İstanbul'un Sur ve Kapıları - Son Dakika
Kültür Sanat

İstanbul'un Sur ve Kapıları

Mermer Kule'den Ayvansaray'a İstanbul'un Sur ve Kapıları, Antonina Turizm farkıyla sizlerle.Surlar antik çağlardan itibaren şehirlerin savunulması ve insanların huzurlu bir şekilde yaşamaları için bir nevi sigorta görevi görmekteydi .

13.05.2017 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mermer Kule'den Ayvansaray'a İstanbul'un Sur ve Kapıları, Antonina Turizm farkıyla sizlerle.

Surlar antik çağlardan itibaren şehirlerin savunulması ve insanların huzurlu bir şekilde yaşamaları için bir nevi sigorta görevi görmekteydi .

Belli bir döneme kadar Roma İmparatorluğu "Pax Romana" adlı barış sistemini kurarak insanların uzun süre şehirlerde güven içerisinde yaşamalarını sağladı Pax Romana;  Augustus Ceaser tarafıdan kurulan ve Latince Roma Barışı anlamına gelen bir sistemdi. Zaman zaman şehirler arasında ki gerginlikler sert müdahalelerle geçiştirilse de insan hırsına yenik düşen bir sistem olan Pax Romana  kuzey ırklarının saldırılarıyla son bulmuştur.

Bu barış sisteminin başarısız olmasının ardından şehirler kendilerini savunacak tedbirler almak zorunda kaldılar. Bu dönemden sonra da surlar devreye girmişti.

Yaşadığımız şehrin surlarına baktığımız zaman; Konstantinapolis'in jeopolitik konumundan şehrin sosyo-ekonomik durumuna kadar surların inşa edilmesinde birçok farklı dinamik göze çarpar. Konstantinapolis coğrafi olarak sur yapımına çok uygun bir şehirdi üç tarafı sularla çevrili tarihi yarım adanın savunulmasında deniz kıyıları da savunma için önemli bir etkendi. Geriye sadece şehre güçlü, aşılamayacak surlar inşa etmek kalıyordu II. Theodosios tarafından surlar şablon olarak son halini almıştır. Surların kapıları ikiye ayrılmaktaydı birincisi kamusal kapılar ikincisi de askeri kapılardı.

Bu güçlü surlar tarih boyunca sadece iki defa geçilebilmiştir birisi 1204 Latin işgalinde diğeri de malum 1453'de.  Şehrin 1453'de ki işgalinden sonra sadece güçlü surlar kavramı yıkılmadı bağımsız şehirler olgusu da yıkılarak yerini teritoryal imparatorluklar çağına bıraktı.

Fetih sırasında yıkılan surların şehrin korunmasında önemi kalmadığından Osmanlı döneminde bu surlara gerekli değer verilmemişti fakat cumhuriyet döneminde özellikle 80'li yılların sonuna doğru surlarda büyük bir restorasyon çalışmasına girildi ve belki de Türkler 20. yy'da  sur yapan tek millet olarak tarihe geçti.

Bu şehrin 5. yy'dan günümüze kadar kahrını çeken, şehri dışarıdan kucaklayan, girenleri ve çıkanları hala dimdik selamlayan bu kadim şehir duvarlarının sırlarını ve hikayelerini öğrenmek istiyorsanız sizleri de aramızda görmek isteriz.

Buluşma Yeri ve Saati: Taksim AKM önü, saat: 09.00

Güzergah: Ahırkapı, Baba Cafer Zindanı, Çatladıkapı, Yenikapı, Narlıkapı, Mermer Kule, Yedikule Kapısı, Yaldızlı Kapı, Altınkapı, Balıklı Kilisesi, Belgradkapı, Silivrikapı, Mevlanakapı, Topkapı, Sulukule Kapısı, Edirnekapı, Eğrikapı, Maskem, Kırık Çeşme, Tekfur Sarayı, Cibalikapı.

Fiyata Dahil Hizmetler: Klimalı otobüs ile ulaşım, uzman rehberlik, kilise ve camilerdeki bağışlar, öğle yemeği, sabah poğaça - çay ikramı, müze giriş ücretleri.

Hediyemiz: Tur bilgi notları

Önemli Notlar:

• Tüm turlarımızda, turda anlatım yapan rehberinizi daha iyi duyabilmeniz için, rehber kulaklık sistemi kullanılmaktadır.

•    Tur programımızda belirtilen saatte araçlarımız hareket edecektir ve grubumuz tura başlayacaktır. Tur buluşma yerimizde hareket saatinden 15 dakika önce bulunmanızı gerekmektedir. Geç kalınması durumunda sorumluluğun firmaya ait olmadığını belirtmek isteriz.

Detaylar :

İl : İstanbul

İlce : Şişli

Mekan : Bilgi İstasyonu

Mekan Adresi : Halaskargazi Caddesi. Meydan Apt. No: 9/1 Kenter Tiyatrosu Üstü

Başlangıç Saati : 14.05.2017 09: 00: 00

Bitiş Saati : 14.05.2017 11: 00: 00

Kategori : İstanbul'un Sur ve Kapıları

Tür : Gezi

Ücretlimi? : Hayır

Kaynak: Etkinlik.io

Son Dakika Kültür Sanat İstanbul'un Sur ve Kapıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement