İstiklal Yolu'nun Anıları Yeniden Yaşatılacak - Son Dakika
Yerel

İstiklal Yolu'nun Anıları Yeniden Yaşatılacak

İstiklal Yolu\'nun Anıları Yeniden Yaşatılacak

Kurtuluş Savaşı döneminde Türk kadınının cephe gerisinde verdiği mücadeyle sembolleşen yollardan biri olan İstiklal Yolu, tüm Türkiye'ye yeniden tanıtılacak Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Boran: " İstiklal Yolunu tüm kamuoyuna tanıtmak ve kamuoyunda böyle bir bilinç oluşmasını,

27.05.2014 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜR ALANTOR - Kurtuluş Savaşı döneminde "Şerife Bacı", "Yanığın Emine" gibi birçok kahraman Türk kadınının cepheye silah ve erzak taşırken hayatını kaybettiği İstiklal Yolu'nda yaşananlar, genç nesillere anlatılacak.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı döneminde büyük çoğunluğu İstanbul'dan kaçırılan cephanelerin, İnebolu'da kayıkçılar tarafından kıyıya getirildikten sonra Kastamonu-Çankırı istikametinden Ankara'ya ulaştırıldığını söyledi.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonlandırılmasının ardından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'ya geçmesiyle başlayan Kurtuluş Savaşında bu yolun önem kazandığını vurgulayan Boran, "İstiklal Yolu" ismi verilen bu yol kullanılarak cepheye binlerce ton cephane ve lojistik yardım ulaştırıldığını anlattı.

İstanbul'dan Anadolu'ya geçişi sağlayacak yolların bir çoğunun düşman işgali altında olduğunu belirten Boran, İstiklal Yolu'nun bu nedenle büyük önem kazandığını kaydetti.

Boran, savaş malzemelerinin yanında birçok aydının da bu yol sayesinde İstanbul'dan Anadolu'ya geçerek milli mücadeleye katıldığını vurgulayarak, Ziya Gökalp, Mehmet Akif Ersoy, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Nazım Hikmet'in de bu yol üzerinden Ankara'ya ulaştığını ifade etti.

"İstiklal Yolunu duyurmak istiyoruz"

Bu yolda yaşananların dededen toruna anlatılırken yavaş yavaş unutulup, silinmeye başladığına işaret eden Boran, bu anıları yeniden canlandırarak bunları gelecek kuşaklara aktarmanın görevleri olduğunu söyledi.

Boran, bu nedenle Çankırı'da İstiklal Yolu Eğitim Kültür Turizm ve Gençlik Derneği'ni kurduklarını anlatarak, "İstiklal Yolu'nu tüm kamuoyuna tanıtmak ve kamuoyunda böyle bir bilinç oluşmasını, oradaki insani dramları, soğuktan donan kadınlar ve çocukların yanı sıra zatürreden, tifodan ölen çocuklara neler olduğunu anlatmak istiyoruz. Bugün Çanakkale'ye bir sürü insan gidiyor ve onların hatıralarını yeniden yaşıyor. Bir gün inşallah İnebolu'dan başlayıp Kastamonu'yu geçen oradan Çankırı'ya ve Ankara'ya ulaşan bu yolda pek çok insan yürüyecek ve o yolda yürüyen insanlar, cephane taşıyanların hatıralarını yeniden yaşayacak" şeklinde konuştu.

İstiklal Yolu'nda "Şerife Bacı", "Yanığın Emine" gibi birçok kadın ile yaşlı ve çocuğun hayatını kaybettiğine dikkati çeken Boran, 344 kilometre uzunluğundaki bu yolda kağnı gibi ilkel bir ulaşım aracıyla günlerce yol gidilerek topyekün bir mücadele verildiğini ifade etti.

Boran, İstiklal Yolu'nu tanıtmanın sadece Çankırı'nın değil, tüm Türkiye'nin meselesi olduğunu belirterek, "Çeşitli projelerle yolun tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz. Bu konuda proje hazırlıklarımız yapıldı. İstiklal Yolu, zaten SİT alanı ilan edildi. Bundan sonra da bu yolda neler yaşandığı anlatılarak özellikle gençlere ulaşmak istiyoruz. Bir gün insanlar bu yolda geçmişte atalarının verdiği mücadeleyi hatırlamak için yürüyecek" dedi. - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İstiklal Yolu'nun Anıları Yeniden Yaşatılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement