işletmecisi Ayça Pars da AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite içinde bir işletme açmak için yönetimle görüştüğünü, üniversitenin de kafe talebini kendisine ilettiğini söyledi.

Projeyi duyduğunda çok sevindiğini aktaran Pars, "Down sendromlu çocuğu olan arkadaşım var. Onların şikayetlerinden, bu çocukların toplumda yeri olmadığını biliyorum. Bunlar aslında pozitif çocuklar. Enerji dolu çocuklar olduklarını da biliyorum. 'Onları topluma kazandırmak için ufacık bir katkım olacaksa ne mutlu' diye seve seve kabul ettim. Bu şekilde projeyi gerçekleştirdik" diye konuştu.

Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim İş Uygulama Okulu öğrencilerinin eğitim alarak kafeye geldiklerini belirten Pars, "Arkadaşlarımız son bir aydır geliyorlar. Bizimle yarım gün çalışıyorlar. Serviste yardım ediyorlar. Çok güzel kekler yapıyorlar. Onları burada beraber ikram ediyoruz. Bir ay içinde üniversite öğrencileri için ve burada çalışan down sendromlu çocuklarımız için çok pozitif gelişmeler gözlemledim. Çok güzel bir proje oldu" dedi.

Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerine karnelerinin verildiği etkinliğe, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Uygulama Merkezi Müdürü Can Doğaşan, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Teknik Üniversitesinde 'Down Cafe' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement