Merkez Bankası Başkanı'na tepki gösteren İYİ Partili vekiller salonu terk etti: Açıklamaya korkuyorlar - Son Dakika
Güncel

Merkez Bankası Başkanı'na tepki gösteren İYİ Partili vekiller salonu terk etti: Açıklamaya korkuyorlar

İYİ Partinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, komisyonda sunum yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun kur korumalı mevduat uygulamasının maliyetini açıklamayı reddetmesine tepki göstererek salonu terk etti. Olay hakkında konuşan Yılmaz, "Herhalde bunu toplumla paylaşmaktan korkuyorlar. O nedenle bu rakamı bu veriyi bizimle paylaşmadılar" ifadelerini kullandı.

02.12.2022 17:51  Güncelleme: 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Meclis'te sunum yaptığı anlarda kriz çıktı. Kavcıoğlu'nun kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının maliyetini açıklamayı reddetmesine İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli tepki gösterdi. Sorularına yanıt alamayan iki milletvekili salonu terk etti.

"TEPKİ OLARAK KOMİSYONU TERK ETTİK"

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Yılmaz, "Bundan bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir torba kanun geldi. Bu torba kanunun maddelerinden birisi de KKM ile ilgili düzenlemenin süresinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgiliydi. O aşamada biz milletin temsilcileri olarak karar vermeden önce neyle karşı karşıya olduğumuzu, bunun maliyetinin ne olduğunu öğrenmek istedik. Hazine bunu açıkladı ama Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bunu açıklamadı. Biz komisyona Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan bir yetkilinin gelerek bize bilgi vermesini istedik. Uzun beklemeden sonra bir yetkili geldi fakat bize 'Ben bu konuda size bilgi vermeye yetkili değilim. Mevzuat buna izin vermiyor' gibi bir söz söyledi. Biz de bunu protesto ettik. ve dedik ki: 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Merkez Bankası milleti temsil eden milletvekillerine nasıl bilgi veremez.' Başkana araya girmesini söyledik, 'Ya bu arkadaşı buradan çıkart, toplantıya ara ver ve ondan sonra ilgili makamı, üst makamı çağır o bize bilgi versin' dedik ama başkan böyle bir şey yapmadı. Bizde buna tepki olarak o zaman da komisyonu terk ettik." ifadelerini kullandı.

"BEN SİZİN YANLIŞLARINIZA BURADA ŞAHİTLİK EDEMEM"

Yılmaz sözlerinin devamında "Bugün geldiğimiz noktada sayın başkan bir sunum verdi. Sunumdan sonra eleştiriler, tartışmalar aşamasında komisyon başkanı, 'Daha önce bu konuda verilmeyen bilgiyi siz de vermediniz. Acaba bu konuda söyleyeceğiniz bir şey yok mu' dedi. Ama Merkez Bankası bize yarım saat bir diskus çekti ve içinde yine hiçbir şey söylemedi. Bazı yanlışlarına da beni eski Merkez Bankası Başkanı olarak şahit gösterdi. Ben de orada tepki gösterdim. 'Ben sizin yanlışlarınıza burada şahitlik edemem' dedim. Geldiğimiz nokta itibarıyla millet adına sorduğumuz soruya cevap alabilmiş değiliz. dedi.

"BİLGİYİ ALAMAYINCA NEYE GÖRE TARTIŞMA YAPACAĞIZ"

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kanununda, yasasında böyle bir şey söz konusu değil. Merkez Bankası her gün karını da zararını da hesaplıyor. Anında her şeyi ortaya çıkartabilir. Ama böyle bir mazeretin arkasına sığınarak bunu açıklayamayacaklarını söylediler. Mademki bunun böyle olduğuna inanıyorsunuz biz gizli bir toplantı istiyoruz, bu gizli toplantıda milletin milletvekiline, Meclis'ine bu bilgi verilmeli dedik, bunu kayda geçirdik ve ondan sonra burada kalmanın bir faydası yok çünkü istediğimiz bilgiyi alamayınca neye göre tartışma yapacağız o da belli değil. O nedenle komisyonu terk ettik.

"BUNU TOPLUMLA PAYLAŞMAKTAN KORKUYORLAR"

2021 yılı aralık ayının 20'sinde KKM'ye karar verildikten sonraki gelişmeleri Merkez Bankası'nın bilançosunda, değerleme hesabındaki gelişmeleri gün gün gösteren bir grafik paylaştım. Bugün itibariyle bu değerleme hesabının geldiği rakam 350 milyar TL'ye yakın. Merkez Bankası'nın 60 milyar dolar bir pozisyon açığı var. Türk lirası, dolara karşı 1 lira kaybetse bu 60 milyar TL eksi yazar. Bunun içinde altın var. Altından da kaybolan miktarlar buraya yazılıyor. Dolayısıyla 350 milyarın açık pozisyondan oluşan kaybı altın değerlenmesinden dolayı fiyatı hareketlerinden dolayı ortaya çıkan durumu artı veya eksi koyduktan sonra içinden çıkardığımızda ortaya kalan rakam çok büyük bir rakam oluyor. Herhalde bunu toplumla paylaşmaktan korkuyorlar. O nedenle bu rakamı bu veriyi bizimle paylaşmadılar diyorum."

"MERKEZ BANKASI BAŞKANI PARTİLİ DEĞİLDİR"

Naci Cinisli ise şunları söyledi: "Sayın başkanın buraya gelişine gazetecilerin ilgisinden de görüyoruz ki çok normal bir durum yok ortada. Bütçeden sonra gelmesi tabi ki doğru değil. Sayın başkan o kadar yetersiz bir sunum yaptı ki ve bir AK Parti sözcüsü gibi maalesef konuştu. Kanunla belirlenmiş olan bağımsızlık ilkesini de çiğniyorlar. Merkez Bankası Başkanı partili değildir. Bir parti görevlisi de değildir. Bir parti sözcüsü, iktidar sözcüsü de değildir. Kendisinin belirlediği, belirleyeceği politikaları bize anlatması gerekirdi. Bizim sorularımıza cevap vermesi gerekirdi. Fakat okuduğu metinden anlıyorum ki AK Parti ekonomiyle ilgili kurmaylarına bir metin dağıtmış ve bu metni bir ay boyunca bütçe görüşmelerinde neredeyse cümlesi cümlesine dinlemiştik zaten, farklı bir şey duymadım. Aynı metin tekrar edildi.

"BUGÜN ASKERİ VESAYET YERİNE BİR BÜROKRATİK VESAYET GELMİŞTİR"

Çok üzgünüm, bugün tekrar Meclisimize bir itibar, bir haysiyet suikastı yapıldı. Biz askeri vesayetten kurtulduk diyoruz, askeri vesayetin sıkıntılarını Türkiye Cumhuriyeti Devleti senelerce yaşadı. Fakat bugün askeri vesayet yerine bir bürokratik vesayet gelmiştir. Bugün bir bürokratik vesayet altında siyaset eziliyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesine ipotek konuluyor. Bundan dolayı çok büyük üzüntü duyuyorum milletin emanetini alıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde hakkıyla taşımaya çalışan bir milletvekili olarak. Burada sorulan sorulara cevap verilmemesini kınıyorum. Milletvekilimiz Durmuş Yılmaz'ın bir teklifi oldu: 'Gizli oturum yapalım, gizli oturumda bu rakamları bize açıklayın' diye. Bu rakamları açıklayamamaları ayıplarını örtme çabasıdır, başka bir şey değildir. Bütçeden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin toplanan vergilerinden bir azınlığa sermaye aktarımı yapılıyor KKM denen uygulamayla. Biz buna da karşıyız hem ekonomik olarak hem de vicdani olarak yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Bu toplantıyı da terk etmekten başka bir çare bulamadık. Buradaki öncelikli amacımız Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve milletimizin haysiyetini üstte tutmaktı, korumaktı. Yoksa orada oturup dinlemek kolaydı. Bizim milletimiz adına yapmamız gereken bu muameleyi protesto etmekti ve bunu yaptık.

"ŞU ANDA SARAY MECLİS'E MEYDAN OKUYOR"

Türk ekonomisini dolara endekslemiş oluyorlar. Türk ekonomisini aslında Amerikan Merkez Bankası'nın insafına terk etmiş durumdalar. Bununla ilgili cevaplar alamadığımız gibi bize açıklanan döviz rezervlerinin detaylarıyla ilgili de bir cevap alamadık. Afaki bir döviz rezervi rakamı verildi. Ne kadarı swap ne kadarı diğer borçlardır bununda cevabını alamadık. Şu anda saray Meclis'e meydan okuyor."

Merkez Bankası Başkanı\'na tepki gösteren İYİ Partili vekiller salonu terk etti: Açıklamaya korkuyorlar
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Merkez Bankası Başkanı'na tepki gösteren İYİ Partili vekiller salonu terk etti: Açıklamaya korkuyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Mehmet Unl: Durmuş senin başkanları nı da biliyoruz. Sizin dönem gelsin meclis saraya meydan okusun görelim o saray ne menem şeymiş. 2 0 Yanıtla
  • Biyo Art: Haddini bileceksin ?? 0 1 Yanıtla
  • Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti
    10:10 Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti

    Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Ukrayna Yardım Fonu'nun oluşturulmasını onaylayarak bu fona 5 milyar euro tahsis etti. Karar, AB Dışişleri Konseyi toplantısında alındı ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne askeri ekipman ve eğitim yoluyla destek sağlanmasını amaçlıyor. AB, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana Ukrayna'ya 138 milyar eurodan fazla destek verdi veya taahhüt etti.

  • Kuşadası'nda jandarma ekipleri trafik kuralları konusunda bilgilendirme yaptı
    10:10 Kuşadası'nda jandarma ekipleri trafik kuralları konusunda bilgilendirme yaptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde jandarma ekipleri, motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerine trafik kuralları hakkında bilgilendirme etkinliği düzenledi. Etkinlikte, koruma başlığı ve gözlüğü kullanımı, geçiş hakkı ve önceliği, sağa ve sola dönüş kuralları gibi temel trafik kuralları anlatıldı. Jandarma ekipleri, bilgilendirici broşürler dağıtarak vatandaşların trafik güvenliği konusunda bilinçlenmesine katkı sağladı.

  • Elazığ'da Pikapın Otomobile Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı
    10:09 Elazığ'da Pikapın Otomobile Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı

    Elazığ'ın Bosna Hersek Bulvarı'nda meydana gelen kazada, bir pikap sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek bir otomobile çarptı. Kazada 2 kişi yaralanırken otomobil sürücüsü sıkıştı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Erzurum'un Tortum ilçesinde araç kazası: 4 kişi yaralandı
    10:09 Erzurum'un Tortum ilçesinde araç kazası: 4 kişi yaralandı

    Erzurum'un Tortum ilçesinden kent merkezi yönüne hareket eden araç, Karagöbek Mahallesi civarında kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kazada sürücü ile araçtaki 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Erzurum'daki hastanelere kaldırıldı.

  • Tekirdağ'da Tefecilik ve Nitelikli Yağma Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:07 Tekirdağ'da Tefecilik ve Nitelikli Yağma Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, tefecilik ve nitelikli yağma suçlarıyla ilgili 11 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda bir tabanca, bir pompalı tüfek, mermiler ve diğer suç unsurları ele geçirildi.

  • Karamürsel'de Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar Programı Düzenlendi
    10:06 Karamürsel'de Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar Programı Düzenlendi

    Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla şehit yakınları ve gaziler onuruna iftar programı düzenlendi.

  • Sakarya'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı
    10:06 Sakarya'da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı

    Sakarya'nın Karasu ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda jandarma ekipleri tarafından 3 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda yapılan aramalarda ise 675 gram sentetik uyuşturucu, 50 mililitre sıvı amfetamin, 1 adet hassas terazi, 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 3 adet cep telefonu, 2 bin 305 dolar ve 26 bin 970 lira ele geçirildi.

  • Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, esnaf ziyaretlerinde bulundu
    10:06 Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, esnaf ziyaretlerinde bulundu

    AK Parti Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Ümraniye'de esnaf ve vatandaşlar ile bir araya geldi. Seçim çalışmaları kapsamında esnafları ziyaret eden Yıldırım, vatandaşlarla sohbet etti ve isteklerini dinledi.

  • Mersin'de silah kaçakçılığı operasyonu: Zanlı gözaltına alındı
    10:05 Mersin'de silah kaçakçılığı operasyonu: Zanlı gözaltına alındı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde, evinde ruhsatsız tabanca ve 3 tüfek ele geçirilen zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, silah kaçakçılığıyla uğraşan şüphelinin müşteri arayışında olduğunu tespit etti. Zanlının ikametine düzenlenen operasyonda, ruhsatsız tabanca ve 3 tüfek ile birlikte 70 fişek ve 150 mermi ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli jandarmaya teslim edildi.

  • BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı
    10:03 BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,18 düşüşle 8.702,35 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 15,77 puan ve yüzde 0,18 değer kaybederek 8.702,35 puana indi. Bankacılık endeksi ve holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 0,85 ile ticaret oldu. Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,25 değer kaybıyla 8.718,11 puandan tamamladı. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW ekonomik güven endeksi verileri ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.700 ve 8.600 seviyelerinin destek, 8.800 ve 9.000 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.


Advertisement