İstinaf Mahkemesinin Berberoğlu Hakkındaki Kararı - Son Dakika
Politika

İstinaf Mahkemesinin Berberoğlu Hakkındaki Kararı

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hukuki gelişmeler doğrulutusunda gelinen noktada, partisinin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun derhal tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

25.10.2017 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hukuki gelişmeler doğrulutusunda gelinen noktada, partisinin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun derhal tahliye edilmesi gerektiğini bildirdi.

Aldan, tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun hukuksal durumunu takip etmek üzere, parti bünyesinde oluşturulan komisyonun diğer üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Berberoğlu'nun tutukluluğuna gerekçe gösterilen davaya konu belgelerin, çok önceden aleniyet kazandığının somut olarak ortaya çıktığını ifade eden Aldan, ayrıca verilen cezanın da hukuki açıdan sorunlu olduğunu belirtti.

Aldan, "MİT tırları 19 Ocak 2014 günü arandıktan sonra apar topar bir yasa değişikliği yoluna gidilmiştir. Bu yolla da MİT Kanunu'nun 27. maddesi değişitirilmiştir. Maddenin eski halinde, MİT'e ilişkin bilgi ve belgeler ifşa edilecek olursa 'fiil daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa' diye başlayan bir cezai hüküm vardır. Ama apar topar yapılan düzenleme sırasında önemli bir yanlışlık yapılmış, 'fiil daha ağır bir cezayı gerektirmiyorsa' ibaresi unutulmuştur. Bunun sonrasında öyle bir tablo ortaya çıkmıştır ki suçlu olsalar dahi ne Enis Berberoğlu ne Can Dündar ne Erdem Gül Türk Ceza Kanunu gereği yargılanamayacak duruma gelmişlerdir. Bugün için MİT'in en mahrem bilgilerini çalan ve bunu ifşa eden kişiler Türk Ceza Kanunu'nun 330. maddesindeki gibi müebbet hapisle değil, ancak ve ancak MİT Kanunu'nun 27. maddesi gereği cezalandırılırlar." diye konuştu.

2014 yılının Şubat ayında yapılan bu yasal değişikliğin, söz konusu suç sabit olsa dahi müebbet hapis cezasıyla cezalandırma olanağını ortadan kaldırdığını belirten Aldan, mahkemenin MİT Kanunu'ndaki değişiklikten haberdar olmamasının mümkün bulunmadığını vurguladı.

Aldan, "Şu andan itibaren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine bu dosya gelecektir, Adliye Mahkemesinin bozmasından sonra. Elimizdeki Anayasa Mahkemesi kararı ve İstanbul Bölge Adliye Cumhuriyeti Savcısı'nın yazısı çerçevesinde kesinlikle ve kesinlikle mahkemenin bozmaya uyması zorunludur. Direnme kararı veremeyecek durumdadır. Derhal Enis Berberoğlu'nun tahliyesi gerekmektedir." ifadesini kullandı.

Berberoğlu'nun hukuki durumunu takip etmek üzere kurulan komisyonun 2,5 aydır ciddi bir çalışma yürüttüğünü ve kuruluş amacını gerçekleştirdiğini kaydeden Aldan, elde ettikleri belgeleri Berberoğlu'nun avukatlarına göndererek, komisyon çalışmalarına son vereceklerini de bildirdi.

"Berberoğlu, kendilerini aklamak için seçilen bir kurbandır"

Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de "Enis Berberoğlu'nun bu belgeleri verdiği iddia edilen tarihten beş ay önce yabancı bir devletin hükümetinin ve istihbarat servisinin elinde olduğunu Türk hükümeti biliyordu." dedi.

Söz konusu belgelerin Hollandalı iki parlamenterin eline geçtiği ve onların da ilgili makamlara vererek, parlamentoya da soru önergesi olarak sunduğunu öğrendiklerini aktaran Yüksel, Hollanda Parlamentosu ile iletişime geçtiklerini, kendilerine gönderilen yazının da bu durumu doğrular nitelikte olduğunu ileri sürdü.

Yüksel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enis Berberoğlu'nun belgeleri Can Dündar'a verdiği iddia edilen tarih 27 Mayıs 2015. Belgelerin Hollanda hükümetine ulaştırıldığı tarih 9 Ocak 2015. 5 ay önce. Nerede devlet sırrı? Ortada belli ki apaçık Türkiye aleyhine bir casusluk faaliyeti yürütülmüş. Yabancı bir devlete, parlamentere, hükümete MİT tırlarıyla ilgili belgeler verilmiş ama Enis Berberoğlu'nun bununla hiçbir alakası yok. Berberoğlu, hükümet tarafından hem CHP'ye zarar vermek hem de kendilerini aklamak için seçilen kurbandır. Yapılması gereken tek şey Berberoğlu'nun derhal tahliye edilmesi ve ilk duruşmada beraatine karar verilmesidir."

Yüksel, hükümetin bir an önce harekete geçerek, belgeleri Hollanda hükümetine kimin verdiğini de ortaya çıkarması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İstinaf Mahkemesinin Berberoğlu Hakkındaki Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement