İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. Yıl Dönümü

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. Yıl Dönümü Nedeniyle Ertuğrulgazi Lisesi Tarafından Anma Programı Düzenlendi.

12.03.2011 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. Yıl dönümü nedeniyle Ertuğrulgazi Lisesi tarafından anma programı düzenlendi.

Okul Müdürü Yunus karaağaç, "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma" kapsamında Bilim Sanat Merkezinde Salonu'nda düzenlenen törende, İstiklal Harbi'nin verildiği dönemde toplumda milli bilinci güçlendirmek, bağımsızlık coşkusunu artırmak için bir marşa gerek duyulduğunu söyledi.

İstiklal Marşı'nın, "bağımsız bir devlet olma gereği" olduğunu ifade eden Karaağaç, şöyle konuştu:

"Türk milleti, tarihi boyunca özgür ve bağımsız yaşamış, başkasının tutsağı, kölesi olmamış ve yabancı boyunduruğuna girmemiştir. Türkler, birbiri ardından, birbirini tamamlayan devletler kurmuşlar, uygarlıklar yaratmışlardır. Çünkü bağımsızlık, yaradılışımızın ayrılmaz parçasıdır. Kurtuluş savaşı, tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun dört bucağında halkımız, işgalcilere, sömürgenlere karşı olanca gücüyle karşı koyuyordu. Düzenli ordumuz Yunan ordusuna karşı ilk zaferini İnönü'de almıştı. Sömürgenlerin istekleri kursağında kalmıştı. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, milli marş yazılması için hükümete öneride bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı öneriyi uygun buldu. Bunun üzerine İstiklal Marşı yazma yarışması düzenlendi ve 500 lira ödül kondu. Yarışmaya 724 şiir katılmıştı. Bunlar arasından İstiklal Marşı olacak bir şiir seçilemedi. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver'in isteği üzerine, Mehmet Akif Ersoy, "Kahraman Ordumuza" adlı şiirini yazdı. Bu şiir 1 Mart 1921 tarihli TBMM toplantısında okundu. 12 Mart 1921 tarihli toplantısında da ayakta alkışlanarak İstiklal Marşı olarak benimsendi. Mehmet Akif Ersoy yarışma için konan ödülü almadı. 0, bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söylemiştir."

Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından "Cihanda Bir Türk" adlı tiyatro oyunu sahnelendi. "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" konulu kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrenciye ödülünü Vali vekili Metin Çınar verdi.

Törene, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Şafak Karakoç, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ertan Yıldız, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, 9. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Albay Muharrem Akça, Vali yardımcısı Süleyman Deniz, Belediye Başkan yardımcısı Osman Gezgin, daire müdürleri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

- BİLECİK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstiklal Marşı'nın Kabulünün 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement