Erdoğan AK Parti'siz Hükümete Karşı Değil - Son Dakika
Güncel

Erdoğan AK Parti'siz Hükümete Karşı Değil

Erdoğan-Baykal görüşmesiyle, Erdoğan'ın azınlık hükümetine karşı çıktığı ve içinde AK Parti'nin olmadığı hükümete onay verdiği ortaya çıktı.

11.06.2015 07:27  Güncelleme: 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dün Ankara gündemine bomba gibi düşen Cumhurbaşkanı Recep Tayiip Erdoğan-CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal görüşmesinin perde arkası ortaya çıktı. Erdoğan azınlık hükümetine karşı çıktı ve "3 koalisyon seçeneği için saygıdeğer." deyip ekledi: Koalisyon olmazsa erken seçim.

Burada ortaya çıkan mesaj ise şuydu: CHP'nin dışarıdan kuracağı azınlık hükümetine Saray onay vermeyecek ve diğer tüm senaryolara açık olacak. Hatta ve hatta içinde AK Parti'nin olmadığı bir hükümete bile onay verecek.

"ERDOĞAN ÇÖZÜME AÇIK"

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sürpriz bir görüşme yaptı. Dışişleri Konutu'nda yapılan görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Baykal, "Cumhurbaşkanı'nın her türlü koalisyon çözümüne açık olduğunu gördüm" dedi.

7 Haziran gecesinden bu yana çeşitli koalisyon ve erken seçim senaryoları konuşulurken, dün sürpriz bir görüşme gündeme bomba gibi düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Antalya'dan milletvekili seçilen, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Çankaya'daki Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda 12:30'da bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrası Baykal, gazetecilere şu bilgileri verdi:

"TALEP ERDOĞAN'DAN"

"Seçimlerin tamamlanmasından sonra, yeni TBMM'nin açılışından önce Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu Meclis'e geçici başkan olarak görev yapacak bir milletvekili olarak Meclis çalışmalarıyla ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çerçevesinde bugün bu buluşma gerçekleşmiştir. Aniden gerçekleşmiştir. Bu sabah şekillendi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın böyle bir görüşmeyi gerçekleştirmek istediği ifade edildi.

"HER TÜRLÜ ÇÖZÜME AÇIK"

"Cumhurbaşkanı'nın her türlü koalisyon çözümüne açık olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında koalisyona karşı olmadığını gördüm. Erdoğan hükümetin bir an önce oluşması anlayışı içinde. Özel bir talebi yok, ama ben bazı tespitler yaptım tabi. Bir an önce istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Genel siyasi bir sohbet oldu. Türkiye'deki büyük projelerden tutunuz, ülkenin iç dış sorunları, hepsiyle ilgili bir görüşme gerçekleştirdik. Koalisyonu kurması gereken siyasi partilerdir. Siyasi partililer kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde, bunun Cumhurbaşkanlığı'ndan engellenmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Koalisyon oluşturma konusunda, Cumhurbaşkanı'nın özel çaba içinde olduğu izlenimini almadım.

"ERKEN SEÇİM OLUR MU"

Erken seçim tercih edilen bir çözüm değil. Bu herkes için böyle. Türkiye bir seçimden yeni çıktı. Seçimde millet iradesini ortaya koydu. Şimdi çözüm oluşturma ihtiyacı var. Herkes bu ihtiyacın farkında. Bunun gereğini yerine getirmek lazım. Bu deneniyor. Şu anda gündemde erken seçim söz konusu değil. Şu anda gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır."

PERDE ARKASI: AZINLIK HÜKÜMETİNE VETO

Görüşmenin perde arkasına göre Erdoğan, dışarıdan destekli her hangi bir azınlık hükümetine kesinlikle karşı.

Baykal görüşme sonrası gazeteciler Erdoğan'ın her türlü çözüme açık olduğunu söyledi Ancak görüşmenin perde arkasına göre, Erdoğan azınlık hükümetine karşı çıktı. Meclis'ten güvenoyu alabilecek Ak Parti-CHP, Ak Parti-MHP ve CHP-MHP-HDP koalisyonlarını 'saygıdeğer' bulduğunu söyledi. Ancak parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, diğer parti ya da partilerce hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destekleneceği azınlık hükümeti formülüne karşı olduğunu özellikle vurguladı.

ERKEN SEÇİM İŞARETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, böylece muhalefetin gündeme getirdiği dışarıdan MHP-HDP destekli CHP azınlık hükümeti ile HDP destekli CHP-MHP azınlık hükümetlerine kapıyı kapatmış oldu. Erdoğan'ın koalisyon için ısrarlı olmadığı, 'Koalisyon olmazsa erken seçim' diyerek 45 sonra yeni seçimin işaretini verdiği de kulislere yansıdı.

TELEFON GECE YARISI GELDİ

Deniz Baykal, görüşme için önceki gece yarısı saat 24.00'te Cumhurbaşkanlığı'ndan telefonla aranınca dün sabah uçakla Ankara'ya gitti.

2003'TE DE GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Milletvekili Deniz Baykal, 12 yıl önce kritik bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmeyle birlikte, siyasi yasağı bulunan Erdoğan'a Başbakanlık yolu açılmıştı.

UZLAŞMACI OLACAĞIM!

Baykal, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin hemen ardından CHP Genel Merkezi'ne gitti. Burada Kemal Kılıçdaroğlu ile makamında bir saate yakın görüştü. Koalisyon arayışındaki CHP liderine dün 'Ak Parti-CHP koalisyonu olur mu' diye de soruldu. Kılıçdaroğlu, kırmızı çizgisi olmadığını söyledi, şöyle konuştu:

"Koalisyon sürecinde uzlaşmacı davranıyorum. Erken seçim zaman kaybı ve milletin tercihine saygısızlık. Ancak koalisyon için önceliğimiz muhalefetle bir araya gelmek."

KULİSLERDE HERKES ZİRVEYİ KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal görüşmesinin ardından Ak Parti ve CHP kulislerinin ana gündem maddesi bu ikili zirve oldu. Kulislerden alınan bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Baykal ile görüşme kararını yakın çevresiyle yaptığı istişareler sonucunda aldı.

Erdoğan bu görüşme fikrini Başbakan Davutoğlu ile de paylaştı. Davutoğlu'nun istifa mektubunu sunmak için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gittiği gün konu tartışıldı, Davutoğlu da bu fikre olumlu baktı. Kulislerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın farklı ideolojlerin siyayi temsilcileri ile görüşmesinin şaşırtıcı olmayacağı konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kampanya sürecinde çizdiği portre dışında hareket ederek hükümet kurma sürecinde kapısının herkese açık olması bekleniyor. (Kaynak: Vatan)

Erdoğan AK Parti\'siz Hükümete Karşı Değil

Son Dakika Güncel Erdoğan AK Parti'siz Hükümete Karşı Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • Atilla: Satılmış soysuz hain çapulcu köpeklerinin korkulu rüyası koca Reis seninle gurur duyuyoruz Allah seni başımızdan eksik etmesin 17 17 Yanıtla
  • PADİŞAH GİDİCİ.ABBAS YOLCU GAYRİ.KÜÇÜK ENİŞTE GİDİCİ..: BİZ PADİŞAHA KARŞIYIZ.PADİŞAH GİDİCİ.ABBAS YOLCU.GÜÇÇÜK ENİŞTE GİDİCİ.İŞLERİ YAŞ.SAYGILAR... 18 16 Yanıtla
  • erkek: baba hepinizi hızaya sokacak 19 14 Yanıtla
  • can: sayın Cumhurbaşkanım kimseye pabuç bırakmaz 19 13 Yanıtla
  • Timuçin: Büyük ustanın ve AKP nin yokluğu felaket demektir 16 13 Yanıtla
  • Beren Saat defol: Hadi bakalım chp al size devlet yönetimi ey Güneydoğu halkı ekmeğe muhtaç olacaksın 17 10 Yanıtla
  • faruk: Haydi chp gel korkma gel alkışlamak ne sizi oksariz be 16 10 Yanıtla
  • ALOSSE: EKONOMİ BİTTİ HER ŞEY SIFIRLANDI, GELEN ANCAK YUNANİSTAN GİBİ OLUR. 10 12 Yanıtla
  • ZEGABON: HANİ DİKTATÖRDÜ ? ADAM GİBİ ADAM SÖZÜNÜN ERİ RECEEEP TAYYYİİİP ERDOĞAAAAN 11 10 Yanıtla
  • hakan: Deniz baykal chp nin başına geçmelidir 13 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı
    12:23 Aydın'da 20 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Şüphelisi İzmir'de Yakalandı

    Aydın'ın Koçarlı ilçesinde 20 yıl önce işlenen cinayetin şüphelisi olarak aranan K.Ü, İzmir'de yakalandı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı Suç Araştırma Timi, cinayetin faili olduğu düşünülen K.Ü'nün İzmir'de olduğunu tespit etti. Ekipler, operasyon düzenleyerek şüpheliyi gözaltına aldı. K.Ü, Aydın'a getirilerek adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor
    12:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenleme yapıyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Maraton İzmir için metro ve tramvay seferlerinde düzenlemeye gidildi. Pazar sabahı metroda seferler 05.00'te başlayacak, Konak Tramvayı ise 06.00 ile 15.00 saatleri arasında sefer yapmayacak.

  • Gediz'de Polisler Motosiklet Avında
    12:21 Gediz'de Polisler Motosiklet Avında

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde polis ekipleri, plakasız ve kasksız motosiklet sürücülerini denetlemek amacıyla sıkı takibe aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Gediz'in dört bir yanında motosiklet avına çıkarak gerekli denetimleri gerçekleştiriyor. Sürücülerin plakasız ve kasksız olarak motosiklet kullanmamaları ve gerekli tedbirlere uyulması konusunda uyarılar yapılıyor.

  • Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek
    12:21 Gedizli Kick Boksçular Bulgaristan'da Ülkemizi Temsil Edecek

    Kütahya'nın Gediz ilçesindeki Kick Boks kurslarında eğitim gören sporcular, elde ettikleri başarılarla dikkat çekiyor. Milli Takıma davet edilen Gedizli sporcular, Bulgaristan'da düzenlenecek olan Top Ten Bulgaria Eurocup şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler. İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Muhammed Keskin, turnuvaya hazırlandıklarını ve Türk sporcularının büyük başarılar elde edeceğine inandığını belirtti.

  • Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor
    12:20 Keçiören Belediyesi İlçede Bahar Temizliği Yapıyor

    Keçiören Belediyesi, ilçedeki 51 mahallede bahar temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri sokak, cadde ve kaldırımları süpürüp yıkayarak vatandaşlara temiz ve sağlıklı bir yaşam ortamı sunmayı hedefliyor. Ayrıca, Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sanatoryum Hastanesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de temizlik çalışmaları yapılarak vatandaşlar için sağlıklı alanlar oluşturuluyor.

  • Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi
    12:19 Bitlis'te düzenlenen operasyonda silah ve mühimmat ele geçirildi

    Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından PKK terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda, Tatvan ilçe kırsalında toprağa gömülü halde bir AK-47 Kaleşnikof piyade tüfeği, 353 adet fişek, telsizler ve diğer yaşam malzemeleri ele geçirildi. Delil niteliği taşıyan malzemeler muhafaza altına alınırken, diğer malzemeler ise imha edildi. Güvenlik güçleri, bölge halkının desteğiyle terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.

  • Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı
    12:18 Kuşadası'nda Hanutçuluğa Karşı Önemli Adımlar Atıldı

    Kuşadası ilçesindeki kruvaziyer turizminin önemli sorunlarından biri olan hanutçuluğun önlenmesi amacıyla 5326 sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde önemli bir adım atıldı. İlçe Danışma Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistleri rahatsız eden iş yerlerine yönelik ciddi tedbirler alındı.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor
    12:18 Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor

    Kütahya'nın Gediz ilçesinde, 31 Mart yerel seçimleri sonucunda vatandaşların teveccühü ile Belediye Başkanı olarak seçilen Necdet Akel'e hayırlı olsun ziyaretleri sürüyor. Mazbata alım töreninden itibaren bugüne kadar yoğun bir ziyaretçi akını ile karşılaşan Belediye Başkanı Necdet Akel, başkanlık makamında vatandaşların tebriklerini kabul ediyor.


Advertisement