İsveç'teki Yemen Konulu İstişare Toplantılarında Anlaşma Sağlandı - Rımbo - Son Dakika
Güncel

İsveç'teki Yemen Konulu İstişare Toplantılarında Anlaşma Sağlandı - Rımbo

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

13.12.2018 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu.

Guterres, İsveç'in başkenti Stockholm'e 77 kilometre uzaklıkta bulunan Rimbo kasabasındaki Johannesberg Sarayı'nda geçen perşembe başlayan istişare toplantılarının kapanışında düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.

"Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık." diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente "tarafsız güçlerin konuşlandırılmasını" ve "geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını" kapsadığını vurguladı.

"BM, limanda lider rolünü üstlenecek"

Guterres, anlaşma gereğince "BM'nin limanda lider rolünü" üstleneceğini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini bildirdi.

Taiz'deki durumun kolaylaştırılması için ayrıca ortak bir anlayışa ulaştıklarını aktaran Guterres, kentte "insani bir koridorun" açılacağına inandığını ifade etti.

Guterres, gelecek ocak ayında yapılması planlanan bir sonraki Yemen barış görüşmelerinde siyasi konulara ilişkin taslak çerçeve anlaşmasının müzakere edilmesi konusunda da taraflarla anlaşmaya vardıklarını, bunun barış sürecinde çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Konuşmasının ardından istişare toplantılarına katılan meşru hükümet ve Husilere Arapça ve İngilizce teşekkür eden Guterres, istişare toplantısına ev sahipliği yapan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve heyet temsilcileriyle basın mensuplarına toplu poz verdi.

Yemen'in yaptığı ithal gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 90'ı, insani yardımların da yüzde 80'inin giriş noktası olması açısından Hudeyde limanı Yemen halkı için hayati önem taşıyor.

BM anlaşma teklifleri sunmuştu

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths'in Sözcüsü Hanan Elbadawi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM'nin taraflara ülkede devam eden iç savaşa bir çözüm bulunmasını öngören yol haritasının belirlenmesi için taslak çerçeve anlaşması sunduğunu belirtmişti.

Taslak anlaşmanın geçiş dönemi, güvenlik ve siyasi önlemleri içerdiğini aktaran Elbadawi, teklifleri tek bir metinde sunmadıklarının altını çizmişti.

Elbadawi, Hudeyde Limanı'nın statüsü, Sana Uluslararası Havalimanı'nın yeniden açılması ve Yemen'in ekonomik durumuna ilişkin konuların da ayrı ayrı sunulan teklifler arasında yer aldığını kaydetmişti.

Yemen'de diyalog çabaları

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015'te İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan 3'üncü turun ardından sekteye uğramıştı.

İki yıl aradan sonra 6 Eylül'de Cenevre'de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

İsveç\'teki Yemen Konulu İstişare Toplantılarında Anlaşma Sağlandı - Rımbo
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsveç'teki Yemen Konulu İstişare Toplantılarında Anlaşma Sağlandı - Rımbo - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu
    18:45 Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü yakınlarındaki eski bir restoranın havuzunda bir kişinin ölü olarak bulunduğu bildirildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ceset, otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

  • Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu
    18:45 Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu

    Esenyurt'ta yol verme kavgasında çıkan anlaşmazlıkta bir adam, arkadaşının tartıştığı kişiye kafa attı. Olaya başka bir adam yumrukla müdahale edince ortalık karıştı. Yaşanan o anlar ise kameraya yansıdı.

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.

  • Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı
    18:41 Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı

    Bolu'da Orman Haftası nedeniyle Valilik Meydanı'nda vatandaşlara 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. İl ve ilçelerde toplam 20 bin adede yakın fidan dağıtıldığı öğrenildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında Bolu Kardelen Meydanı'nda düzenlenen fidan dağıtım etkinliğinde 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliğine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve Bolu ilindeki kurum amirleri ile bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve kurum personeli katıldı. Ihlamur, karaçam, sarı çam, ceviz, kuşburnu, kestane, mavi ladin, sedir ve kızılcık türlerinden toplam 2 bin 500 adet fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığı etkinlikte vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Tüm fidanlar kısa sürede tükendi. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı
    18:41 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı

    AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin önceki yerel seçimlerde yüzde 59,04'le kazandığı ilçe için 'Sultanbeyli'de fetret dönemini bitirecek miyiz?' dedi.


Advertisement