İstanbul ve Ankara'da Prim Yapacak Bölgeler - Son Dakika
Emlak

İstanbul ve Ankara'da Prim Yapacak Bölgeler

İstanbul ve Ankara\'da Prim Yapacak Bölgeler

Türkiye genelinde her yıl ortalama yüzde 10-12 arasında yükselen gayrimenkul fiyatları bazı bölgelerde yapılacak yatırımlar öncesi ortalamanın üzerinde artıyor.

05.10.2013 00:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle sahil bölgelerine olan ilginin günden güne arttığını göz önünde bulundurursak gayrimenkule yatırım yapmanın kazancı beraberinde getireceği sonucuna varırız.

gayrimenkul uzmanlarının görüşü ışığında işte önümüzdeki birkaç yıl içinde İstanbul ve Ankara’da yıldızı parlayacak bölgeler ve beklentiler:

İki yaka yarışıyor

Gebze’den Silivri’ye kadar olan bölgede tüm arazilerin fiyatları markalı projelerin hayat bulmasıyla iki yılda en az iki kat yükseldi.

Prim deyince Anadolu yakasında ilk akla; Kurtköy, Çekmeköy, Tepeören, Akfirat, Sarıgazi, Samandıra, Riva ve Şerifali geliyor.

Avrupa yakasında ise Zekeriyaköy, Kemerburgaz, Yakuplu, Gürpınar, Bahçeşehir (Ispartakule), İkitelli, Göktürk, Galata, Tarlabaşı ve Çatalca’yı sıralaya biliriz.

İstanbul’un her iki yakasında yer alan bu bölgelerdeki arsa fiyatları ise bir yılda yüzde 30 ile yüzde 50 oranında yükseldi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, “Fatih’ten Üsküdar’a, Beşiktaş’tan Şişli’ye kadar olan eski İstanbul semtlerindeki konutların birçoğu eski. O nedenle artık insanlar depremin de etkisiyle yeni yerleşim bölgelerine rağbet gösteriyorlar” değerlendirmesinde bulunuyor. Ancak, kentsel dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla şehir merkezine olan ilginin yeniden artacağını düşünüyorum. Tabi ki bu görüşüm maliyetleri karşılayabilecek imkânı olanlar için geçerli.

Öne çıkan 4 bölge

ZİNCİRLİKUYU-MASLAK HATTI:

Özellikle site içi evlerin fiyatında ciddi artışlar var. Bu hattaki arsa fiyatlarında da dolar bazında önemli artışlar oldu. Bu bölgelerdeki konut imarlı arsaların metrekaresi bugünlerde 6 bin dolardan başlayıp 9 bin dolara kadar çıkabiliyor.

SARIYER. BAHÇEKÖY, KEMERBURGAZ VE GÖKTÜRK:

Üçüncü köprü güzergâhı üzerinde yer alan bu bölgeler değerini katlıyor. Buralarda arazi fiyatları, metrekare bazında 500 doların üzerinde seyretmeye başladı. Oysa aynı bölgelerdeki imarlı arsaların metrekare fiyatı 2011 yılında ortalama 100 dolar civarındaydı.

ZEKERİYAKÖY:

Bir dönem 70-80 dolar olan arsa metrekare birim değeri 300-500 dolar seviyesinde. Bölge hâlâ villa konseptli A sınıfı konut üretimiyle anılıyor. Fiyat artışına rağmen bölgeye olan rağbetin düşmediğini söyleyebiliriz.

ÇATALCA:

Üçüncü köprünün çevre yolunun güzergâhında yer alan Çatalca, en şanslı konumdaki yerlerin başında geliyor. İnşa edilecek olan üçüncü havalimanı sahasına yakınlığı ile dikkat çeken Çatalca’da imarsız arsaların ortalama fiyatı önce 10 liralardan 40-50 liraya bu değeri kat be kat üzerine çıktığını görüyoruz.

Bölgede Durusu (Terkos), Tayakadın köyü, Baklalı, Boyalık, Dursunköy, Yassıören ve Kestanelik gibi köylerin yola cepheli arsaların büyük çoğunluğu el değiştirirken Arnavutköy merkezli arsaların, yüksek fiyat beklentisiyle elde tutulduğunu görüyoruz.

ANADOLU YAKASI

ŞERİFALİ:

Şerifali, Ataşehir ile olan komşuluğundan dolayı fiyatta doygunluk yaşayan bölgelerden birisi. Bölgede birbiri ardına yükselen markalı konut projeleri yeterince alıcı bulduktan sonra değerleme sürecine girmiş vaziyette.

İki bin dolar seviyelerinden kapatılan arsaların son aylarda yüzde 20-30 oranında prim yaptığını söyleyebilriz. Bölgede yeni ve markalı konutların fiyatları önceki yıl 1+1 dairelerde 130 bin liradan başlarken şimdi bu değerler 250 bin lira düzeyinde…

AKFIRAT-TEPEÖREN:

Formula-1 pistinin yapıldığı Tuzla’nın Akfırat Beldesi ve beldeye bağlı Tepeören’deki yüzlerce dönümlük arazi bundan birkaç yıl önce satışa sunulmuş ve büyük ilgi görmüştü. Hisseli arsaların metrekare fiyatları 30-40 dolardan başlıyordu. Bu bölgelerde şu anda değeri milyon dolarları bulan villa projeleri mevcut.

TUZLA ORHANLI VE AYDINLI:

Anadolu yakasının gelişime en elverişli ilçelerinden birisi olan Tuzla’nın arsa yatırımı için seçilebilecek bölgeleri arasında Orhanlı ve Aydınlı bulunuyordu. Birkaç yıl öncesine kadar buralarda dönümü 200 bin liradan başlayan arsalar satıldı. 8 yıl önce dönümü 100 bin lira olan arsalar şimdi değerine göre neredeyse milyon liralarla satışta.

ANKARA’DA NERELER YÜKSELİŞTE ?

Bir zamanlar alım ve satımda kazandıran prestijli yatırım bölgeleri arasında yer alan Gaziosmanpaşa, Çankaya ‘nın yerini Eskişehir Yolu aldı.

Eskişehir Yolu, Çukurambar, Bilkent, Ümitköy ve Çayyolu’na doğru gelişen Ankara’daki gayrimenkullerin fiyat artışı, SİNPAŞ gibi markalı konut projelerinin şehrin içine yaptığı yatırımlarla daha da arttı. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde büyükşehir belediyesinin 50’den fazla noktada başlattığı dönüşüm yarışındaki başarı gayrimenkul piyasasının hem hareketlenmesine hem de kentteki emlak kalitesinin artmasına neden oldu. 10 yıl önce değerli bilinen Bilkent, Ümitköy, Çayyolu, Beysukent, Yaşamkent’in dışında artık Eryaman, Sincan- Yenikent, Susuz ve Etimesgut gibi yerler de değerli hale geldi.

Öte yandan Ayrancı, Büyükesat, Küçükesat , Yenimahalle, Ulus, Kurtuluş, Cebeci ve Kolej gibi semtlerin de kısa sürede gayrimenkul piyasasında hakkedici değerlere geleceğini söyleyebiliriz.

Kaynak: Star

Son Dakika Emlak İstanbul ve Ankara'da Prim Yapacak Bölgeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement