İşvereni Şikayet Eden İşten Atılırsa Tazminat Alacak - Son Dakika
Güncel

İşvereni Şikayet Eden İşten Atılırsa Tazminat Alacak

Ankara'da 31 yıldır çalıştığı apartmanın yönetimini Çalışma Bakanlığına şikayet ettiği için işten kovulan kapıcıya Yargıtay'dan iyi haber geldi. Yüksek mahkeme, kapıcıya iyi niyet tazminatı ödenmesine hükmetti.

05.08.2018 09:21  Güncelleme: 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da 31 yıldır çalıştığı apartmanın yönetimini Çalışma Bakanlığına şikayet eden kapıcı, kendini kapı önünde buldu. Yargıtay, kapıcıya kötü niyet tazminatı ödenmesi gerektiğine hükmetti.

MAHKEME DAVANIN KISMEN KABULÜNE HÜKMETTİ

Ankara'da bir apartmanda 1977'de kapıcı olarak işe başlayan kişi, iddiaya göre; 2008 yılında bina yönetimini Sosyal Güvenlik Kurumu ve Çalışma Bakanlığı'na şikayet etti. Ardından hizmet tespiti davası açan kapıcı, kendini bir anda kapı önünde buldu. 18. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan kapıcı, iş akdinin tazminatsız olarak feshedildiğini, hafta tatili çalışmaları ile günlük on iki saati aşan çalışmaları karşılığı fazla çalışma ve yıllık izinlerinin verilmediğini belirterek, kıdem ve kötü niyet tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalı yönetimden tahsilini talep etti. Mahkemede savunma yapan apartman yöneticisi ise, davacının davalı apartmanın ortak konutuna 1977 yılında kiracı olarak girdiğini, bir yıl sonra kira veremeyeceğini beyan ederek kira ödemek yerine haftada bir defa binanın temizliğini yapmayı ve akşamları da çöp toplama işini üstlendiğini öne sürdü. Yönetici, davacının kira karşılığı yapmayı üstlendiği işin günde bir saatini aldığını, davacının zamanını apartman dışında bulduğu işlerde geçirdiğini, davacının hizmet tespiti davası açtıktan sonra apartmandan kendi iradesiyle ayrıldığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı iki tarafın avukatları temyiz etti.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, emsal karara imza attı. Kararda şöyle denildi:

"Davacının, bakanlığa şikayetinin davalı apartmana tebliğinden altı gün sonra iş sözleşmesi feshedilmiştir. Davacının açtığı hizmet tespit davasında da, sigortasız çalıştırıldığı günlerin tespit edildiği ve verilen kararın ilgili Yargıtay Dairesi tarafından onanmak suretiyle kesinleştiği anlaşılmaktadır. Her ne kadar mahkemece davacının iş sözleşmesinin davalı işverence kötü niyetli olarak feshedildiğinin davacı tarafça ispatlanamadığı gerekçesi ile kötü niyet tazminatının reddine karar verilmiş ise de; dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler, davacının davalı apartmanı şikayet etmesinin öğrenilmesinden kısa süre sonra haksız olarak iş sözleşmesinin feshedildiği hususları dikkate alındığında feshin kötü niyetli olduğunun kabulü gereklidir. Bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, kötü niyet tazminatı talebi yönünden davanın kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

İşvereni Şikayet Eden İşten Atılırsa Tazminat Alacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İşvereni Şikayet Eden İşten Atılırsa Tazminat Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yozgat'ta Terzilik Mesleği Tehlikede
    13:07 Yozgat'ta Terzilik Mesleği Tehlikede

    Yozgat'ta 71 yıldır terzilik yapan 82 yaşındaki Yaşar Özayan, çırak bulamadıklarını ve mesleğin yok olmaya başladığını belirtiyor. Terzilik mesleğinin tek kişiyle yapılamayacak kadar ağır olduğunu söyleyen Özayan, çırak ve usta yetiştirememenin huzursuzluğunu yaşıyor. Terzilik mesleğinin ayakta kalabilmesi için desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

  • Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı
    13:06 Manisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde 31 Mart seçimlerinde belediye başkanlığına seçilen Gülşah Durbay, bayram tatilinin ardından vatandaşları makamında ağırladı. Başkan Durbay, tebrikleri kabul etmenin yanı sıra, vatandaşların talep ve isteklerini de dinledi.

  • Erzurum'da kız meselesi yüzünden çıkan bıçaklı kavgada 2 yaralı
    13:05 Erzurum'da kız meselesi yüzünden çıkan bıçaklı kavgada 2 yaralı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi yerleşkesi girişinde kız meselesi yüzünden çıkan tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada iki kişi bıçakla yaralanırken, salgından sivil araştırma ekiplerinin takibi sonucu şüpheli kısa sürede yakalandı. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Dinar'da yapılan denetimde 9 motosiklet trafikten men edildi
    13:04 Dinar'da yapılan denetimde 9 motosiklet trafikten men edildi

    Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde polis tarafından motosiklet sürücülerine yönelik yapılan denetimde çevreye rahatsızlık verecek derecede gürültü çıkaran, plakasız, tescilsiz ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde motor kullanan 9 sürücünün motosikleti trafikten men edildi.

  • Isparta'da Namazda Kalp Krizi Geçiren Adam Hayatını Kaybetti
    13:04 Isparta'da Namazda Kalp Krizi Geçiren Adam Hayatını Kaybetti

    Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan Devlethan Camii'nde akşam namazı sırasında kalp krizi geçiren Barış Aşık, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olay anı güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Ağrı'ya Yeni Kapalı Tenis Kortları Kazandırılıyor
    13:04 Ağrı'ya Yeni Kapalı Tenis Kortları Kazandırılıyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ağrı'da spor yapabilme koşullarını iyileştirmek amacıyla yatırımlara hız vererek, Ağrı'ya 2 adet yeni kapalı tenis kortu kazandırıyor. Ağrı Valiliği koordinesinde başlatılan inşaat çalışmalarının Ekim ayında tamamlanması hedefleniyor. Bu tesislerle Ağrı, ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapmayı hedefliyor ve spor turizminin gelişmesine katkı sağlayacak.

  • Manisa'da 'Güven Huzur' Uygulaması: 152 Araç Sürücüsüne Cezai İşlem Uygulandı
    13:03 Manisa'da 'Güven Huzur' Uygulaması: 152 Araç Sürücüsüne Cezai İşlem Uygulandı

    Manisa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Güven Huzur' uygulamasında kuralları ihlal eden 152 araç sürücüsüne 376 bin 316 TL para cezası kesildi. Ayrıca, hakkında yakalama kararı bulunan şahıslar da gözaltına alındı.

  • Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı
    13:02 Of Ziraat Odası Başkanı: Çay budamaları için 15 gün içerisinde yapılmalı

    Trabzon'un Of ilçesi Ziraat Odası Başkanı Berkant Saral, çay sezonunun yaklaşmasıyla birlikte çiftçilere çağrıda bulunarak, ÇAYKUR kotasını değerlendirebilmek için yaş çay budamalarının 15 gün içerisinde yapılması gerektiğini söyledi. Saral, özel sektörün düşük fiyatlarla çay alacağını belirterek, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için budama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.

  • Diyarbakır'da kadın cinayeti davasında ceza indirimi
    13:02 Diyarbakır'da kadın cinayeti davasında ceza indirimi

    Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, boşandığı eşi tarafından öldürülen Mihriban Altürk'ün katilini ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasından müebbet hapse çevirirken, müşterek kızlarını öldürmeye teşebbüsten verilen 20 yıl hapis cezasını ise 3 yıla düşürdü. Karara itiraz edecek olan avukatlar, sanığın pişmanlık belirtisi göstermediğini ve indirim almadan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

  • Altınordu Belediyesi 787 Milyon TL Borçla Devralındı
    13:02 Altınordu Belediyesi 787 Milyon TL Borçla Devralındı

    Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, belediyenin 787 milyon TL borçla devralındığını açıkladı. Tepe, mali durumun içler acısı olduğunu belirterek, projeleri gerçekleştirmek için mali disiplini sağlayacaklarını söyledi.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde kaçak içki ve sigara ele geçirildi
    13:00 Samsun'un Yakakent ilçesinde kaçak içki ve sigara ele geçirildi

    Yakakent Polis Merkezi Amirliği ekipleri, Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nden kaçak içki ve sigara getirildiği istihbaratını aldı. Yapılan araştırmalar sonucunda 4 şüpheli şahsın ikamet ve araçlarında yapılan aramalarda toplamda 77 adet 1 litrelik şişelerde kaçak içki, 13 litre menşei belli olmayan el yapımı içki ve bin 216 paket kaçak sigara ele geçirildi. Operasyonun ardından 4 şahıs hakkında adli tahkikat başlatıldı.


Advertisement