İtalyan Arkeolog, Ömrünü Aslantepe'ye Adadı - Son Dakika
Kültür Sanat

İtalyan Arkeolog, Ömrünü Aslantepe'ye Adadı

İtalyan Arkeolog, Ömrünü Aslantepe\'ye Adadı

Roma La Sapienze Üniversitesi'nden Marcella Frangipane, "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"nde yer alan Aslantepe Höyüğü'nde 38 yıldır çaba sarf ediyor

28.08.2014 12:13  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAMAZAN KAYA - NAİM BOŞKUT - İtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, Malatya'da milattan önce 5 binli yıllara tarihlenen ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi"ne Türkiye'den son dahil edilen 13 alandan biri olan Aslantepe Höyüğü'nün gün yüzünü çıkarılması için 38 yıldır uğraşıyor.

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frangipane (66), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi'nde bulunan Aslantepe'deki kazılarda ilk kez 1976 yılında 28 yaşındayken görev aldığını söyledi.

Frangipane, her yıl kazı için geldikleri Aslantepe'de yaklaşık 2,5 ay kaldıklarını belirterek,? "Ben burada öğrenci gibi başladım. Sonra araştırmacı, sonra da profesör oldum. Benim bütün profesyonel hayatım burada. Buraya her sene geliyorum. Burada her sene çalışıyoruz. Burada Malatyalı işçilerle çalışıyoruz. Biz, burada aile gibi olduk. Türkiye, benim için ikinci devlet oldu" diye konuştu.

Kazı zamanını her yıl sabırsızlıkla beklediğini belirten Frangipane, Aslantepe'yi ve Malatya'yı çok sevdiğini dile getirdi. Frangipane, "Burada kazı yapıyoruz. Sonra bütün seramik burada kalıyor ama çizim, fotoğraf, Roma'da devam ediyor. Buraya gelince yeni şeyler olacak, yeni buluntular ortaya çıkacak diye bekliyorum. Kazıyı yavaş yavaş yapıyoruz. Her sene bir sürpriz oluyor. Kazı böyle, zaman alıyor. Her sene yeni bir şey var" dedi.

Aslantepe'de yaklaşık 70 kişilik ekiple çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Frangipane, buranın çok önemli bir yer olduğunu vurguladı. İtalyan arkeolog Frangipane, arkeolojinin çok uzun ve zaman alan bir iş olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Her sene yeni sürpriz var, tarih değişiyor. Dikkatli çalışmak lazım, çok çabuk olmaz. Burada, dünyada ilk defa bir saray yapmışlar, tam saray. Çok büyük, şimdi açık hava müzesi oldu. Malatya Valiliği çatı projesini yapmak için çok yardım etti. Buraya daha çok turist gelecek. Başka yerde yok. Çok monumental (anıtsal) bir şey, çok büyük."

Frangipane, bu sene sarayı bitirmek istediklerini belirterek, kazı sırasında unutamadığı ve kendisi için sürpriz bazı buluntular çıktığını dile getirdi. Aslantepe'ye ilk kez geldiği 1976'da 21 bakır silah ve kılıç bulduklarını, 1996'da ise tepenin kenarında milattan önce 2900-3000 tarihli kral mezarına ulaştıklarını hatırlatan Frangipane, mezarda 75 bakır ve gümüş eser bulduklarını anlattı.

Höyüğün bulunduğu tepenin büyük olduğunu ifade eden Frangipane, burada yapılacak çok iş olduğuna dikkati çekerek, "Ben emekli olup gideceğim. Ben gideceğim ama Aslantepe inşallah bitmez, bitmeyecek. Benim yardımcım var, çok güzel çalışıyorlar" dedi. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat İtalyan Arkeolog, Ömrünü Aslantepe'ye Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.


Advertisement