İZMİR'DE ESKİ YAHUDİ MAHALLESİ, AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR - Son Dakika
Güncel

İZMİR'DE ESKİ YAHUDİ MAHALLESİ, AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR

iZMİR'de tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisindeki eski Yahudi mahallesi ile sinagoglar, restore edilerek turizme kazandırılıyor.

22.10.2022 13:32  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

iZMİR'de tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisindeki eski Yahudi mahallesi ile sinagoglar, restore edilerek turizme kazandırılıyor. İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Genel Koordinatörü Nesim Bencoya, Yeni bir sinagog ortaya çıkarmıyoruz. Var olanı koruyup, restore ederek, bölgeyi açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz. Bölgenin aynı zamanda kültür ve inanç turizmi için çekim merkezi olmasına çalışıyoruz dedi.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan, eski Yahudi mahallesindeki sinagoglar, restore edilerek kent turizmine kazandırılıyor. Bir dönem 30 bin Yahudi vatandaşın yaşadığı bölge, İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi kapsamında açık hava müzesine dönüştürülüyor. Avrupa Birliği (AB) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) fonları ile Almanya, ABD gibi ülkelerden elde edilen hibelerin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile ayağa kaldırılan tarihi miraslar, kültür-sanat etkinlikleri dışında ibadethane olarak kullanılıyor.

'YENİ BİR SİNAGOG ORTAYA ÇIKARMIYORUZ'

İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi Genel Koordinatörü Nesim Bencoya, eski Yahudi mahallesinde 9 sinagogun bulunduğunu ve her bir sinagogun birbirine çok yakın olduğuna dikkat çekti. Forasteros, Sinyora, Hevra ve Algaze sinagoglarının eski Yahudi mahallesinin kalbini oluşturduğunu vurgulayan Bencoya, Yeni bir sinagog ortaya çıkarmıyoruz. Var olanı koruyup, restore ederek, bölgeyi açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz. Bölgenin aynı zamanda kültür ve inanç turizmi için çekim merkezi olmasına çalışıyoruz. İzmir'den giden ailelerin çocukları, torunları buraya geliyor. Aile mezarlıklarını veya evlerini hatta doğduğu evi bulmak için gelenler var. Burada ağlıyorlar. Çünkü İzmir'i de anavatan olarak görüyorlar dedi.

'DOĞDUKLARI YERE TURİST OLARAK GELİYORLAR'

İkiçeşmelik Caddesi'nin doğusu ve batısı ile iç liman bölgesi yanı sıra Basmane Çorakkapı Camii ile Kadifekale yamaçlarının eski Yahudi mahallesini oluşturduğunun bilgisini paylaşan Nesim Bencoya, bir dönem 30 bin olan Yahudi vatandaşı sayısının 1000'e kadar düştüğünü söyledi. 1920-1930 yılları arasında özellikle Amerika kıtasına büyük göçlerin yaşandığını aktaran Bencoya, 1948 yılında İzmir'den İsrail'e çok büyük bir Yahudi göçü yaşandığını belirtti. Yıllar önce İzmir'den ayrılan Yahudi ailelerin çocukları veya torunlarının İzmir'e ziyaret ettiğini dile getiren Bencoya, Kimisi annesinin evini buluyor, kimisi doğduğu evi buluyor. İkinci ve üçüncü nesilleri bölgeye geliyor. Ailelerinin, dedelerinin mezarlıklarını arıyorlar. Burada ağlıyorlar, çünkü özlüyorlar. Gittikleri yerler anavatanı olmuş ama burası da anavatanları. Bu aslında İzmir için büyük bir turizm kapısı oluşturuyor. Çünkü sadece Yahudiler değil; Yahudilikle hiç ilgisi olmayan insanlar da burayı merak edip, yakından görmek ve deneyimlemek için geliyorlar diye konuştu.

ULUSAL VE ULUSLARARASI DESTEKLER ALINDI

Nesim Bencoya, İZKA desteği ile Etz Hayim (Yaşam ağacı) Sinagogu'nun, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile de Bet Hillel Sinagogu'nun restorasyonunun yapıldığını söyledi. AB fonu ile yıkık durumda olan Hevra ve Forastores sinagogları için bütçe sağlandığını ifade eden Bencoya, Almanya ve ABD'den hibe aldıklarını dile getirdi. Bu bölgede 9 sinagog olduğunu aktaran Bencoya, Bunların hepsi birbirine çok yakın. Forasteros, Sinyora, Hevra ve Algaze bölgenin kabini oluşturuyor. Bizim asıl amacımız; yıkık mekanları korumak ve restorasyonunu yapmak. Yeniden inşa etmek istemiyoruz, bunu korumak istiyoruz. Açık hava İzmir Yahudi Kültür Mirası Ziyaret Merkezi kurmak istiyoruz. 30 bin nüfus olduğu dönemde sokaklarda bayram kutlanırken; diğer bölgelerden insanlar gelip, izliyordu. Bunu bir şekilde hatırlamaya çalışıyoruz. Çünkü hem bizim geçmişimiz hem de İzmir'in bir zenginliği. İzmir'in zenginliğini yaşatmaya çalışıyoruz dedi.

'KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ YAPILIYOR'

Bazı sinagoglarda ibadet edilebildiğini, bazılarında ise kültür-sanat aktivitelerinin yapıldığını anlatan Nesim Bencoya, Senede 1 defa ve 8 gün boyunca yapılan Safarad Festivali'nde tüm sinagoglarda etkinlikler oluyor. Ayrıca yeni restorasyonu yaptığımız Etz Hayim Sinagogu'nda sanat galerisi açtık. Müzik konserleri ve performanslar oldu ve devam edecek. Buraların yaşaması için kültür-sanat etkinlikleri yapılması gerekiyor. Amacımızın bir kısmı da Kemeraltı'nın ayağa kaldırılmasıdır. Kemeraltı'nın ayağa kaldıracak olan; kültür ve sanat odağı olmasıdır. Kültür-sanat etkinliği yaptığımızda, burada hiç dolaşmayan insanlar gelmeye başlıyor. Kemeraltı'nın karakterini koruyarak, bunu yapmak istiyoruz. Kemeraltı'nın ruhunu öldürülürse, buraya gelmenin nedeni kalmaz. Burada yapılan çalışma, UNESCO dosyası için de çok önemli. 'Kemeraltı Tarihi Liman Kenti' diyorsak, çok kültürlü bir çerçeveden bahsediyoruz. O yüzden bu alanlar çok önemli diye konuştu.

'TURİZMİN İLGİ ODAĞI OLACAK'

Söz konusu projenin kent turizmine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Bencoya, Bölge, turizmin ilgi odağı olacak. Turistik olarak çalışması için yapmamız gereken bir sürü iş var. Çalışmalar kapsamında yurt dışı turizm ağları kuruyoruz. Merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin belirleyici olacağı alanlar var. Dünyada buraları yüksek sesle anlatmalıyız. Çünkü Kemeraltı, özel bir yerdir. Kemeraltı gibi bir alan yok. İnanç ve kültür turizminde çok büyük fark yaratır. Buraları ayağa kaldırırsak, turizme büyük bir katkı sağlayacaktır. Kültür turizmi yapan bir kesim var ki; bunlar önemli ve daha fazla para harcayan kesim dedi.

İZMİR\'DE ESKİ YAHUDİ MAHALLESİ, AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İZMİR'DE ESKİ YAHUDİ MAHALLESİ, AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞÜYOR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı
    20:39 Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı

    Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yaşayan Fevzi O., traktörünü yıkamak için girdiği Arıklar Göleti'nde mahsur kaldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle Fevzi O. kurtarıldı ve traktörü de iş makinası yardımıyla çıkarıldı.

  • Sakarya'da çıkan yangında çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu
    20:38 Sakarya'da çıkan yangında çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında, dumandan etkilenen bir kişi hastaneye kaldırıldı ve çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu. Yangın, samanlık, ev ve ahıra sıçradı ve itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • Otomobil lastiğini kesti, kendisini durdurmaya çalışan şahsı bıçakladı
    20:33 Otomobil lastiğini kesti, kendisini durdurmaya çalışan şahsı bıçakladı

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bir otomobilin lastiğini kesen bir şahıs ile onu durdurmaya çalışan bir kişi arasında kavga çıktı. Bıçak ve sopayla birbirine giren 2 şahıs yaralandı. Olay, Şeyh Sinan Mahallesi Garaj 2. Sokak üzeri Eski Sanayi mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, bir aracın lastiğini bıçakla kesen S.S. isimli şahıs, o esnada yol kenarında oturan E.K. tarafından görüldü. Aracın zarar gördüğünü fark eden E.K., bıçaklı saldırgana tepki gösterdi. İkili arasında çıkan tartışma büyüyerek kavgaya dönüştü. Çıkan kavga sonrası ikili bıçak ve sopayla birbirine girdi. S.S. sopayla başından yaralanırken, E.K. de bıçak darbesiyle bacağından yaralandı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Yaralılar, ambulanslarla Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili polis tarafından inceleme başlatıldı.

  • Silivri'de kahvehaneye av tüfeğiyle saldırı kamerada
    20:31 Silivri'de kahvehaneye av tüfeğiyle saldırı kamerada

    İstanbul Silivri'de bir kişi aralarında husumet bulunan şahsın kahvehanesine av tüfeği ile saldırı gerçekleştirdi. Saldırı anı güvenlik kamerasına yansıdı. Şüpheli jandarma tarafından yakalandı ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

  • Doruk Erolçevik, Eskrim Dünya Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı
    20:30 Doruk Erolçevik, Eskrim Dünya Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı

    Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası'nda mücadele eden Doruk Erolçevik, Mısırlı rakibi Eslam Osama'yı yenerek dünya şampiyonu oldu. Erolçevik, erkekler epede ilk dünya derecesini elde ederek Türk eskrim tarihinde bir ilke imza attı. Şampiyonluk madalyasını T.C. Suudi Arabistan Krallığı Büyükelçisi Prof. Dr. Emrullah İşler'in elinden aldı.

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
    20:28 Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Bayraktepe köyüne bağlı Çataltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda çıkan yangın, vatandaşların haber vermesi üzerine Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürüldü. Ekiplerin 1 saatlik çalışması sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Batman'da Sason Çayı'na uçan araç kayalıklarda asılı kaldı
    20:28 Batman'da Sason Çayı'na uçan araç kayalıklarda asılı kaldı

    Batman'da bir hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Sason Çayı'na uçtu ve kayalıklarda asılı kaldı. Araçta mahsur kalan 2 kişi ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarıldı.

  • Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü
    20:25 Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü

    Sivas'ta seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, önce park halindeki otomobile çarptı, daha sonra da takla attı. Kaza sonucunda sürücü hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumu iyi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı
    20:24 Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı

    Zeytinburnu'nda iki esnaf arasında çıkan tartışmayı ayırmaya çalışan bir kişi, tabanca ile vurularak yaralandı. Olay anı güvenlik kameralarına yansıdı. Tartışma sonucunda ateş açan saldırgan gözaltına alınırken, yaralı şahıs hastaneye kaldırıldı.


Advertisement