İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa - Son Dakika
Genel

İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa

İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa İstanbul'un Fethinin ikinci komutanı Zağnos PaşaBALIKESİR - Balıkesir'de kendi ismine yaptırılan caminin bahçesinde türbesi bulunan Zağnos Paşa'nın İstanbul'un fethinde gösterdiği fedakarlıkları Balıkesirli tarihçi-yazar Aydın...

04.06.2019 10:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa

İstanbul'un Fethinin ikinci komutanı Zağnos Paşa

BALIKESİR - Balıkesir'de kendi ismine yaptırılan caminin bahçesinde türbesi bulunan Zağnos Paşa'nın İstanbul'un fethinde gösterdiği fedakarlıkları Balıkesirli tarihçi-yazar Aydın Ayhan İhlas Haber Ajansı'na anlattı. İstanbul'un fethinde karadan geçirilen gemilerin Zağnos Paşa'nın komutasındaki ordu tarafından gerçekleştirildiğini belirten Aydın Ayhan, fethe katılanlarla birlikte Zağnos Paşa'nın da "fatih" unvanının bulunduğunu ifade etti.

Aydın Ayhan, Zağnos Paşa'nın Fatih Sultan Mehmet'in lalası olduğunu ve çocukluk çağından itibaren Fatih'i İstanbul'un fethi için yönlendirdiğini ve kendisinin de fetihte Fatih Sultan Mehmet'ten sonraki ikinci komutan olarak 50 bin kişilik orduyu yönettiğini kaydetti.

Boğazkesen Hisarı'nın (Rumeli Hisarı) bir kulesinin adı Zağnos Kulesidir

Balıkesirli tarihçi-yazar Aydın Ayhan, Zağnos Paşa'nın Fatih Sultan Mehmet'in lalası olduğunu belirterek fetihle ilgili yaptığı açıklamada, "Zağnos Paşa Fatih Sultan Mehmet'in lalası olarak çocukluk çağından itibaren İstanbul'un fethine yönlendirdi. İstanbul dünyanın merkeziydi o zaman. İstanbul dünyanın en büyük şehri, Roma dünyanın en büyük devleti ve onun merkezi İstanbul idi. Çocukluk çağından itibaren hep ona heveslendi, hep ona aşık oldu; İstanbul'u fethetmeye aşık oldu Fatih. Gerçekten de üçüncü tahta çıkışında tek düşüncesi, tek sevdası İstanbul'u fethetmekti. Zaten Manisa'ya ikinci gelişinden itibaren her yere haber yolluyordu. İstanbul nasıl fethedilir, nasıl fethedilemedi bunu araştırdı. Babası zamanında İstanbul kuşatılmıştı, tam içeriye giriyorlardı ve o kuşatmada bulunanları sordu. Casuslar yolladı İstanbul'un her tarafına, İstanbul'un haritalarını çıkarttırdı. İstanbul nasıl fethedilir, nasıl olur hep bunu düşündü. Gerçekten de İstanbul'u geldi kuşattı ve kendi ismini verdiği Boğazkesen Hisar'ını (Rumeli Hisarı) bizzat yaptırmıştır. Bu hisarın ilk kulesinin ismi de Zağnos Kulesi'dir ve Zağnos Paşa'ya yaptırmıştır. Üç ayda o koca bina yapıldı. Yani boğazı kesti. Çünkü denizle irtibatının kesilmesi gerekiyordu, Karadeniz'le. Bunun yanında Bizans da kendine göre Haliç'e zincir gerdi. Bu zincir nasıl bir şeydi biliyor musunuz? Kocaman 2 metre çapında, 4-5 metre uzunluğunda kütükler, zincirle bunlar bağlıydı. Yani herhangi basit bir zincir değil. Bunların üzerinde harp edilebiliyor, yürünebiliyor. Koca koca gemiler ancak bunlar yüzünden geçemiyordu" diye konuştu.

İstanbul'un fethi sırasında yaşanan olayları da anlatan tarihçi yazar Aydın Ayhan, "Fatih Sultan Mehmed tahta çıktığında, 1452'de Boğazkesen Hisarı bittikten sonra Bizans İmparatoru vazgeçilsin diye birkaç kez insan yolladı, fakat o dinlemedi. Edirne'ye götürdü ordusunu. Fakat İstanbul'u kuşatan bir ordu vardı. Bunun başında da Akçaylı Mehmet Ağa denen kişi var ve yanında da Karesi'den gelen birlikler vardı. İstanbul surları gibi surları Edirne meydanında yaptırdı ve orduya gece-gündüz İstanbul'u nasıl fethederiz, surlara çıkış nasıl olur diye talim yaptırdı. Bu arada yine planlarını kendi çizdiği 500 kiloluk gülle atan o zamana göre dünyanın en büyük toplarını döktürdü. Daha sonra Şubat ayının sonlarına doğru, Mart başlarında İstanbul'un fethi için orduyu harekete geçirdi. Fakat çok enteresan bir şeydir; Fatih, akıl almaz bir zekayla, Peygamber efendimiz Hazret-i Muhammed döneminden sonra ilk ve son defa olarak İslam birliğini sağladı. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara haberler yolladı. Kırım'dan, Horasan'dan, Türkistan'dan, Mısır'dan çıkıp geldiler. Birbirine düşman olan insanlar bile İstanbul'un fethine geldi. Böylece İstanbul 500-600 mandanın çektiği koca toplarla aylarca süren yolculukla kuşatıldı ve İstanbul'un surları dövülmeye başlandı. Karadan da İstanbul sarılmıştı fakat denizden de gelmesi gerekiyordu. Fakat bizim o zaman deniz gücümüz yoktu. Fakat Sarakuzalı korsanlara gemiler yaptırdı. 150-200 tane gemi yaptırarak ilk defa deniz gücüne sahip oldu Türkler. ve geldiler denizden de kuşatmaya kalktılar. Hatta adamları başaramayınca Fatih atını denize sürdü. Daha sonra koca koca toplar İstanbul'u dövmeye başladı. Bu arada İstanbul'a dünyanın her yerinden yardımlar gelmeye başladı. Hıristiyan dünyası da yardım ediyordu. Gönüllü insanlar gemilerle geliyorlardı. Bizim gemiler ise küçük kalıyordu. Fakat onların ki kocaman kocaman kalyonları vardı. Bizimkiler onların yanında kayık gibi kalıyordu, onlar aşıp geçebiliyordu" dedi.

Gemileri karadan Zağnos Paşa'nın ordusu yürüttü

Zağnos Paşa'nın komutasındaki ordunun gemilerin karadan geçirilmesini sağladığını belirten Aydın Ayhan, "Macar Urban'a döktürdüğü toplar, dünyanın en büyük topları İstanbul'un fethinde çok büyük işler yaptı. İstanbul surları üç kademe halinde. Biri dışarıda iki metre surlar var, esas onun önünde savaşıyorlar. Ondan sonra büyük surlar var, bir de arkada daha büyük surlar var. Zağnos Paşa'nın ordusu; yaklaşık 50-60 bin kişilik ordu Beşiktaş sırtlarından; hani Beyoğlu tarafından Haliç'e doğru geldi. Öbür taraftan esas 300 bin kişilik Fatih'in ordusu sarıyor. Hatta gemilerin karadan yürütülmesi, Haliç'e indirilmesi olayı o zaman başlıyor. Zağnos Paşa'nın ordusu tarafından çekiliyor ve Haliç'e indiriliyor gemiler. Gemiler Haliç'e indirildiği zaman zincirle Haliç'i kapatmış olan Bizans şaşırıyor. Çünkü Bizans'ın Haliç tarafındaki kalelerinde pek adam yok. Çünkü esas müdafaayı Fatih'in 300 bin kişilik ordusuna karşı yapılıyor. Birden bire Haliç tarafından Türk gemileri gelince Bizans kuvvetlerin bir bölümünü oraya çekiyor. Böylelikle müdafaa kuvvetleri zayıflatılıyor. Hatta dipten tüneller kazıyorlar, oradan girmeye çalışıyorlar. Yürüyen savaş kuleleri var. Yani Fatih akıl almaz şeyler icat ediyor ve bunları hemen uyguluyor. Bu arada fetihten bir gün önce Zağnos Paşa'ya bir emir veriyor. Diyor ki; "sallar yap, askerini sallarla Haliç'in üzerinden geçir." Gerçekten de Zağnos Paşa Galata'daki Cenevizli meyhanecilerden dev boyutta fıçılar satın alıyor, onları Haliç'e diziyor ve askeri koşarak karşıya geçiriyor. İslam askerlerinin sarıkları kefendir. Normal hepsinin başında başlık vardır, fakat kefenleri kolay olsun diye başlarına dolarlar. 28 Mayıs günü bir emir veriyor "bugün bütün ordumuz oruçlu olacak" diyor. O gün İstanbul'u fetheden ordu oruçludur. O gün toplar veriliyor fakat saldırı yapılmıyor. O gün fetih ordusu oruçlu ve bir emir daha geliyor "sarıklarınızı çözün" diyor. Yani ölüme hazırlanın deniyor. Askerler de sarıklarını çözüyorlar ve ölüme hazırlanıyorlar. O gün akşama kadar sadece yaptıkları ibadet oluyor. Akşam namazından sonra ordu surların önüne diziliyor ve diz çökerek hepsi namaz kılmaya başlıyorlar. Yani orada iki rekatlık Fetih Namazı, iki rekatlık Ölüm Namazı kılıyorlar. Askerler böylelikle ölüme hazırlanıyorlar. Gerçekten de Fetih Namazı kılındıktan sonra, Yatsı Namazından sonra Fatih atına biniyor ve gece saat 01.00-01.30 gibi yürüyüş emri veriliyor. Gece karanlığında ordu yavaş yavaş surlara yaklaşıyor ve ilk hücum başlıyor. Sabaha karşı kalelerin üstüne çıkmaya başlıyorlar. Bizanslılar geri çekilirken bir kapı açık kalıyor ve o kapıdan giriyorlar. Bizanslılar böyle bir şeyi hiç ummuyorlar ve birden bakıyorlar ki Türkler kalenin içine girmişler ve fetih başlamış" ifadelerini kullandı.

Zağnos Paşa İstanbul'un fatihlerinden

Zağnos Paşa'nın fetihte ikinci komutan olduğunu kaydeden Aydın Ayhan, "İstanbul'un fethine katılanların hepsi Fatih unvanlı olarak geçer. Zağnos Paşa fetihte ikinci kumandandır. Fatih Sultan Mehmet esas ordunun kumandanı, ondan sonraki 50 bin kişilik ordunun kumandanı da Zağnos Paşa'dır. Yani Zağnos Paşa İstanbul fatihlerindendir" diye konuştu.

İstanbul\'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel İstanbul'un fethinde gemileri karadan yürüten komutan Zağnos Paşa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Terör örgütü PKK/KCK üyesi Fransa'dan Türkiye'ye getirildi
    10 Nis Terör örgütü PKK/KCK üyesi Fransa'dan Türkiye'ye getirildi

    Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), terör örgütü PKK/KCK üyesi Mehmet Kopal'ın Fransa'dan Türkiye'ye getirildiğini duyurdu. EGM'nin açıklamasına göre, ulusal seviyede aranan Kopal'ın sınır dışı kararı alınarak Türkiye'ye getirilmesi, EGM İnterpol-Europol Daire Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı, İstihbarat Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın koordineli çalışmaları sonucunda gerçekleştirildi.

  • Uzmanından Ramazan Ayı sonrası beslenme tavsiyeleri
    10 Nis Uzmanından Ramazan Ayı sonrası beslenme tavsiyeleri

    Diyetisyen Gamze Söylemez, Ramazan Bayramı'ndaki yeme alışkanlıklarıyla ilgili önemli hatırlatmalar yaparak, bol su tüketimi, tatlı tüketimine dikkat, egzersiz yapma ve çocuklara ev yapımı tatlılar verme gibi beslenme tavsiyelerinde bulundu.

  • Ulusal seviyede aranan PKK'lı terörist yakalanarak Türkiye'ye getirildi
    10 Nis Ulusal seviyede aranan PKK'lı terörist yakalanarak Türkiye'ye getirildi

    Türk güvenlik güçleri, terörle mücadeleyi yurtiçi ve yurt dışında kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor. Uluslararası çapta aranan PKK'lı terörist Mehmet Kopal, Fransa'da yakalanarak Türkiye'ye getirildi. Teröristin yakalanması için Emniyet Genel Müdürlüğü, İnterpol-Europol Daire Başkanlığı, TEM Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı birlikte çalıştı.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'da Bayram Namazı Kıldı
    10 Nis CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'da Bayram Namazı Kıldı

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, bayram namazını memleketi Manisa'da kıldı.

  • Kosova'da Müslümanlar Bayram Namazı İçin Camilere Akın Etti
    10 Nis Kosova'da Müslümanlar Bayram Namazı İçin Camilere Akın Etti

    Kosova'nın Prizren kentinde Müslümanlar, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşıladı. Osmanlı döneminden kalma tarihi Sinan Paşa Camii'ne akın eden yüzlerce Müslüman bayram namazını kıldı. Bayram namazının ardından dualar edildi ve Müslümanlar birbiriyle bayramlaştı. Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, bayram namazını kıldığı camide yaptığı açıklamada, Gazze'deki durumun üzüntü verici olduğunu belirtti ve tüm dünyada barışçıl bir Kurban Bayramı diledi.

  • Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'ndan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı
    10 Nis Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'ndan Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

    AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Kasapoğlu mesajında, Ramazan ayının hüznünü geride bırakarak bayrama ulaşmanın sevincini paylaştıklarını belirtti ve bu mübarek ay boyunca yapılan ibadet ve duaların kabul olmasını niyaz etti. Ayrıca, Mahalli İdareler Genel Seçimleri süresince milletle bir ve beraber olma bahtiyarlığını yaşadıklarını ve bu beraberliğin Ramazan'ın sevinci ve kardeşlik iklimiyle bereketlendiğini ifade etti. Kasapoğlu, Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, bayramın tüm insanlığın hayrına ve esenliğine vesile olmasını diledi.

  • Muharrem İnce, Yalova'da Bayram Namazını Kıldı
    10 Nis Muharrem İnce, Yalova'da Bayram Namazını Kıldı

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ramazan Bayramı nedeniyle memleketi Yalova'da Elmalık Köyü Camii'nde bayram namazını kıldı. İnce, cami avlusunda köylülerle bayramlaştıktan sonra mezarlık ziyareti yaparak ailesinin bayramını kutladı.

  • Bodrum açıklarında makine arızası sonrası kurtarılan 2 kişilik tekne
    10 Nis Bodrum açıklarında makine arızası sonrası kurtarılan 2 kişilik tekne

    Bodrum Akyarlar açıklarında makine arızası yaşayan ve içinde 2 kişi bulunan 14 metre uzunluğundaki tekne, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarıldı. Tekne, sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıktan sonra yapılan yardım çağrısı üzerine KIYEM-6 hızlı tahlisiye botuna yedeklenerek emniyetle demirletildi.

  • Edirne'deki sınır kapılarından çıkışlar 3 kat arttı
    10 Nis Edirne'deki sınır kapılarından çıkışlar 3 kat arttı

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Ramazan Bayramı tatilinde Edirne'deki sınır kapılarından yurt dışına çıkışların 3 kat arttığını belirtti. Sezer, bayram boyunca kentteki tedbirlerin devam ettiğini ve güvenlik birimleri ile sağlık personelinin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Sınır şehri olmaları nedeniyle yurt dışına çıkışlarda yoğunluk yaşandığını söyleyen Sezer, tatilin başlangıcından itibaren sınır kapılarında yolcu ve araç çıkışlarında büyük bir artış olduğunu belirtti. Ayrıca, bayram tedbirleri kapsamında 1780 personel ve 240 araçlık bir ekip görevlendirildiğini ve trafik kazalarında geçen yıla göre yüzde 50 oranında azalma olduğunu da vurguladı.

  • Aksaray'da Bayramda Jandarma Ekipleri Trafik Denetiminde
    10 Nis Aksaray'da Bayramda Jandarma Ekipleri Trafik Denetiminde

    Aksaray'da halkın huzur ve güven içerisinde trafikte seyahat etmeleri, yaşanan kazaların en aza indirilebilmesi amacıyla bayramın ilk gününde de görev alan jandarma ekipleri yollarda denetim yapıyor. İl Jandarma Komutanlığı asayiş ve trafik ekipleri araçları durdurarak sürücü ve araç kontrolleri yaparken, yolcu konumundaki vatandaşları da GBT sorgusundan geçiriyor. Jandarma ekipleri sürücüleri trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıyor.

  • Ameliyattan çıkan Özgür Özel'in yeni imajı
    10 Nis Ameliyattan çıkan Özgür Özel'in yeni imajı

    31 Mart yerel seçimlerinin ardından gözlerinden mercek ameliyatı olan CHP lideri Özgür Özel, gözlüklerini bıraktı. Bayram namazını memleketi Manisa'daki Hatuniye Camisi'nde kılan Özel, kameralar karşısına yeni imajıyla çıktı.

  • Muharrem İnce, Ramazan Bayramı'nda köyünde bayramlaştı
    10 Nis Muharrem İnce, Ramazan Bayramı'nda köyünde bayramlaştı

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Yalova'daki köyünde Ramazan Bayramı namazını kıldıktan sonra cemaatle bayramlaştı ve mezarlık ziyareti yaptı. İnce, bayramını kutladığı annesinin evine geçerek bütün Müslümanların bayramını kutladı ve bütün insanlığa barış, huzur ve mutluluk diledi.


Advertisement