İyi Gıda' Çalıştayında Sektörün Bugünü ve Geleceği Konuşuldu - Son Dakika
Ekonomi

İyi Gıda' Çalıştayında Sektörün Bugünü ve Geleceği Konuşuldu

'İyi Gıda' çalıştayında sektörün bugünü ve geleceği konuşulduİSTANBUL - Türkiye'deki 'iyi gıda' algısı, gıdanın geleceği, sektör paydaşlarının yapması gerekenler, Sürdürülebilir Markalar Platformu'nun liderliğinde, Ülker'in katkısı, gıda sektörü temsilcilerinin katılımıyla"İyi Gıda (Good...

12.10.2018 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'İyi Gıda' çalıştayında sektörün bugünü ve geleceği konuşuldu

İSTANBUL - Türkiye'deki 'iyi gıda' algısı, gıdanın geleceği, sektör paydaşlarının yapması gerekenler, Sürdürülebilir Markalar Platformu'nun liderliğinde, Ülker'in katkısı, gıda sektörü temsilcilerinin katılımıyla"İyi Gıda (Good Food)" çalıştayında masaya yatırıldı.

Sürdürülebilir Markalar Platformu tarafından düzenlenen ve "İyi Yaşam İnisiyatifi" kapsamında yıl boyunca birçok sektör özelinde yapılan çalıştayların sonuncusu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. "İyi Gıda" (Good Food) temasıyla düzenlenen ve gıda sektörünün bugünü ve geleceğinin konuşulduğu etkinliğe, STK, özel sektör temsilcilerinin yanı sıra akademisyen ve diyetisyenler katıldı.

Çalıştayda sektörün ve tüketicilerin "iyi gıda" algısı ele alınırken; beklentiler, mevcut fırsatlar ve sektörün gelişmesi için alınması gereken aksiyonların neler olabileceği konuşuldu. 'İyi Gıda'yla markaların "iyi yaşam"a nasıl köprü olabileceğinin değerlendirildiği etkinlikte, sektörün gelişimi için hangi adımların atılabileceği de konuşuldu.

Çalıştayda "iyi gıda" tanımı konuşulurken;ulaşılabilirlik, uygun fiyat, tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verme, güven, aynı standart ve kalitede hijyenik şartlarda ham madde temininden ürünün rafa çıkışına kadarki zincir içinde, çevreyi koruyarak üretim ön plana çıkan noktalar oldu.

Gıda sektöründe yaşanan bilgi kirliğinin çözülmesi için kamu, özel sektör, akademisyenler ve sektör dernek ve sivil toplum kuruluşlarının sıkı bir işbirliği içinde çalışmaya devam etmesinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca tarım stratejileri, çiftçinin desteklenmesi, sürdürülebilir hammadde tedariki ile Ar-Ge ve inovasyonun, önemine de dikkat çekildi.

"Gıda'da hijyen önemli"

Çalıştaya katılan TÜGİS (Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası) Başkanı Necdet Buzbaş, iyi gıda algısı özelinde bir çerçeve çizerek, "Gıdanın bulunabilirliği, ekonomik olarak ve raflarda ulaşılabilirliği, hijyenik olması, bir ihtiyaca cevap verebilmesi, kritik unsurlar. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayda, farklı alanlardan katılımcıların sunduğu bilgilerle gıda sektörünü 360 derece değerlendirdiğimize ve sektörümüzde gerekli adımların atılması yönünde önemli bir ilerleme kaydettiğimize inanıyorum" dedi.

Üretim yöntemlerinde bilinç artırılmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beraat Özçelik, iyi gıdayı şu sözlerle tanımladı: "İyi gıda; insan sağlığına zarar vermeyen, kimyasal ve mikro biyolojik riskler içermeyen, besin değeri korunmuş ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir şekilde üretilen gıdadır. İyi gıda algısının doğru bir şekilde tüketiciye ulaştırılabilmesi için akademisyenlerin, medyanın, STK'ların ve sanayinin hep birlikte çalışması çok önemli. Tüketicilerin gıda üretim yöntemleri ile ilgili daha fazla bilgilendirilmesi gerekiyor."

"İyi gıda iyi yaşamın gerekliliği"

Nielsen ve Sürdürülebilir Markalar işbirliğiyle yapılan İyi Yaşam (Good Life) Araştırması sonuçlarına göre tüketicileri iyi bir yaşama ulaştıran en iyi gıda markası seçilen Ülker'in etkinliğe katkısından mutluluk duyduklarını belirten Sürdürülebilir Markalar Stratejisti Semra Sevinç ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"14 farklı sektörde iyi yaşama katkı koyan markaları seçen tüketiciler, iyi gıda için de benzer bir seçim yaptılar. İyi gıda iyi yaşamın gerekliliklerinden birisi. Tüketicinin markalardan iyi gıda beklentisi var ve bu iyi gıda beklentisinin ve sektörün normlarının ne olduğunu konuşmak üzere başarılı bir çalıştay gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Çalıştayın ayrıntılı sonuçları 17 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek Sürdürülebilir Gıda Konferansı'nda paylaşılacak."

İyi Gıda\' Çalıştayında Sektörün Bugünü ve Geleceği Konuşuldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İyi Gıda' Çalıştayında Sektörün Bugünü ve Geleceği Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı
    12:34 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Madenlerin Denetimleri Artırıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, madenlere yönelik yapılan denetimlerin artırıldığını belirterek, bu yıl 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Bayraktar, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan organizasyonda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlığını sağlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin maden ihracatının her geçen gün arttığını ve madencilik sektörünün Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ifade etti.

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi
    12:33 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ile stratejik ortaklıkları değerlendirdi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mali Sanayi ve Ticaret Bakanı Moussa Alassane Diallo ve beraberindeki heyetle bir araya gelerek, siyasi, iktisadi ve birçok alanda gerçekleştirilebilecek stratejik ortaklıkları değerlendirdiklerini bildirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmenin muhtelif yollarını ele aldıklarını vurgulayan Bolat, somut adımlar atma konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor
    12:33 Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Kadınlara Destek Veriyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı sürdürülebilir kılmak amacıyla bal üreticilerine arı kovanı hibe ederken, kadınlara da ekipman desteği sağlıyor.

  • MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı
    12:26 MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı

    Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TKDK Antalya'da açılması için girişimde bulunduklarını belirterek, Antalya ve ilçelerinin TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındığını söyledi. Güngör, Manavgat'ın tarımsal üretim potansiyeline katkı sağlayacak tarımsal yatırımlara açık bir bölge olduğunu vurguladı. TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü ise TKDK'nın IPARD III. Kırsal Kalkınma Destekleri Bilgilendirme Çağrısı başlattığını ve Antalya'nın da bu desteklerden faydalanabileceğini belirtti.

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti
    12:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti

    Mersin'in farklı dünya görüşü ve farklı yaşam biçiminden insanların huzur içinde yaşadığı bir kent olduğunun altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyenin toplumun her kesimine cevap vermek zorunda olduğunu belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor
    12:06 Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ikamet eden bal üreticilerine bin 398 adet arı kovanı hibe etti. Kadınlara da 29 hamur karma makinesi, ceviz makinesi ve salça makinesi desteği verildi.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti
    11:59 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen atalık yerli tohum fideleri, üreticilere hibe edildi. Dağıtım etkinliğine Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de katıldı.

  • Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu
    11:45 Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu

    Alaşehir Ticaret Borsası, tarımsal üretimi etkileyen hava olaylarının zararlarını azaltmak amacıyla 6 noktada meteoroloji istasyonu kurulumu gerçekleştirdi. Kurulan istasyonlar sayesinde çiftçiler, iklim şartlarına bağlı zararları ve hastalıkları daha hızlı tespit ederek müdahale edebilecekler. Ticaret Borsası, çiftçileri bilgilendirme toplantıları düzenleyerek projeyi tanıtıyor. Çiftçiler, meteoroloji istasyonları sayesinde daha verimli bir üretim yapmayı hedefliyor.

  • Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı
    11:44 Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı

    Türkiye'de hayat pahalılığının artmasıyla birlikte dışarda yemek yemek zorlaştı. Fahiş fiyatlar nedeniyle vatandaşlar restoranlara gitmeme kararı aldı. Porsiyonların küçülmesi fiyatları düşürmedi. Vatandaşlar sosyal medyada başlattıkları #boykot hareketiyle tepkilerini gösterdi.


Advertisement