İTÜ, Elektrikli Araçların Yolda Kalmasını Önleyecek Yazılım Geliştirdi - Son Dakika
Ekonomi

İTÜ, Elektrikli Araçların Yolda Kalmasını Önleyecek Yazılım Geliştirdi

İTÜ, elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçecek 'pil teknolojisinin' çalışmalarını tamamladı. Geliştirilen yazılımlarla pillerin şarj ömrü hatasız hesaplanabilecek.

12.02.2018 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İTÜ elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçecek 'pil teknolojisinin' çalışmalarını tamamladı. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca geliştirilen yazılımlarla pillerin şarj ömrünün hatasız hesaplanabildiğini açıkladı.

DÜNYADA İLK OLDU

Akşam'ın haberine göre; Aynı pillerin şarj etme rejimine göre performanslarının zaman içinde değiştiğine dikkat çeken Karaca "İTÜ'de geliştiren yazılımlarla birlikte bu pillerin hikayesi de takipte. Ona göre yüzde kaç şarjı kaldığını hesaplıyor. İTÜ Enerji Enstitüsü olarak bunun üzerine çalışmaları tamamladık. Böylece elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçilebilecek" diye konuştu. İTÜ'nün bu çalışması alanında dünyada bir ilk oldu.İTÜ'de yeni nesil telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek amacıyla 'İTÜCELL Mobil Genişband Açık Alan Test Merkezi' oluşturulduğunu söyleyen Karaca yeni nesil telekom standartları konusunda söz sahibi olmak üzere çalıştıklarını belirtti.

BAZ İSTASYONU İHTİYACI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen Karaca, "5G'de frekans sayısı artacağı için daha fazla baz istasyonuna ihtiyacımız olacak. Duvar tipi düşük güçlü fakat yoğun şebekelere ihtiyaç olacak. Türkiye'nin şimdiden bu alana hazırlık yapması gerekiyor" diye konuştu. BTK'nın operatörlere yönelik düzenlemelerinde yerli ürün kullanımını zorunlu hale getirdiğini anımsatan Karaca, bu alanda teknoloji üretilebilmesi için üniversiteler ile işbirliğinin şart olduğunu söyledi.

YÜZDE 50 DAHA UCUZ ISINMA

Bir diğer projelerinin ise Türkiye'nin ilk toprak kaynaklı ısı pompası olduğunu ifade eden Rektör Karaca, "Topraktan aldığı enerjiyi ortamı ısıtmak için kullanan toprak kaynaklı ısı pompası, doğrudan doğalgaz yakmaya oranla yüzde 50 daha ucuza ısınabilme imkanını sunuyor" açıklamasında bulundu.

İTHALİ 600, YERLİSİ 50 EURO

Türkiye'de yaklaşık 45-50 bin civarında insanın radyasyona maruz kalarak çalıştığını belirten Karaca, "Kişisel radyasyon ölçüm cihazının tanesini 600 euroya ithal ediyoruz. Biz bunları 50 euroya üretebilecek durumdayız. Hastanelerdeki 'Alan Monitörü' denilen cihazlar var. Bunlarında tanesini 1500 euroya ithal ediyoruz. Biz ise 150 euro ya üretebilir durumdayız. Gümrük sınır kapılarında kullanılan 'Panel Detektörler' milyon dolar civarında paralarla yurt dışından getiriliyor. Kalkınma Bakanlığımızın desteğiyle bir proje aldık. 18 ay süre içerisinde bu 3 cihazdan 10 tane prototip üreterek bakanlığımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Seri üretim için sektörden bu konuya yatırım yapmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

YAZ SAATİ ANALİZ EDİLECEK

Yaz saat, uygulaması hakkında da bir soruyu yanıtlayan Karaca, "Yaz saati uygulaması konusunda çalışmalarımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile paylaştık. Bu sene de veriler toplanacak ve analiz edilecek. Sene sonunda yine Bakanlık ile paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

İTÜ, Elektrikli Araçların Yolda Kalmasını Önleyecek Yazılım Geliştirdi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi İTÜ, Elektrikli Araçların Yolda Kalmasını Önleyecek Yazılım Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.

  • Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları
    22:04 Gözler seçim sonrası ilk kabine toplantısında! İşte masadaki konu başlıkları

    Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 31 Mart yerel seçimleri sonrası ilk toplantısını yapacak. Toplantıda İran-İsrail gerilimi, sınır ötesindeki terörle mücadele operasyonları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti ve enflasyonla mücadele başlıkları ele alınacak.


Advertisement