İzmir 9 Üniversitesiyle Akademik Yıla Hazır - Son Dakika
Yerel

İzmir 9 Üniversitesiyle Akademik Yıla Hazır

Halil Şahin - Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi köklü üniversiteleri, Türkiye'de iki örneğinden birinin bulunduğu yüksek teknoloji enstitüsü ve 5 vakıf üniversitesi ile İzmir akademik yıla hazır.

15.09.2011 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil Şahin - Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi köklü üniversiteleri, Türkiye'de iki örneğinden birinin bulunduğu yüksek teknoloji enstitüsü ve 5 vakıf üniversitesi ile İzmir akademik yıla hazır.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 8 bine yakın akademik personelin görev yaptığı İzmir'de yaklaşık 111 bin 39 öğrenci yükseköğrenim görüyor. Üniversiteler, gençlere eğitiminde farklı imkanlar sunuyor.

29 yıllık geçmişe sahip Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), "geleceği ve geleneği buluşturan üniversite" vizyonu ile 12 fakülte, 10 enstitü, 1 konservatuvar, 5 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 37 araştırma merkezi olmak üzere 71 birimden oluşuyor. Öğrenim dili Türkçe olan üniversitede 5 fakülte ve 3 enstitüde yabancı dilde eğitim yapan bölümler, yüzde 30 yabancı dilde eğitim veren bölümler ve 1 yıl zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bölümler bulunuyor.

50 bin öğrenciye hizmet veren okulda 3066 akademik personel görev yapıyor.

Üniversitede, kısmi zamanlı öğrenci statüsünde ücretli olarak ayda 350 öğrenci çalışıyor. Geçen akademik yılda bin 222 öğrenciye yemek bursu verilen DEÜ'de, sağlık güvencesi kendisi veya ailesi tarafından karşılanmayan öğrencilerin sağlık güvenceleri, Sağlık Spor Kültür Daire Başkanlığı tarafından karşılanıyor. Yurt konusunda ise 504 yatak kapasiteli Buca Kız Öğrenci Yurdu ile 538 yatak kapasiteli karma Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrenci Yurdu hizmet veriyor.

2003-2004 eğitim yılında Erasmus Değişim Programı'na katılan DEÜ'de, bu kapsamda bugüne dek 150 üniversite ile 242 ikili anlaşma imzalandı, 2009-2010 yılı Erasmus istatistiklerine göre toplam 146 öğrenci yurt dışındaki üniversitelere gönderildi, 62 öğrenci de DEÜ'ye eğitim almak üzere geldi. 2011-2012 öğretim yılında ise 220 öğrencinin yurt dışına gönderilmesi planlanıyor.

Farabi Programı çerçevesinde ise 2010-2011 öğretim yılında 40 öğrenci üniversiteye geldi, 4 öğrenci yurt dışına gönderildi. Bu akademik yılda 78 öğrencinin üniversiteye gelmesi planlanıyor.

Üniversitede, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlayan çift anadal programı ile anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamayı amaçlayan yandal programı imkanı sunuluyor. İşletme, Mühendislik ve Denizcilik Fakültelerinde çift anadal-yandal uygulanıyor.

-KENTİN EN ESKİSİ EGE-

İzmir'in en eski üniversitesi olan Ege Üniversitesi (EÜ), Leiden Üniversitesi kriterlerine göre dünyadaki ilk 500 üniversite içerisinde yer alan 9 Türk üniversitesinden biri. EÜ, University Ranking by Academic Performance Araştırma Laboratuvarı tarafından yapılan sıralamada Türkiye'deki en iyi beşinci üniversite niteliğinde.

Okul, 56. yılında 11 fakülte, 8 enstitü, 7 yüksekokul ve 7 meslek yüksekokulu ile hizmet veriyor. Önlisans ve lisans programlarına 42 bin 779 öğrencisi olan üniversitede 3 bin 187 akademik personel görevli.

Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü, tek ve çift kişilik oda alternatifleri ile üniversiteyi tercih edenlere rahat, sağlıklı ve çağdaş bir ortam sunuyor.

Okul, uluslararası değişim programı ERASMUS kapsamında Türkiye'den en çok öğrenciyi yurt dışına gönderen üniversitelerden biri. 2010-2011 akademik yılında 404 öğrenci, Avrupa ülkelerinin çeşitli üniversitelerinde 3-12 aylık dönemlerde öğrenim gördü.

Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen Bologna Süreci çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan EÜ, yurt dışındaki üniversitelerin programları ile uyumlu ve karşılaştırılabilir ders programları oluşturdu.

Ege Üniversitesi'nin lisans, yüksek lisans eğitimlerini başarıyla tamamlayan tüm öğrencileri, mezuniyetlerinde İngilizce olarak hazırlanan, mezunların aldığı eğitimin ayrıntılarının ve kazandırılan yeterliliklerin uluslararası bir formata göre sunulduğu "Diploma Eki"ne sahip oluyor. 2005 yılında Diploma Eki'ni Türkiye'de sunan ilk iki üniversiteden biri olan Ege, Diploma Eki'ni ikinci kez verebilme yeterliliğini alarak, bugün Diploma Eki'ni Türkiye'de sunabilen dokuz üniversite içerisinde yer alıyor.

-TÜRKİYE'DEKİ İKİ ÖRNEKTEN BİRİ-

Urla'da kurulu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), dünyada en gelişmiş teknik üniversite modeli olan yüksek teknoloji enstitülerinin, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile beraber Türkiye'deki iki örneğinden biri olarak 1992 yılından bu yana eğitim veriyor. Özellikle teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma temel amacı ile kurulmuş bir devlet üniversitesi olan İYTE'de eğitim dili İngilizce.

Lisansta 2300, yüksek lisansta 596, doktorada 239 öğrencisi olan üniversitenin 513 akademik personeli var.

Mühendislik, Fen ve Mimarlık fakülteleri ile Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda öğrenci kabul eden üniversite, 688 kişi kapasiteli yurda sahip.

Üniversitenin Fizik Bölümü, Kimya Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Mimarlık Bölümü çift anadal ve yandal programı uyguluyor.

İYTE, bilim ve teknoloji alanında en gelişmiş teknik üniversite modellerinden teknoloji enstitüsü modeliyle, ülke ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda stratejik alanlara yönlendirilmiş, araştırma-geliştirme hedefi yüksek lisansüstü programları ve farklı disiplinlerden uzman araştırmacıların bir araya gelmesiyle oluşan bir araştırma üniversitesi niteliği taşıyor.

Malzeme, enerji, biyo ve nanoteknoloji gibi dünyada araştırmaların hızla arttığı alanlarda stratejik seçimler yapma yönelimine giren İYTE, bir yandan özgün araştırmalar yaparken, diğer yandan Türkiye'nin ileri teknoloji alanlarında ihtiyaç duyduğu yetkin araştırmacıları yetiştirme misyonunu da üstlendi. Lisansüstü öğrenci sayısını lisans öğrenci sayısına eşitlemeye çalışan İYTE, gelişmiş laboratuvar donanımı ile araştırmacılar için önemli araştırma kaynakları sağlıyor.

Yürütülmekte olan araştırmalara altyapı desteği sağlamak, üniversite ve sanayi kuruluşlarının problemlerinin çözümünde yardımcı olmak amacıyla çok sayıda merkez araştırma laboratuvarı ve tematik ileri araştırma merkezi kuran üniversite, Malzeme Araştırma Merkezi, İzmir ve Çevresi Çevre Referans ARGE Merkezi, Jeotermal Enerji ARGE ve Test Eğitim Merkezi, Biyoteknoloji ve Biyomühendislik Araştırmaları Merkezi, tüm olanaklarıyla, diğer üniversitelerde yürütülen araştırmalara da destek veriyor, sanayinin problemlerine çözüm getirmeye çalışıyor.

-İzmir KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ-

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir'in 4. ve en genç devlet üniversitesi. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 106 Tıp, 103 Hemşirelik öğrencisi alan üniversite, 13 profesör, 1 doçent, 11 yardımcı doçent, 7 araştırma görevlisi, 1 öğretim görevlisi ile hizmet verecek.

Üniversite, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile imzalanan protokol çerçevesinde öğrencilere bu hastanede eğitim görme şansı verecek.

Okul, sosyal etkinlikleri ve akademik personeli ile "bilimin peşinde bir ömür" amaçlıyor.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir 9 Üniversitesiyle Akademik Yıla Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement