İstanbul Tiyatro Festivali 15 Mayıs'ta Başlıyor - Son Dakika
Güncel

İstanbul Tiyatro Festivali 15 Mayıs'ta Başlıyor

Tiyatro İzleyicisi ile Birbirinden İlginç 70'in Üzerinde Gösteriyi Buluşturacak 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin 20 Günlük Yolculuğu, 15 Mayısta Aya İrini'de Başlayacak.

07.05.2008 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tiyatro izleyicisi ile birbirinden ilginç 70'in üzerinde gösteriyi buluşturacak 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin 20 günlük yolculuğu, 15 Mayısta Aya İrini'de başlayacak.

Festival, 4 Haziranda sona erecek. Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşecek açılış töreninde, ''2008 Tiyatro Onur Ödülleri'' Gülriz Sururi ve Engin Cezzar'a sunulacak.

Almanya, İsviçre, Fransa, İtalya, Litvanya, Danimarka, Hırvatistan ve Amerika'dan dünyaca ünlü 8 uluslararası topluluğun ilginç gösterilerine sahne olacak festivalde, yaklaşık 25 yerli oyun, dans ve performans ilk kez seyirci ile buluşacak. Festival izleyicileri 20 gün boyunca 70'in üzerinde gösteri izleme imkanı bulacak.

Festival etkinlikleri Aya İrini, Atatürk Kültür Merkezi, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi, Kenter Tiyatrosu, Garajistanbul, Santralistanbul, Muammer Karaca Tiyatrosu, Sabancı Üniversitesi, Antrepo No. 3, Ses Tiyatrosu, Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Bilsar, Galataperform, Pera Müzesi, Talimhane Tiyatrosu ve Tiyatro Z'de gerçekleştirilecek.

Dünyaca ünlü dansçı ve koreograf William Forsythe ve topluluğu ''The Forsythe Company'', festivalin Almanya'dan merakla beklenen konukları arasında yer alıyor.

William Forsythe'in, Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas ile birlikte tasarladığı ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 60. yılına adadığı ''İnsan Yazıyor'' etkinliğinin, festivalin en çok konuşulan gösterilerinden biri olması bekleniyor.

Tophane'deki Antrepo No.3'te 23-24 Mayısta gerçekleşecek performansta ''The Forsythe Company''nin 60 dansçısı, kömür tozuyla kaplanmış masalara İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nden harfler, kelimeler ve cümleler yazmaya çalışırken, sürekli engellerle karşılaşacaklar ve bu yolla insan hakları ihlallerini güçlü bir beden diliyle anlatacaklar. Bu projede Türkiye'den de dansçılar yer alacak. Performansta, dansçıların yanı sıra izleyiciler de koreografiye aktif olarak katılabilecek. Yaklaşık 3 saat sürecek performansta izleyiciler mekana diledikleri gibi girip çıkabilecek.

''8 Kadın'' ve '' Paris, Seni Seviyorum'' isimli filmlerde rol alan Fransız aktris Fanny Ardant, Marguerite Duras'ın ''Ölüm Hastalığı'' adlı öyküsünü sahnelemek üzere İstanbul'a gelecek. Oyun, 25-26 Mayıs tarihlerinde Ses Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

Danimarkalı topluluk ''Hotel Proforma'' 30-3 1 Mayıs tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Büyük Salon'da ''Operation: Orfeo'' adlı müzikli tiyatronun en güçlü örneklerinden biri kabul edilen yapıtlarıyla festival seyircisiyle buluşacak.

İtalya'nın önde gelen özel tiyatrolarından biri kabul edilen ''Arca Azzurra'', Murathan Mungan'ın ''Mezopotamya Üçlemesi''nin son oyunu olan ''Geyikler Lanetler''i yepyeni bir yorumla sahneye taşıyor. Festival kapsamında 22 Mayısta AKM Büyük Salon'da sahnelenecek oyunda, Arca Azzurra'ya gölge tiyatrosu ''L'Asina sull'Isola'' eşlik edecek.

Tiyatro ve opera yorumlarıyla dünyaca tanınan Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius ve topluluğu ''Meno Fortas'', geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin konukları arasında bulunuyor. Nekrosius ve topluluğu, geçen yıl İtalya'da ''En Başarılı Yabancı Oyun'' ödülünü kazanan ''Faust'' yorumuyla 25 Mayısta AKM Büyük Salon'da festival izleyicisiyle buluşacak.

Zagrebli genç tiyatro topluluğu ''BADco.'' festivalde sergileyeceği ''Silinmiş Mesajlar'' ile tiyatroseverleri etkileşimli bir buluşmaya çağırıyor. Topluluğun ''Fiziksel Tiyatro'' olarak tanımlanabilecek bu oyununda izleyiciler, performans mekanında özgürce dolaşarak, interaktif gösterinin bir parçası olacak. Oyun, 30-31 Mayısta Garajistanbul'da sahnelenecek.

Festivaldeki ilginç çalışmalardan biri de Goethe Institut ve Pro Helvetia tarafından sunulan, Sven Heier, Patrick Wymann ve Dilek Altuntaş'ın özel konutları ve kamusal mekanları oyun alanı haline getirdikleri ''X-Daire projesi'' olacak.

Sanatçılar, İstanbul Tiyatro Festivali'nde gerçekleştirecekleri ''X-Daire'' projesi için Tarlabaşı semtini seçti. ''X-Daire''nin başlangıç noktasında ellerine yazılı birer yol tarifi verilen izleyiciler, 2 kişilik gruplar halinde Tarlabaşı'nda bir semt turuna çıkacak. İzleyiciler, durdukları her istasyonda tek bir sanatçı veya bir sanatçı kollektifinin gerçekleştirdiği kısa bir sanatsal etkinlik ya da bir enstalasyonla karşılaşacak. ''X-Daire''nin mekanları arasında katedilen yol da izleyicinin bakışını hem mimariye, hem de kentsel alana yönlendirecek.

Pek çok alandan Türk ve yabancı sanatçıyı içine alacak bir buluşma olacak ''X-Daire'', yaklaşık 150 dakika sürecek.

Fred Vargas'ın kaleme aldığı, Lulu Menase'nin yönetmenliğini üstlendiği ''Kaygıların Yürürlükten Kaldırılması'' adlı oyunda Oriane Littardi yarı bilimsel bir konferans, yarı skeç şeklinde dünyadaki 6,5 milyar insanın da sorunlarını çözmek için aşk, sıkıntı, politika, ekonomi, savaş, özgür irade gibi konulardan bahsedecek. Oyun 17, 20, 21, 23, 24 Mayıs tarihlerinde saat 20.30'da Fransız Kültür Merkezi'nde sahnelenecek.

16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde, Türkiye'den tiyatro topluluklarının ilk kez festivalde sahnelenecek 25'in üzerinde gösterisi yer alacak. Festivalde yer alan yerli yapımların bilet ücretleri, tiyatronun daha geniş kitlelere ulaşması için ''tek fiyat'' uygulamasıyla sadece 10 YTL olacak.

Tiyatro Oyunevi ''Leonce ile Lena'', Tiyatro Z ''Philoctetes: Bir Medeniyet Enterkası!'', Tiyatro Dot ''Hikayeci'', İzmit Şehir Tiyatrosu Göktürk Yazıtları'ndan uyarlanan ''Irk Bitig'', Kerem Kurdoğlu ''İstanbul'da Bir Dava'', Yeşim Özsoy Gülan ''Noter'', Şahika Tekand ve topluluğu Studio Oyuncuları ''Karanlık Korkusu'', Nihal Geyran Koldaş ''Zaman Aşımı 1-Diller de Günahkar'', Berkun Oya ''İnsanın Başına Gelen Şeyler'', Eskişehir Şehir Tiyatrosu Albert Camus'nün ' 'Caligula'', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Moliere'in ''Hastalık Hastası'', İstanbul Şehir Tiyatroları ''Kırmızı Pazartesi'', Akbank Sanat Yeni Kuşak Tiyatro ''Kız Tavlama Sanatı'', Semaver Kumpanya ''Cesaret Ana ve Çocukları'', Subvoid Dans Tiyatrosu ''İlişiksiz Temas'', Talin Büyükkürçüyan ''Tersi Düz: Marika'nın Masalı'', ilk bale sanatçısı Kaya İlhan'a adanan ''Sonsuza İskele'', Ayrin Ersöz ''Atrofi 1-İsimler Evi'', Serap Erincin ''Atrocity Bulvarı'', Çıplak Ayaklar Kumpanyası ''Engin-Ar'', İstanbul Dans Tiyatrosu ''Yüzleşme'' adlı oyunlarla festival izleyicisiyle buluşacak.

Türkiye'de modern dansın öncü isimlerinden Aydın Teker'in insan bedeni ile arp enstrümanı arasındaki ilişkiye odaklandığı ''harS'' adlı yeni koreografisi 22, 23 ve 24 Mayıs'ta Garajistanbul'da sahnelenecek.

Dansçı, koreograf ve eğitmen Tuğçe Tuna tarafından fiziksel engelli ve profesyonel dansçıların birlikte yer aldığı ''Farklı Bedenlerle Dans'' projesi kapsamında gelişmeye başlayan ''RemDans Proje Topluluğu''nun, ''Makin. B.D.N.'' adlı dans gösterisi 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde Santralistanbul'daki Enerji Müzesi'nin Kontrol Odası ve Makine Dairesi Alanı'nda gerçekleşecek.

Zeliha Berksoy, Nazım Hikmet'in 1929 yılında kaleme aldığı ''Jokond ile Si-ya-u'' adlı şiirini tek kişilik bir oyun olarak sahneye taşıyacak. Leonardo Da Vinci'nin ünlü Jokond'unun, Paris'teki 1 Mayıs olaylarında tutuklanıp ülkesine gönderilen Şanghaylı Si-ya-u'ya aşık olmasını konu alan Nazım Hikmet'in bu fantastik şiirinden yola çıkılarak hazırlanan oyun, 29-30 Mayıs'ta Ses Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

Genco Gülan Pera Müzesi'nde gerçekleştireceği ''YEN!'' adlı performansıyla, 18 ve 26 Mayıs ile 2 Haziran'da izleyiciyle buluşacak. Elektronik renkleri konu alan ''YEN!''de oyuncuların Pera Müzesi'nin girişindeki yükseltilerde doğaçlama olarak oynayacakları gösteri aynı zamanda içinde gezilebilir interaktif bir sergileme alanı yaratacak.

İnsan Hakları Bildirgesi'nin 80. yılı nedeniyle İstanbul Tiyatro Festivali'nde ''İnsan Hakları'' teması altında Genco Erkal'ın ' 'Sivas'93'' adlı belgesel oyunu gösterilecek. Dostlar Tiyatrosu tarafından 2008 tiyatro sezonunda sahnelenen, 1993 yılında Sivas'taki Madımak Oteli yangınını ve olayın arka planını irdeleyen oyunu Genco Erkal yazdı ve yönetti. Belgesel oyun, 20 ve 21 Mayıs'ta Muammer Karaca Tiyatrosu'nda izlenebilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Tiyatro Festivali 15 Mayıs'ta Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement