İşte Biz Chemnitz'deyiz - Son Dakika
Güncel

İşte Biz Chemnitz'deyiz

İşte Biz Chemnitz\'deyiz

"Demokratlar nerde?

05.09.2018 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Demokratlar nerde?" başlıklı geçen haftaki yazımda, "Chemnitzlerin bir daha yaşanmaması için tüm demokratlar, demokrasiye ve demokratik hukuk devletine sahip çıkmalı ve seslerini yükseltmelidir" demiştim.

Bir gün sonra Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, benzer açıklamalarda bulundu.

***

Bakan Maas, "Şayet dürüstler (sağduyulular) susarsa, ırkçılar seslerini daha fazla yükseltirler. Biz hepimiz dünyaya demokratların daha fazla, ırkçıların azınlıkta olduğunu göstermeliyiz. Sessiz çoğunluk artık sesini yükseltmeli" dedi.

"Bizim neslimize özgürlük, hukuk devleti ve demokrasi armağan edildi" diyen Maas, Almanları ırkçılığa karşı mücadelede rahat davranmakla suçladı.

"Sokaklarda Hitler selamı verilmesi ülkemiz adına utançtır" diyen Bakan Maas, "Artık koltuklardan kalkıp ağzımızı açalım" çağrısında bulundu.

Bakan Maas gibi düşünen sağduyulu Almanlar, geçen hafta cumartesi günü Frankfurt'ta bir araya geldi.

***

Rock gegen Rechts (Sağcılara Karşı Rock) sloganı altında Frankfurt'ta Belediye Başkanı Peter Feldmann ile Yeşiller'li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth'un himayesinde Eski Opera (Alte Oper) Meydanı'nda düzenlenen bu etkinliğe, 15 bine yakın özgürlük ve demokrasi sevdalısı katıldı. Aralarında çok sayıda Türk ve diğer ülkelerden göçmen kökenli insan da vardı.

"Kışkırtmayı bırakın, suç işliyorsunuz" yazılı dev bir pankart taşıyan göstericiler, "Irkçılığa hayır", "Yabancı düşmanlığına hayır", "Biz daha fazlayız", "Bizi asla ezemeyeceksiniz" sloganları attılar.

Bu Rock Festivali'nde Özgür Murat, Mehmet Ali, Deniz Köseoğlu ve Barış Balyemez'in oluşturduğu Ethnotolia grubu da sahne aldı.

***

Aynı gün ve daha sonraki günlerde, Chemnitz'de ve Almanya'nın başka kentlerinde de aşırı sağa karşı protesto gösterileri düzenlendi. İslam, yabancı ve sığınmacı düşmanlığıyla oy avcılığı yapan sağ popülist Almanya İçin Alternatif'in Genel Başkanı Alexander Gauland'ın Mainz kentinde katıldığı toplantıyı protesto etmek için 2 bine yakın demokrat bir araya geldi.

"Mainz çok renkli kalacak", "Denizde kurtarmamak (sığınmacıları) insanlık suçudur" sloganları atarak AfD'nin sığınmacı karşıtı politikasını protesto ettiler.

Başkent Berlin'de de sığınmacılara sahip çıkılması için çoğu gençlerden oluşan bir grup, tarihi Brandenburg Kapısı önünde bir araya geldi. Lampedusa'da İtalya'nın kabul etmemekte direndiği sığınmacıların Berlin'e gelmesine izin verilmesini istediler.

Önceki gün ve akşam ise Chemnitz'de tam bir demokrasi şöleni yaşandı.

"Biz daha fazlayız" sloganıyla ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve şiddete karşı düzenlenen açık hava konserine Almanya'nın çeşitli kesimlerinden 65 binden fazla demokrat katıldı. Almanya'nın ünlü müzik gruplarının, aşrı sağcılara ve sağ popülistlere karşı çıkan sağduyulu demokratların yanında yer alıp dayanışma sergilemek amacıyla organize ettikleri, bu biletsiz açık hava konseri, ülke genelinde olduğu gibi yurt dışında da olumlu yankı buldu. Chemnitz kent yönetimi, kararlı bir tutum sergileyerek, önceden rezerve edildiği gerekçesiyle, Thügida kısa adıyla tanınan Thüringen Batı'nın İslamlaşmasına Karşı yandaşlarının, açık hava konserinin düzenlendiği bölgeye yakın alanda boy göstermelerine izin vermedi.

***

Evet, Almanya'daki sağduyulu demokratlar, aşırı sağa ve sağ popülistlere karşı seslerini yükselttiler.

"İşte biz buradayız" dediler.

"Biz sizden daha fazlayız" dediler. Benim "Demokratlar nerde?" soruma da "İşte buradayız. İşte biz Chemnitz'deyiz" yanıtını verdiler. Umarız ırkçılara, yabancı düşmanlarına karşı bu ülkede yaşayan yerlisiyle, yabancısıyla, göçmen kökenlisiyle sağduyulu demokratlar; özgürlük, eşitlik ve hukuk devleti sevdalıları seslerini daha fazla yükseltirler.

Bu hepimizin çıkarınadır. Özellikle de Almanya'nın. Demokrasinin ve demokratik hukuk devletinin.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel İşte Biz Chemnitz'deyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement