İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki - Son Dakika
Ekonomi

İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki

İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İyi Tarım Uygulamaları adı altında üreticiye sağlanan desteğin geri çekilmesine tepki göstererek, "Bu mesele sadece Çukurova'daki üreticilerin değil, destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak bir karardır" dedi.

17.11.2019 11:07  Güncelleme: 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İyi Tarım Uygulamaları adı altında üreticiye sağlanan desteğin geri çekilmesine tepki göstererek, "Bu mesele sadece Çukurova'daki üreticilerin değil, destekten yararlanan 100 bin üreticiyi yıkacak bir karardır" dedi.

Doğan, yaptığı açıklamada, 12 yıl önce hayata geçirilen "İyi Tarım Uygulamaları ile birçok üreticinin üretime devam etmesine destek olunduğunu ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanına Adana'da sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantıda, İyi Tarım Uygulamaların destekleri kaldıracak mısınız diye sorduğunu ve daha çok destekleneceği yanıtını aldığını hatırlattı.

İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerinin heyecanla beklediği destek müjdesini, 24 Ekim'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile açıklandığını fakat 9 Kasım'da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteğin geri çekildiğini belirten Doğan, "Üretimde çelişkiye yer olmaz. Kaybeden sadece üretici değil, Türkiye olur" dedi.

Dünyada iyi tarım ve organik tarım desteklemeleri artarken, bu desteklerin Türkiye'de kaldırıldığına üzülerek tanık olduklarını söyleyen Doğan, "Desteklerin düşmesi iyi tarım ve organik tarım ile uğraşan çiftçi sayısını azaltacaktır ve yine bilinçsizce ilaçlama ve üretime yöneltecektir. Son 5 yılda bu projeye dahil olan çiftçilerde büyük artış oldu. Türkiye genelinde 100 bin üreticiye ulaştı. Çiftçilerimiz, ürünlerini belli miktarda masraf yaparak sertifikalandırdı. Bu süreçteki tek umutları ise bu hibeden yararlanmaktı ancak 9 Kasım 2019 tarihinde yayımlanan Tarım Bakanlığının tebliğiyle sistemdeki 100 bine yakın çiftçimiz bir anda sistem dışında bırakıldı" şeklinde konuştu.

"Telafi edilmesi şart"

Üreticilerin, toprak-su, pestisit analizleri ve sertifikasyon bedellerini devlete güvenerek girdilerin yükseldiği bu dönemde en az 2 bin TL harcama yaptığını, ancak son tebliğle üreticinin hüsrana uğradığını söyleyen Doğan, "Her yıl mayıs haziranda açıklanan destek bu yıl ekim sonunda açıklandı. Tebliğ 2019 yılını kapsadığından çiftçi destekten mahrum kaldığı gibi devletine güvenerek yaptığı tüm yatırım cebinden çıkmış oldu. Her yıl destek alan üreticiler de analizleri yaptırarak, tüm masrafları cebinden ödeyerek üretim yaptılar. 15 gün arayla üreticilere yapılan bu ters köşe politikasına bir an önce son verilmeli ve Tarım ve Orman Bakanlığının, yaklaşık 100 bin üreticiyi mağdur edecek ilgili maddeyi tebliğden çıkarması gerekmektedir. Yüreğir Ziraat Odası olarak üreticilerimizin arkasındayız ve bu haksızlığın çözülmesi için ne gerekiyorsa yapacağımızı bir kez daha belirtiyoruz" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İyi Tarım Uygulamaları desteğinin çekilmesine tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı
    10:46 Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı

    Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, göreve geldikleri 5 yıl içinde ilçeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım kazandırdıklarını belirtti. Yapılan yatırımlar ve doğalgazın ilçeye gelmesiyle birlikte göç veren ilçeye tersine göç başladı.

  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.

  • CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı
    10:29 CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

    CarrefourSA Sabancı Ticaret Merkezi AŞ ile Tez Koop İş Sendikası arasında, yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı ve aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklendi. Ayrıca, çalışanlara kıdemleri dikkate alınarak birinci yılda yapılan ücret zammı yüzde 61 ile yüzde 69 arasında oldu. Sözleşmenin ikinci ve üçüncü yıllarında ise çalışanlara yıllık enflasyon oranında ücret zammı uygulanacak. Sözleşmeyle birlikte çalışanların sosyal haklarında da önemli artışlar yapıldı, her ay 1000 lira gıda yardımı yapılacak ve diğer sosyal yardımlar da artırıldı.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.


Advertisement