İstihdama ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

İstihdama ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

İstihdama ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, "Çalışma hayatında olan vatandaşların pandemi sürecinden en az etkilenmesi için pek çok tedbir aldık.

23.07.2020 00:59  Güncelleme: 01:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, "Çalışma hayatında olan vatandaşların pandemi sürecinden en az etkilenmesi için pek çok tedbir aldık." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam ediliyor.

Teklifin birinci bölümü üzerinde söz alaran İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, pandemi sürecinin hem ülkeyi hastalık olarak vurduğunu hem de TBMM'yi çıkardığı kanunlarla akamete uğrattığını söyledi.

Halkın meselelerinin üzerinin suni gündemlerle örtüldüğünü öne süren Türkkan, şöyle konuştu:

"Sonbaharda gerçek anlamda bir işsizliği hepimiz hissedeceğiz. Şu anda işçi çıkarma yasağı var, şu anda kısa çalışma ödeneğiyle beraber işverenler işçilerini istihdam etmeye devam ediyorlar ama eylül ayından itibaren bunların önemli bir kısmı ayan beyan ortaya çıkacak ve ekonomik kriz gerçekten o zaman hissedilecek. Böyle bir kriz istihdamda büyük bir deprem yaratacak ve çok daha büyük bir işsizlik sorunuyla ortaya çıkacak. Özellikle uzun süredir işsiz kalan vatandaşlarımız iş bulma ümidini kaybetmiş durumda. İş bulma konusunda ümidini kaybedenlerin sayısının artması aslında son derece kaygı verici. Umutsuz insanlar çoğalıyor. İşsizliği sabit tutabilmemiz için her yıl en az bir milyona yakın yeni istihdam yaratmamız gerekiyor."

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da koronavirüs salgınının başta sağlık olmak üzere hayatın her alanında sorunları tetiklemesi karşısında ülkelerin çeşitli tedbirleri hayata geçirdiğini söyledi.

Devletlerin aldıkları tedbirlerle, salgının sebep olduğu ekonomik ve sosyal tahribatı sınırlandırmaya çalıştığını ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Güçlü ekonomilere sahip olmalarına rağmen birçok ülke, çoğu devlet fonksiyonunda, aksamalar yaşamaktadır. Bu ülkelerin salgınla mücadele yönetimi bakımından gösterdikleri zayıf performans dikkate alındığında gücün ne olduğu veya nasıl ölçülebileceği hususları da tartışma konusu olmuştur. Toplumsal dayanışmanın, milli birliğin, insan sağlığına ve güvenliğine yapılan yatırımların öneminin ortaya çıktığı bu dönemde Türkiye, sağlık altyapısı, kapsayıcı sosyal güvenlik sistemi, fiziki, teknolojik ve beşeri kapasitesi, etkili hükümet etme sistemi, insan merkezli medeniyet tasavvuru ve buna uygun politikalarıyla, dünyada Kovid-19'la mücadelenin öne çıkan ülkesi olmuştur. Şüphesiz, millet ve devlet olarak güçlü olduğumuz ölçüde önemli sorunlar karşısında daha dayanıklı bir toplum ve ülke olacak, yeni krizleri dayanışma içerisinde atlatmamız daha kolay hale gelecektir."

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de pandemi sürecinin ne zaman biteceğini dünyada bilenin olmadığını söyledi.

Teklifle yapılan düzenlemelere pandemi maskesi takılmaya çalışıldığını öne süren İpekyüz, "Teklifle modern köle yaratmaya çalışıyorsunuz. İşçinin rızası olmadan birçok düzenlemeyi hayata geçiriyorsunuz. İşçinin önündeki engelleri artırıyorsunuz. İktidar, yapması gerekenlerden uzaklaşmaktadır. Siz ne yaparsanız yapın toplum size bunun karşılığını verecektir." dedi.

"İşten çıkarma yasağı dediklerine bakmayın, bal gibi işten çıkarma bu"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de görüşülen tekliften işçiye açlık, patrona kıyak çıktığını iddia etti.

Bu yasa teklifiyle işçilere büyük bir tuzak kurulduğunu öne süren Girgin, şöyle konuştu:

"İşçi sınıfı, AKP iktidarı ne zaman kendisini el uzattığı görüntüsü verdiyse parmaklarından birini götürdüğünü tecrübeyle öğrendi. Pakette, koronavirüse karşı mücadele ile ilgili önlemler çerçevesinde işten çıkarmalar, ücretsiz izin, kısa çalışma koşullarıyla ilgili düzenlemeler yeniden ele alınırken patronlara yine destekler sunuluyor. 'İşten çıkarma yasağı' adı altında işçilere ücretsiz izin uygulamasını bir yıl daha uzatma hususunda Cumhurbaşkanına yetki tanınıyor. Yani, günlük 39 TL'yle geçinme dayatması, işçilere müjde olarak sunuluyor. İşten çıkarma yasağı dediklerine bakmayın, bal gibi işten çıkarma bu. Seç beğen al, itiraz ederse gönder izne, günlük 39 liraya mahkum olsun. Bunun adı açlıkla terbiye etmektir. Ücretsiz izin daha önce yasada yoktu, gündeme geldiğinde ise işçinin rızası aranıyordu. Rıza göstermeyen işçi tazminatını alabiliyordu; şimdi patron ne derse o. Siz yasak dediklerine bakmayın, artık patronlar iş yerinin kapanması, belirli süreli sözleşmenin sona ermesi gibi gerekçelerle işçiyi rahatça işten çıkarabilecek."

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise teklifin Kovid-19 süreciyle ilgili ekonomik ve sosyal hayatın devamı, canlanması gereği hususlarında birtakım düzenlemeleri içerdiğini söyledi.

Pandemi sürecinde ekonomik aktivitelerin, alınan tedbirlerle azaldığını ve çalışma hayatında olanların bu süreçten en az etkilenmesi için pek çok tedbirleri hayata geçirdiklerini belirten Keşir, "İş akdinin feshedilmesini önleyici tedbirler, beraberinde kısa çalışma ödeneği, nakdi destek gibi tedbirler alındı. Ama bununla birlikte, sürecin biraz daha seyrekleşmesi ve mücadelede mesafe katetmemizle beraber, hem ekonomik hayatın canlanması hem de özellikle işçinin ve işverenin çalışma hayatına olan aidiyetinden uzaklaşmaması ve aidiyetin sağlanması için bazı tedbirlere ihtiyaç duyuldu." dedi.

"Türkiye bir büyüme sürecine girmiştir, bundan neden rahatsız oluyorsunuz?"

Görüşmeler sırasında söz isteyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın daha önceki dönemlerde iktidar partisi aleyhine yaptığı açıklamalarını eleştirdi.

Kalaycı'nın daha önce iktidar aleyhine yaptığı konuşma tutanaklarını okuyan Özel, şunları söyledi:

"Sayın Kalaycı bugün 'Bu süreçte Türkiye ekonomisi için karamsar senaryo yazanlar, ekonominin çöktüğünü söyleyenler ters köşeye yatmışlardır. Kötümser tablo çizenler bir yandan niyetlerinin kötülüğünü, diğer yandan da yalın gerçekleri kavrayamamanın cehaletine mağlup olmuşlardır.' ifadelerini kullanıyor. Ama aynı Mustafa Kalaycı daha önceki konuşmalarında 'Bugün emekliler insanca yaşayamıyorsa, mutlu ve huzurlu değillerse, şiddetli geçim sıkıntısı çekiyorsa bunun faili de müsebbibi de sorumlusu da AKP hükümetleridir.' diyor. Bizim şimdi yaptığımız eleştirilerin tamamı Mustafa Kalaycı'nın daha önceki tutanaklarında var. Kalaycı, şimdi ise 'Kötümser tablo çizenler kötü niyetlerinin yanında cehaletlerine mağlup olmuştur' diyor. Sayın Kalaycı'yı daha önceki tutanaklarla baş başa bırakıyorum."

Bunun üzerine söz alan Mustafa kalaycı ise Özel ile bir polemiğe girme niyetinin olmadığını söyledi.

"Müflis tüccar eski defterleri karıştırır" diyen Kalaycı, şunları kaydetti:

"15 Temmuz gibi hain, alçak bir darbe girişimini yaşadık. 15 temmuz bir milattır. O tarihten bu tarafa yaşadığımız olayları hepimiz biliyoruz. Terör saldırılarını, güney sınarlarımızdaki terör devleti oluşumu olduğunu, milli güvenliğimizin nasıl tehdit edildiğini, Doğu Akdeniz'deki durum... Bütün bunları gözardı ederek değerlendirme yapmak yanlıştır. Yaşanan tüm olaylara rağmen Türkiye bir büyüme sürecine girmiştir, bundan neden rahatsız oluyorsunuz? Olayları değerlendirirken çok iyi analiz yapmak gerekir. MHP görüş ve düşünce itibarıyla dün neredeyse bugünde oradadır. Bizim sevdamız Türkiye, Türk milleti. 15 Temmuz darbe girişimi olsaydı MHP'nin bir anlamı var mıydı, CHP'nin bir anlamı var mıydı? Yaşananlara karşı verilen mücadelenin ekonomiye bir katkısı vardır. Bunları görmezlikten gelmememiz lazım. MHP 51 yıldır savunduğu fikirleri aynen devam ettiriyor, dimdik duruyor. Bu süreçte Türkiye'ye karşı yürütülen operasyonlar karşısında AK Parti ile birlikte kurduğumuz ittifak sürecinde birlikte mücadele veriyoruz, verdiğimiz mücadelede de başarılıyız."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İstihdama ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement