Izmir'de 270 Sanıklı Fetö Davasının Görülmesine Devam Edildi - Son Dakika
Güncel

Izmir'de 270 Sanıklı Fetö Davasının Görülmesine Devam Edildi

Izmir'de 270 sanıklı FETÖ davasının görülmesine devam edildiİZMİR'de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, 152'si tutuklu 270 sanığın yargılanmasına Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde, devam edildi.

06.02.2017 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Izmir'de 270 sanıklı FETÖ davasının görülmesine devam edildi

İZMİR'de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, 152'si tutuklu 270 sanığın yargılanmasına Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde, devam edildi. Duruşmada Ege Ordusu Harekat Başkanı Albay Oksal Çelik, savunmasını yaptı. Darbeci ve FETÖ üyesi olduğu iddialarını reddeden Oksal Çelik, aynı karargahta görev yapan bazı albayların kişisel husumetlerinden dolayı Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in yanıltıldığını ve bu nedenle de tutuklandığını ileri sürdü.

FETÖ/PDY'nin İzmir'deki darbe teşebbüsünden sonda bin 300 sayfalık iddianamenin İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmesinden sonra 152'si tutuklu 270 sanığın yargılanmasına Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda devam edildi. Yoklamayla başlayan duruşmada, Ege Ordusu Harekat Başkanı Albay Oksal Çelik, savunmasını yaptı. Savunmasına mesleki hayatını ve çalışmalarını anlatıp başlayan Oksal Çelik, geçen Ağustos ayındaki YAŞ karalarında başka göreve atanmayı beklediğini söyledi. Darbe teşebbüsünden bir gün sonra 16 Temmuz tarihinde 20 günlük izne çıkacağını, bunun içinde Bozcaada'da bir otelde yer ayırttığı bilgilerini veren Oksal Çelik, 15 Temmuz günü de oğlunun Maltepe Askeri Lisesi'ndeki mezuniyet törenine katıldığını ifade etti. Törende Kara Kuvvetleri Komutanıyla sohbet ettiklerini, oğlunu ve kendisini tebrik ettiğini anlatan Oksal Çelik, '15 Temmuz günü gün boyu süren faaliyetlerden sonra akşam 20.30 gibi evrakları imzalamak içini karargaha mesai saati dışında olduğum için sivil olarak gittim. Odadaki çalışmalarımdan sonra kalemlerimi unuttuğum için otoparktaki aracıma gittim. Döndüğüm sırada harekat merkezi nöbetçisi Yarbay, bana bir mesaj geldiğini söyledi. Onunu birlikte içeriye girdim. Mesajı okuduğum sırada televizyonda da, boğaz köprüsündeki hareketliliğin görüntüleri vardı. Hemen Tuğgeneral Hakan Eser'i aradım. Yolda olduğunu söyledi. Bunun üzerine de onu bina dışında bekledim. Ardından odasına geçtik. Karargah nöbetçisi bu sırada iki yeni mesaj daha getirip tuğgenerale verdi. Bu anlarda Maltepe Askeri Lisesi'nin komutanı ve yardımcısı gelmişti. Hakan Sever'in talimatıyla onlar, önce benim odama geldi ardından karargahtan ayrıldılar" dedi.

ALBAY WHATSAPP GRUBUNDA FETÖCÜ GENERALLARİN İSİMLERİNİ VERMİŞ

Darbeye teşebbüs anında Albay Ümit Topaloğlu'nun, 'FETÖ'cüler darbe yapıyormuş, TSK'ya sahip çıkmamız lazım" sözleriyle odasına geldiğini ifade eden Oksal Çelik, 'Cep telefonundaki WhatsApp grubunda yer alan FETÖ'cülerin isimlerinin bulunduğu listeyi gösterdi" dedi. Darbe teşebbüs anlarında bile odasında evrak imzaladığını ileri süren Oksal Çelik, kendisinin suçlanmasının da kişisel husumete dayandığını ileri sürdü. Bazı albayları isim verip suçlayan Oksal Çelik, 'Kim yapmış olabilir diye düşünüldüğü sırada benim adım gündeme gelmiş ve söylemişlerdir. Ben itham edildiğimi düşünüyorum. Darbe yanlısı ifadem ve söylemim olmadı. Televizyondan olayları takip ettik. Ordu komutanı bir kez olsun beni o gece ikaz etmedi. Ordu komutanının emirlerini yerine getirdim. Neden gözaltına alındığımı bilmiyorum" dedi. Harekat merkezindeki hareketlerinin şüpheli olduğuna yönelik suçlamaları reddettiğini vurgulayan Oksal Çelik, 'H.P. Albay, beni kötüleyip, şüpheli davrandığımı söyleyip ordu komutanına şikayet etmiş. Olaylara vakıf olamayan bir albayın yönlendirmesiyle, ordu komutanının talimatıyla gözaltına alındığımı düşünüyorum. Ben karargah santralini kapatmadım. Talimat vermedim. Bu iletişimi kısıtlamaktır. Darbecileri zora sokardı.Eğer destek vermek güvenlik kamerası sistemini kapatırdım. Maltepe Askeri Lisesi personeline talimat verdiği iddialarını reddediyorum. Memduh Hakbilen ve Hakan Eser'le birlikte hareket etmedim. Memduh Hakbilen'in bir saat 04.00'da gördüm. Bir de sabah gözaltına alındığında minibüste" dedi. Kimseye illegal bir faaliyet için emir vermediğini savunan Oksal Çelik, darbeci olmadığını, kimseden emir almadığını, FETÖ'ye karşı sempatisinin bulunmadığını anlattı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin en önemli yerlerinden biri olan ve 'lojistik üs' olarak kullanıldığı belirtilen İzmir'de, 15 Temmuz'un ardından 801 şüpheli hakkında soruşturma yapıldı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya tarafından, tanık ve şüpheli ifadelerinin ardından, 270 kişi hakkında kamu davası açıldı. 53 şüphelinin dosyaları ayrılırken, 481 şüpheli hakkında ise ek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildi. 1300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. yargılamanın, bir numaralı sanığı FETÖ/PDY'nin lideri Fethullah Gülen oldu. Aralarında Ege Ordusu eski Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in de bulunduğu 270 sanık, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim önüne çıktı. Davadaki sanıklar arasında, 15 Temmuz öncesi NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57'nci Topçu Tugay Komutanı olan Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı olan Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı olan Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı olan Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı olan Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı olan Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı olan Tuğamiral Süleyman Manka, Amfibi Okullar Komutanı olan Tuğamiral Erdal Ergün, Ege Ordusu Kurmay Başkan Yardımcısı olan Tuğgeneral Hakan Eser, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Tuğgeneral Veyis Savaş ve Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı olan Tuğgeneral Ersal Ölmez de yeraldı.

Izmir\'de 270 Sanıklı Fetö Davasının Görülmesine Devam Edildi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Izmir'de 270 Sanıklı Fetö Davasının Görülmesine Devam Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.

  • Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak
    03:09 Threads Uygulaması Türkiye'de Kullanılamayacak

    Dünyada milyonlarca kayıtlı kullanıcısı olan uygulamanın Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaştığı belirtildi. Rekabet Kurumu tarafından alınan karar sonrası uygulama kullanıcılarına veda mesajı yolladı. Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye'de kullanılamayacak.


Advertisement