İtalya'da yeni hükümeti Conte kuracak - Son Dakika
Dünya

İtalya'da yeni hükümeti Conte kuracak

İtalya\'da yeni hükümeti Conte kuracak

İtalya'da erken seçim krizi aşıldı.

29.08.2019 21:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da erken seçim krizi aşıldı. Yeni hükümeti kurma görevi, eski Başbakan Giuseppe Conte'ye verildi. Conte yeni hükümetin önceliğinin bütçe olacağını açıkladı.İtalya'da Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, dağılan koalisyonda başbakanlık görevini yürüten Giuseppe Conte'den Beş Yıldız Hareketi ve Demokrat Parti (PD) arasında kurulacak koalisyona liderlik etmesini istedi.

Hiçbir siyasi parti ile bağlantısı olmayan hukuk profesörü Conte, kabinede yer alacak isimlerin listesini önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanına sunacağını söyledi. Gazetecilere açıklama yapan 55 yaşındaki Conte, önceliğinin 2020 bütçesini hazırlamak olacağını aktardı. Conte, "Vergi artışını önlemek için hemen çalışmaya başlamalı ve bir bütçe hazırlamalıyız" diye konuştu. İtalya'da hükümet 23 milyar euroluk kaynak sağlamazsa 1 Ocak'tan itibaret tüketici vergisinde artışa gidilecek.

Almanya, Conte'nin Başbakanlık görevine bir kez daha getirilecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, bu durumun Avrupa için iyi haber olduğunu söyledi. Scholz, "İtalya'daki hükümet krizinin sona ermesinden ve istikrarlı, yenilikçi bir hükümetin yönetimi üstleneceğinden memnunum" diye konuştu.

Koalisyon anlaşması hazır değil Popülist Beş Yıldız Hareketi ile sosyal demokrat çizgideki Demokrat Parti arasında varılan uzlaşma henüz bir koalisyon anlaşmasına dökülmedi. İki partinin ortak politikalar konusunda anlaşma sağlaması gerekiyor. Ayrıca Beş Yıldız Hareketi koalisyon kararını üyelerinin internet üzerinden oylamasına sundu. Beş Yıldız Hareketi'nin çoğu üyesi merkez soldaki Demokrat Parti ile koalisyona sıcak bakmıyor.

İtalya'da üç haftadır süren siyasi krizi, eski iktidar ortağı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini başlatmıştı. Salvini, erken seçim talep ederek Beş Yıldız Hareketi ile kurduğu koalisyondan ayrılmıştı. Göçmen karşıtı politikaları savunan Salvini'nin partisi, Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden, İtalya çapında birinci parti olarak çıkmıştı. Anketler partiye olan desteğin yüzde 34 seviyesinde yükseldiğini gösteriyordu. Ancak Salvini'nin kendilerine artan destek nedeniyle ülkeyi seçimlere götürmek istemesi popülaritesinin azalmasına neden oldu. Corriere della Sera gazetesinin son anketine göre Salvini'ye destekte 15 puanlık bir düşüş var.

rtr,dpa/ÖA,JD

(c)

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Dünya İtalya'da yeni hükümeti Conte kuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi
    19:28 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat'ta iki katlı bir ev ile Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar aldığını bildirdi. Ekiplerin saha tarama çalışmaları devam ediyor.

  • Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi
    18:58 Tokat'ta meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Amasya'da da hissedildi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, komşu il Amasya'da da hissedildi. İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, depremde herhangi bir olumsuzluk olup olmadığı Amasya'da inceleniyor.

  • Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı
    18:48 Özbekistan ve Tacikistan Cumhurbaşkanları Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı İmzaladı

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, iki ülke arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarılmasını öngören Müttefiklik İlişkileri Anlaşması'nı imzaladı. Görüşmede, siyasi, ticari-ekonomik, sağlık, eğitim, kültürel ve insani alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca, endüstriyel işbirliği, sınır aşan su kaynaklarının ortak kullanımı, ulaştırma ve transit taşımacılık alanlarında işbirliği ve ikili ticaret hacminin artırılması gibi konularda mutabık kalındı. İki cumhurbaşkanı arasında 30'a yakın anlaşma yapıldı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.


Advertisement