İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi - Son Dakika
Yerel

İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Franklin Roosevelt'in "Şarkıyı değil ancak şarkıcıyı kafese koyabilirsiniz" sözlerini hatırlatarak, "Onca adli kontrol tedbiri olmasına rağmen bunlardan hiçbirisini uygulamayan, emsal nitelikteki"...

22.03.2012 11:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Franklin Roosevelt'in "Şarkıyı değil ancak şarkıcıyı kafese koyabilirsiniz" sözlerini hatırlatarak, "Onca adli kontrol tedbiri olmasına rağmen bunlardan hiçbirisini uygulamayan, emsal nitelikteki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını es geçen ve tutuklamayı önlem olmaktan çıkarıp cezaya dönüştüren hakimlerimize arz ederim" dedi.

Coşar, İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi'nde "Adli yargıda geçici hukuki korumalar" konusunda yaptığı konuşmada, ceza hukuku bağlamında adli koruma tedbirinin, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile hukuka getirilen yeniliklerden biri olduğunu ve tutuklama kurumuna alternatif olmak üzere öngörüldüğünü belirtti.

Coşar, "Adli kontrol kurumunun icat edilmesinden amaç, kişi özgürlüğünü en az araçla sınırlamak suretiyle tutuklamanın sonuçlarına ulaşmak, bu suretle tutuklama kurumunun ağır sonuçlarını bertaraf etmek, insan hak ve özgürlükleriyle yapılan orantısız müdahalelerin önüne geçmektir" dedi.

Temel haklardan olmakla birlikte Anayasal güvence altında olan "kişi özgürlüğünün ve güvenliğinin sınırlandırılmasına esas olan ilkelerin" en başında

"ölçülülük" ilkesinin geldiğini kaydeden Coşar, şöyle konuştu:

"Tutuklama kararı doğrudan kişi özgürlüğüne yönelik olmakla, bu özgürlüğün geçici olarak da olsa tatil edilmesi sonucunu doğuran bu koruma tedbirine, başkaca bir koruma tedbiri ile aynı sonucu almak mümkün olduğu halde başvurmak, ölçülülük ilkesinin çiğnenmesi anlamına gelir.

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 109. maddesinde her somut olayın özelliğine, savcının talebine ve hakimin kararına bağlı olarak uygulanması öngörülen adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasında cimrilik gösteren hakimlerimize verilecek en iyi eğitim, bugüne kadar özgürlük üzerine yazılmış ve henüz aşılamamış en güzel kitap olan John Stuart Mill'in Özgürlük Üzerine isimli kitabını okumalarını sağlamaktır.

'Şarkıyı değil ancak şarkıcıyı kafese koyabilirsiniz' diyor Franklin Roosevelt. Arz ettim. Kime mi- Onca adli kontrol tedbiri olmasına rağmen bunlardan hiçbirisini uygulamayan, emsal nitelikteki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını es geçen ve tutuklamayı önlem olmaktan çıkarıp cezaya dönüştüren hakimlerimize arz ederim."

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir 2. Ulusal Hukuk Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement