İtalyan Ateşi Daha da Alevleniyor: 2014 Giulietta & Mito - Son Dakika
Otomobil

İtalyan Ateşi Daha da Alevleniyor: 2014 Giulietta & Mito

İtalyan Ateşi Daha da Alevleniyor: 2014 Giulietta & Mito

Otomobil tutkunları için her zaman ayrı bir yeri bulunan ve köklü bir geçmişe sahip Alfa Romeo markasının tüm dünyada büyük ilgi gören iki modeli Giulietta ile MiTo, 2014 yılına geçirdikleri makyajla güncellenen tasarım ve donanımın yanı sıra geliştirilen daha verimli ve çevreci motor seçenekleriyle giriyorlar.

18.02.2014 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otomobil tutkunları için her zaman ayrı bir yeri bulunan ve  köklü bir geçmişe sahip Alfa Romeo markasının tüm dünyada büyük ilgi gören iki modeli Giulietta ile MiTo, 2014 yılına geçirdikleri makyajla güncellenen tasarım ve donanımın yanı sıra geliştirilen daha verimli ve çevreci motor seçenekleriyle giriyorlar.


İtalyan otomobilleri denildiğinde akla ilk gelen markalardan Alfa Romeo’nun bugün tüm dünyada 350’den fazla kulübü olduğu, resmi Facebook sayfasında 1 milyon takipçi sayısını ve Google üzerinde 64 milyondan fazla görseli bulunduğunu söylemek sanırım markanın sektördeki yerini vurgulaması açısından yeterli olacaktır.


Bu özel markanın yine çok özel modellerinden Giulietta’nın ilk gün 1.4 TB 170 HP, ikinci gün ise 2.0 JDTM Q2 versiyonlarının ilk sürüşünü Fiat Grup bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alfa Romeo tarafından gelen davetle, son derece keyifli bir güzergah olan Milano – Novi Ligure arasında gidiş ve dönüş olmak üzere toplam 400 km’lik bir mesafede kullanma imkanı buldum. Gerek otoban, gerekse de eşsiz bir doğa manzarası ve geleneksel İtalyan köylerinin eşlik ettiği bol ve keskin virajlı dağ yollarında kullandığım Giulietta’nın her iki motor versiyonunun da büyük keyif verdiğini belirtmem gerek. Kısıtlı araç sayısı nedeniyle her ne kadar MiTo modelini kullanma imkanı bulamasam da bu araçla ilgili yapılan güncellemelere de fazlasıyla hakimim.



Öncelikle güncel haliyle MiTo modelinin Temmuz ayından bu yana Türkiye’de satışta olduğunu söylemekte yarar var. Yolculuğumuz boyunca bize eşlik eden Lancia, Jeep ve Alfa Romeo markalarının Türkiye Pazarlama Müdürü Ahmet Çapar ‘dan edindiğimiz bilgiye göre ise Giulietta’nın yeni model yılı için güncellenen versiyonları ise 2014 yılından itibaren pazara sunulmaya başlanacak.


Şu an MiTo’da 1.4 TB 135 HP TCT ve 1.4 TB Multiair 170 HP Quadrifoglio Verde versiyonları hali hazırda satışa sunulurken, Giulietta’nın gelecek motor versiyonları ise 1.4 TB 120 HP, 1.6 JTD 105 HP ve 1.4 TB MultiAir 170 HP MT olacak. Giulietta’da Progression Plus ve Distinctive olmak üzere iki farklı donanım seçeneği sunulacak.


Bu arada Türkiye pazarında Eylül ayı sonu itibariyle 800 adetlik satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Çapar, yılsonuna kadar hedeflerinin 1200 adetlik satış rakamına ulaşmak olduğunu da belirtti. Hazır Türkiye pazarına değinmişken biraz konu dışı olacak ama ilginizi çekeceğini umduğum küçük bir not. Sınırlı sayıda üretilen ve tüm dünyanın merakla beklediği 4C modelinden ise Türkiye’ye sadece üç adet getiriliyor ki bu araçların iki tanesinin siparişi alınmış durumda. Aracın kesin olmamakla beraber Türkiye satış rakamının da 110 bin euro civarında olması bekleniyor.


Bu küçük bilginin ardından dilerseniz tekrar Giulietta ve MiTo modellerine dönelim ve güncelleştirmeyle gelen yeniliklere bir göz atalım.



Genel olarak her iki aracın dış tasarımında küçük bazı detaylar dışında büyük bir farklılık görünmediğini söylemeliyim. Her iki modelde de önde krom ızgara, yenilenen far bloğu ve Giulietta’da tamamen yeni sis lambaları dış tasarımın ana unsurlarını oluşturuyor. Ön yüzdeki bu küçük dokunuşlar, zaten çekici bir görünüme sahip araçları daha da dinamik bir karaktere kavuşturmayı başarıyor. Güncellemeyle birlikte Giulietta model gamına gümüş, mavi ve bronz olmak üzere üç yeni gövde rengi seçeneği de ekleniyor.


Araçların iç mekanlarında da bu sportif dokunuşlar hissediliyor. Her iki modelde de en büyük yenilik ön panele entegre edilen 5 inç üyüklüğünde dokunmatik renkli dijital ekran. Continental patentli bu ekranla birlikte Alfa Romeo müşterilerine TomTom navigasyonseçeneği de sunuyor. Giulietta için aynı zamanda 6.5 inçlik bir ekran seçeneği de yer alıyor ancak Türkiye’de MiTo modelinde opsiyonel olarak 5 inç ekran seçeneği sunulurken, Giulietta’da bu ekran standart donanımda yer alıyor olacak. 6.5 inçlik ekran seçeneği Türkiye’yi kapsamıyor.



Modelin motor gamındaki yenilikleri ise MiTo’da 0.9 Turbo Twin Air benzin ve Giulietta’da 2.0 JTDM dizel motor seçenekleri oluşturuyor. Bu iki motor versiyonu da şimdilik Türkiye’de satışa sunulmayacak.


MiTo kullanma şansı bulamadığım için ilk gün kullandığım Giulietta 1.4 TB MultiAir 170 HP hakkındaki izlenimlerime yer vermek daha doğru olacak.


2.0 JTDM ülkemizde satışa sunulmayacağı için bu konuya değinmeyeceğim.


Alfa Romeo markası da dünyanın genelindeki düşük hacimli ama yüksek verimli motor trendine uyarak gerçekten başarılı bir motor teknolojisine imza atmış.


Motordan bahsetmeden önce aracın ses yalıtımının daha da iyileştirildiğini söylemem gerek. Araç gerek otobanda gerekse de çok keskin ve engebeli dağ yollarında başarılı süspansiyon ayarları sayesinde konforlu yolculuk imkanı sunuyor. Hassas direksiyon sayesinde sürüş keyfiniz artarken, gaz pedalı ve motor uyumu oldukça iyi. Bu versiyonda otomatik şanzıman opsiyonel olarak sunuluyor. Benim kullandığım araçta sunulan altı ileri kademeli düz vites seçeneğinde geçişler yumuşak ve seri kullanıma olanak tanıyor.


Genel tasarım değişmediği için boyutları aynı kalan otomobil makyaj öncesindeki gibi net ve iyi bir görüş alanına sahip.


İtalyan otomobillerine has yüksek performans ama konforlu bir kullanıma sahip aracın 1.368 cc hacmindeki motoru 5500 d/d’de 170 HP güç ve 2500 d/d’de 250 Nm tork değeri sunuyor. 218 km/s hıza ulaşabilen araç, 0-100 km/s hızlanmasını 7.8 saniyede gerçekleştiriyor. 1290 kilogram ağırlığa sahip araç için bu motor seçeneği gücü ön tekerlere aktararak, fazlasıyla yeterli bir çekiş gücü sunuyor. 305 litre bagaj hacmine sahip Giulietta kompakt sınıfta ideal bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.


Yazı: Önder Canözer


Fotoğraflar: Alfa Romeo


Mekan: Milano/ İtalya


Daha fazlası için Carmedya Kasım 2013 sayısını ücretsiz olarak indirebilirsiniz…

Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil İtalyan Ateşi Daha da Alevleniyor: 2014 Giulietta & Mito - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement