"İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri"... - Son Dakika
Güncel

"İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri"...

"İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri"...

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Yeni kuşaklar, çalışma ve iş yapma bakış açılarında bizden ve bizden sonraki kuşaklardan son derece farklılar.

13.11.2019 19:26  Güncelleme: 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, "Yeni kuşaklar, çalışma ve iş yapma bakış açılarında bizden ve bizden sonraki kuşaklardan son derece farklılar. En önemli değişikliklerden birisi, çalışmayı gündelik hayatın merkezinde değil, çeperinde konumlandıran bir anlayış." dedi.

Çankaya Köşkü'nde "İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri" çalıştayı TÜİK Başkanı Yinal Yağan'ın "hanehalkı iş gücü istatistikleri" konulu sunumuyla başladı.

Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, hukukun çeşitli alanlarında çalışma grupları oluşturduklarını belirtti.

Çalışma grubu alanlardan birisinin de çalışma ilişkileri alanı olduğunu ifade eden Uçum, Ceza Hukuku Çalışma Grubu, Avukatlık Çalışma Grubu, Siyasi Partiler Hukuku Çalışma Grubu, Seçim Hukuku Çalışma Grubu gibi alanlar oluşturulduğunu kaydetti.

Bu grupların çalışmalarına çeşitli seviyelerde başladıklarını dile getiren Uçum, Çalışma İlişkileri Çalışma Grubu alanında "İş Kolu Çalışma Grubu"nun faaliyetlerinin ilk aşamasının tamamladığını söyledi.

Uçum, "İş Kolu Çalışma Grubu bir politika belgesi taslağı hazırlık çalışması yapıyor. Oradaki uzmanlar, birinci taslak tamamlandıktan sonra İş Kolu Çalışma Grubu toparlanarak, taslak üzerine görüşlerini paylaşacak. İkinci taslak, Sayın Cumhurbaşkanına sunulacak ve taslak oluşturulacak. Bireysel Çalışma Grubu ise genel toplantısını yaptıktan sonra Bireysel iş hukukunda çekişme çözümlerine ilişkin bir toplantı daha yaptı. Bu da üçüncü toplantısı." şeklinde konuştu.

Mevzuatın yenilenmesi hedefler arasında

Mehmet Uçum, İş Hukuku Çalışma Grubunun üç hedefle çalıştığına dikkati çekerek, bunlardan birincisinin mevzuat dağınıklığının giderilmesi yani mevzuatın tekleştirilmesi olduğuna değindi.

Uçum, çalışma ilişkileri alanında Anayasa hariç 12 kanun olduğunu, bu kanunlardan Uluslararası İşgücü Kanunu ve Uluslararası Koruma Kanunu dışarıda tutulduğunda ve kanunlar karşılaştırıldığında tam 42 aynı konunun ayrı ayrı yerlerde düzenlendiğini kaydetti.

Mehmet Uçum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aynı konuların farklı farklı yerlerde düzenlenmesi uygulamada çeşitli komplikasyonlar üretiyor. Bazıları özel alana ilişkin düzenlemeler elbette ama aynı normların aynı ilişkiye uygulandığı durumlar da ortaya çıkıyor ve çelişkili sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Mevzuat dağınıklığı sadece mevzuata hakim olmak konusunda sorun üretmiyor aynı zamanda adalete ulaşma açısından da sorunlar üretiyor, farklı içtihatların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Dolayısıyla mevzuat dağınıklığının giderilmesi hedefi, iş hukukunun öncelikli hedeflerinden birisi."

"Mevzuatın güncelenmesi"nin ikinci hedefleri arasında yer aldığına işaret eden Uçum, bazı kanunların çok eski tarihli ve uygulanıp uygulanmadığı noktasında kesinlik olmadığını aktardı.

Uçum, "Basın İş Kanuna bakın, yazılı basın esaslı düzenlemeler içeriyor. Bugün medya hukuku dediğimiz, basının çok mecralı olduğu bir ortamda Basın İş Kanunumuz yok. Bununla da kalmıyor, eskimiş, aslı uygulamayan, terfi gibi düzenlemeler içeriyor. Demek ki İş Hukuku Çalışma Gruplarının ikinci hedefi mevzuatın güncellenmesi. Uygulanmayan hükümlerin temizlenmesi ve eskimiş hükümlerin yeni koşullara uyarlanması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Üçüncü hedeflerinin "mevzuatın yenilenmesi" konusu olduğuna değinen Uçum, 21'nci yüzyılda yeni çalışma ilişkilerinin geliştiğini vurguladı.

İstihdam değişiklikleriyle çalışma ilişkilerinin boyutunun da değiştiğine dikkati çeken Uçum, şunları kaydetti:

"Yeni kuşaklar, çalışma ve iş yapma bakış açılarında bizden ve bizden sonraki kuşaklardan son derece farklılar. Sadece iş gücünün vasfı ve formasyonu değişmiyor. İş gücünün davranış kültürü de değişiyor. Buradaki en önemli değişikliklerden birisi, çalışmayı gündelik hayatın merkezinde değil, çeperinde konumlandıran bir anlayış. Zihinsel tatminin ve kimlik tatmininin, iş tatmininin önüne geçtiği, davranış kültürlerinin egemen olduğu yeni kuşaklar ortaya çıkıyor."

Hizmetlerin üretiminde herhangi bir iş yerine ihtiyaç duymayan siber ortam ve elektronik ortam gibi alanların ortaya çıktığını ve hizmet üretimlerinin geliştiğini dile getiren Uçum, bilgi temelli, teknoloji esaslı üretimin gelişmesi sebebiyle son derece kritik bir gerçekle yüzleştiklerini ifade etti.

"Daha az çalışma daha çok kendini yaşama"

Çalışma sürelerinin dinamik uygulama ihtiyacının, çalışma sürelerinde azalma eğiliminin, iş yapma yerinde çoğulculuk kavramının geliştiğini, iş sözleşmesi türlerinde çeşitlilik ortaya çıktığını, belirli süreli iş sözleşmesinde güvenceli değişiklik arayışlarının, fazla saatlerde çalışma eğiliminin ortaya çıktığını hatırlatan Uçum, klasik çalışma ilişkileri ve bunlar için üretilmiş hukukun günümüz ihtiyaçlarını karşılamadığını kaydetti.

Uçum, "Geleceğin çalışma şekillerinde 'uzaktan ve yerinden çalışma' ile daha az çalışma daha çok kendini yaşama eğilimleri ortaya çıkıyor." dedi.

Toplantıya Kurul üyeleri Uğur Kızılca, Ayşe Türkmenoğlu ile yargı, konunun uzman akademisyenleri, sendika ve konfederasyonlar ile baroların temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İstihdamın Korunması, Geliştirilmesi ve Gelir Güvencesi Bağlamında Yeni Çalışma İlişkileri'... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.


Advertisement