Araştırma: İklim Değişikliği Nedeniyle İtalya'da 200'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu - Son Dakika
Güncel

Araştırma: İklim Değişikliği Nedeniyle İtalya'da 200'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu

Araştırma: İklim Değişikliği Nedeniyle İtalya\'da 200\'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu

İtalyan çevreci lobi grubu Legambiente'nin Çarşamba günü yayınladığı bir rapora göre, "Buzul cephelerinin hızlı geri çekilişi sadece büyüleyici manzara ve biyo-çeşitlilik kaybına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda önemli tatlı su rezervlerinin yok olması anlamına da geliyor" denildi.

11.08.2022 11:55  Güncelleme: 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan çevreci lobi grubu Legambiente'nin Çarşamba günü yayınladığı bir rapora göre, "Buzul cephelerinin hızlı geri çekilişi sadece büyüleyici manzara ve biyo-çeşitlilik kaybına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda önemli tatlı su rezervlerinin yok olması anlamına da geliyor" denildi.

ROMA, 11 Ağustos (Xinhua) -- İtalyan çevreci lobi grubu Legambiente Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, İtalya'da kayıtların tutulmaya başladığı 1895 yılından bu yana 200'ün üzerinde büyük Alp buzulunun ortadan kaybolduğunu söyledi. Legambiente'nin "Buzullar Kervanı" isimli üçüncü raporunda, en son bulguların, "buzulların iklim krizi nedeniyle dramatik gerilemesini" doğruladığı belirtildi. Grup, Alplerde sıcaklıkların deniz seviyesindeki sıcaklık artışının iki katı hızında arttığına ve zemindeki buz seviyesinin 2012 yılından bu yana azalma gösterdiğine işaret etti.

Araştırma: <a class='keyword-sd' href='/iklim-degisikligi/' title='İklim Değişikliği'>İklim Değişikliği</a> Nedeniyle İtalya'da 200'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu

5 Ağustos 2018 tarihli bu fotoğrafta, İsviçre'nin Furka Geçidi yakınında beyaz bir örtüyle kaplı Rhone Buzulu görülüyor. (Fotoğraf: Xu Jinquan/Xinhua)

Legambiente, raporun politika yapıcılarını sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgilendirmek için oluşturulduğunu söyledi. Rapor Legambiente tarafından İtalya Buzul Bilimi Komitesi ile ortaklaşa oluşturuldu. Bu olgunun sonuçlarının çok geniş bir yelpazeye yayılacağı düşünülüyor. Raporda, "Buzul cephelerinin hızlı geri çekilişi sadece büyüleyici manzara ve biyo-çeşitlilik kaybına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda önemli tatlı su rezervlerinin yok olması anlamına da geliyor" denildi. Rapor, buzul katmanlarından gelen tatlı suyun azalmasının ülkenin büyük bir bölümünü pençesine alarak tarımsal üretimde düşüş tehdidi oluşturan kuraklığın en büyük etmenlerinden birisi olduğu kaydedildi. Özellikle İtalya'nın kuzeyinde, buzullardan gelen su bölgenin ekosisteminin önemli bir parçasını oluşturuyor. Rapor, diğer bir kilit etkinin de kamu güvenliğiyle ilgili olduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay İtalya'nın Dolomite Dağları'nda bulunan Marmolada Dağı'nda eriyen bir buzul, büyük çaplı bir buz ve kar kaymasına neden olarak dağda yürüyüş yapan 11 kişinin ölümüne neden olmuştu. Yetkililer ve uzmanlar trajediyi kavurucu sıcaklara bağladı.

Araştırma: İklim Değişikliği Nedeniyle İtalya'da 200'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu

İsviçre'de Jungfraujoch'in altında yer alan Aletsch buzulu üzerinde 1,5 santigrat derece yazılı dev bir kartpostal, 16 Kasım 2018. (Fotoğraf: Xu Jinquan/Xinhua)

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Araştırma: İklim Değişikliği Nedeniyle İtalya'da 200'den Fazla Büyük Buzul Yok Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement