İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, gündemi değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika
Politika

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, gündemi değerlendirdi Açıklaması

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, gündemi değerlendirdi Açıklaması

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya kanun teklifine ilişkin "Sosyal ağ sağlayıcıları ya iktidarın zorlamalarına boyun eğmek zorunda kalacak ya da Türkiye'yi terk edecek.

23.07.2020 15:47  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya kanun teklifine ilişkin "Sosyal ağ sağlayıcıları ya iktidarın zorlamalarına boyun eğmek zorunda kalacak ya da Türkiye'yi terk edecek." dedi.

Türkkan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Doğu Türkistanlı Türklerin durumuna değindi.

Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği insanlık suçlarına karşı batı ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin tepki gösterdiğini, bazı ülkelerin ise yaptırım kararı aldığına işaret eden Türkkan, bu konuda ses çıkarmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu savundu.

Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulunda görüşülecek sosyal medyaya yönelik kanun teklifine ilişkin görüşlerini de açıklayan Türkkan, Türkiye'nin birçok sorunu varken sosyal medyanın görüşülmesini doğru bulmadığını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, yasa çıkana kadar sosyal medya hesaplarını kullanmayacağını açıkladığını anımsatan Türkkan, "Sayın Bahçeli, 'bu yasayı çıkartın' diye talimat verdi. Beştepe'nin de bu talimatı yerine getirmemesi mümkün değil. AK Parti iktidarı topal ördektir. MHP olmadan adım atamaz, sesini çıkaramaz, sağa- sola dönemez. AK Parti, MHP'den gelen bu emri yerine getirmek zorunda kalmıştır. Af yasasında da öyle olmadı mı? Sayın Cumhurbaşkanı 'af gündemimizde yok' dedi ama bu yasayı çıkarmak zorunda kaldı." diye konuştu.

İktidarın Meclis kapanmadan interneti kontrolü altına almak istediğini savunan Türkkan, "Sosyal medya hakkında tartışmamız gereken konuların olduğuna hiç birimiz itiraz etmiyoruz. Ancak sorun sosyal medya mecralarından daha çok kullanıcıların içerik ve paylaşımlarından kaynaklanıyor. Kullanıcılara yönelik tedbirler yerine içerik üretmeyen sağlayıcılara birtakım yaptırımlar getiriliyor." dedi.

"İktidar yeni bir rejim inşa etmeye çalışıyor"

Toplumdaki ahlaki ve kültürel çürümenin sosyal medyaya yansıdığına dikkati çeken Türkkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnternetteki paylaşımlara yönelik bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Düzenleme bu tür paylaşımların önünü kesmeye yönelik olmalı. Fakat yapılan çirkin paylaşımları fırsata çevirmeye kalkmak, interneti, korumak istedikleri totaliter bir rejimin parçası yapmak hem ülkemize hem de geleceğimize ihanettir. Buradaki yasal düzenlemeler çok hassas dengeler üzerine inşa edilmeli. İktidar yeni bir rejim inşa etmeye çalışıyor. Copla, polisle, hapisle korkutulan ve özgür düşüncenin kontrol altında olduğu bir Türkiye oluşturmaya çalışıyorlar."

Lütfü Türkkan, iktidarın, Kuzey Kore, Çin, Suudi Arabistan ve İran'da olduğu gibi tek renkli bir internet hayal ettiğini, yazılı ve görsel medyada daha önce uygulanan otoriter yöntemlerin sosyal medya düzenlemesiyle de hayata geçirmeye çalıştığını iddia etti.

Düzenlemeyle ağ sağlayıcılara ağır idari para cezası getirildiğini anlatan Türkkan, bu paraların ödenecek paralar olmadığının herkes tarafından bilindiğini söyledi.

İktidarın muhataplarını caydırmaktan ziyade yıldırmaya çalıştığını öne süren Türkkan, "Ağ sağlayıcılara diyorlar ki 'burayı terk edin, gidin'. Söylemek istedikleri bu." dedi.

Türkkan, düzenlemenin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu savunarak, "Bu kanun tanımazlık sosyal ağ sağlayıcılarını Türkiye pazarından çekilmeye zorlayacak. Sosyal ağ sağlayıcıları ya iktidarın zorlamalarına boyun eğmek zorunda kalacak ya da Türkiye'yi terk edecek. Eğer kalırsa dolaylı yoldan sansüre de boyun eğmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kanun teklifine Almanya'daki düzenlemenin referans gösterildiğini dile getiren Türkkan, Almanya'daki düzenlemenin sebebinin, ırkçı ve faşist yapıların internet ortamında örgütlenmesini durdurmak olduğunu anımsattı.

Almanya'daki modelin başarılı olduğuna ve amacına ulaştığına dair bir bulgunun olmadığını ve söz konusu yasayı çıkarmadan önce 2 yıl konuyu tartıştıklarını ifade eden Türkkan, "Bu konuda Türkiye ve Almanya'yı karşılaştırmak, 'Almanya'da bile var' demek, AK Parti'nin basit bir algı oyunu." diye konuştu.

Türkkan, iktidarın ekonomik gerçekleri, hayat pahalılığını, enflasyonu, batan şirketleri, ortaya çıkan yüzbinlerce işsizi gizlemek için interneti kapatmaya ihtiyaç duyduğunu iddia etti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nin tarafı olmaya devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Hayvan haklarına ilişkin başka bir soruya da Türkkan, "AK Parti, hayvanalara karşı vahşice tavırların sona erdirilmesi için gereken yasal düzenlemeyi yapmaktan imtina ediyor. Meclis açılır açılmaz kanun teklifimizin görüşülmesi için ısrarımız devam edecek." cevabını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, gündemi değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.


Advertisement