İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve tutuklu sanık astsubay Yakup Yakıcı savunma yaptı.

21.03.2017 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada tutuklu yargılanan eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ve tutuklu sanık astsubay Yakup Yakıcı savunma yaptı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Savaş, 15 Temmuz'da yıllık izninin bir bölümünü geçirmek için Özdere'deki askeri kampta olduğu sırada, saat 22.30'da kendisini arayan bir albaydan hava sahasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu öğrenmesinin ardından birliğine gittiğini söyledi.

Hava Eğitim Komutanlığında nöbetçi amir Binbaşı Ögeday K'nın bilgisayarda brifing hazırlığı yaptığını, Genelkurmay Başkanlığından bazı mesajlar geldiğinden bahsettiğini dile getiren Savaş, "Harekat Yıldırım" mesajını görünce tutuklu sanık eski Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural'ı arayarak bilgilendirdiğini iddia etti.

"Bu gece bitmez"

Binbaşı Ögeday K'nın, "Komutanım ne oluyor?" diye sorması üzerine "Birileri darbe yapıyormuş. Bu gece bitmez." dediğini anlatan Savaş, daha sonra birliğin güvenliğini arttırıcı tedbirler aldığını ve lojman bölgesindeki düğünü sonlandırdığını ifade etti.

Tutuklu sanık Savaş, iddianamede yer alan, "Darbe girişimin yaşandığı gece derdest edilen ve bu dosyanın müştekileri olan tümamiraller Aydın Şirin ve Hasan Nihat Doğan'ın serbest bırakılmasını Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ramazan Elmas'tan (tutuklu sanık) isteyebileceği halde herhangi bir girişimde bulunmadığı, darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanması üzerine gittiği Çiğli 2. Ana Jet Üs komutanlığının idaresini alarak darbe karşıtı gibi hareket ettiği" suçlamaları kabul etmedi.

"Oyunun bozulması mahkeme heyetinin omuzlarında"

Savaş, sözde sıkıyönetim görevlendirme listesinde isminin karşısına "İzmir Valisi" yazılmasına ilişkin ise şu savunmayı yaptı:

"Bu davada daha önce savunma yapan general ya da diğer sanıkların iddia ettiği gibi 'acemice ve hatalarla dolu' bir liste olarak kabul etmiyorum. Aksine detaylı ve titiz bir ön çalışmanın ardından hazırlanmıştır. Sıkıyönetim görevlendirme listesinin bir zeka ürünü olarak, bir üst aklın yaptığını düşünüyorum. Darbeyi yapanların bu listeye ihtiyacı yoktu. Ankara ya da İstanbul'da tankları birliğin dışına çıkartan darbeciler bu listeye göre hareket etmedi. Darbeye karşı olan ya da TSK'dan tasfiyesi düşünülen isimler o listeye yazıldı. Bu liste 8 aydır kullanılıyor. Oyunun bozulması mahkeme heyetinin omuzlarındadır. Acemice ya da tesadüfen bir liste değil bu. Darbe başarılı olsaydı bu liste yayınlanabilirdi ancak çok erken yayınlandı. Listedeki hatalar planlı bir şekilde yapıldı ve o liste masum bir liste değil."

Deniz manzaralı makam odası

Askerlik hayatının 30. yılı sonunda pilot olarak çok uçtuğunu belirten Savaş, "Emir astsubayım, postam, emrimde askerlerim, deniz manzaralı bir makam odam ve protokolde yerim vardı. Darbe oldu, devletin bana 30 yılda verdiği her şeyim gitti. Darbeyle itibarım gitti. Geriye sadece eşim, çocuklarım ve bir arabam kaldı." ifadesini kullandı.

Savaş, mahkeme heyetinden tahliyesini istedi.

Sanık Savaş, mahkeme başkanının, "Darbe girişimin yaşandığı gece görüştüğün insanları saydın. Üst rütbelilerde temas kurup, darbenin karşısında durduğunu söylüyorsun. O gece ters giden durum neydi? Tutuklanma sebebin, sıkıyönetim görevlendirme listesinde adının geçmesi midir?" şeklindeki soruya ise "Evet, sadece listede olduğumdan tutukluyum. O liste müthiş bir suikasttır." diye cevap verdi.

Sanık Yakıcı tahliye edildi

Tutuklu sanık, eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez'in emir astsubayı Yakup Yakıcı, iddianamede yer alan, "Ölmez'den aldığı talimatları alt rütbedeki komutanlara bildirilmesi konusunda zincir oluşturduğu, darbe gecesi Ölmez'in yanında bulunduğu" suçlamalara ilişkin yaptığı savunmada, iddiaları reddederek tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Yakıcı'nın tahliye edilmesini kararlaştırarak duruşmaya yarına kadar ara verdi.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in birinci şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor
    16:39 Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor

    Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen 'Edebiyatta Çeviri ve Karşılıklı Öğrenme' konulu seminer, Türkiye ve Çin'den yazar ve şairleri bir araya getirdi. Seminer, Türklerin Çin edebiyatına olan ilgisini ortaya koyarken, Türk yayıncıların Çin'deki etkinliklere katılımı iki ülke arasındaki bağları güçlendirdi. Kırmızı Kedi Yayınevi, Çin'de ofisi bulunan ilk Türk yayınevi olma özelliğini taşıyor ve Çin edebiyatından daha fazla yazarı Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti
    16:37 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

  • Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    16:37 Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ilaçlama servisi ekipleri, ilçe genelinde 6 araç ve 16 personelle ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Nazilli halkının rahat bir yaz geçirmesi ve hastalıkların önüne geçebilmek için periyodik aralıklarla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları son dönemde yaz sıcaklıklarının erken başlamasıyla hız kazandı.

  • Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü
    16:35 Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü

    Elazığ'ın nesli tükenme tehlikesi altında olan dağ keçileri, Palu ilçesinde bulunan tarihi Palu Kalesi'nde görüntülendi. Kayalık alanı tırmanan keçiler, vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi
    16:35 Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir vatandaş yanan arabasına müdahale ederken kalp krizi geçirdi. İlçeye bağlı Tunçbilek Beldesi Gürağaç Mahallesinde Osman Çubuk idaresindeki otomobil rampaya doğru seyir halinde iken motor kısmından alev aldı. Çubuk (76) ve eşi yanan otomobilden son anda kendilerini dışarı attı. Osman Çubuk arabasının motor kısmında çıkan yangına kendi çabaları ile müdahale etmeye çalıştığı esnada fenalaşarak kalp krizi geçirdi. Yanan otomobil ihbar üzerine belirtilen yere gelen Tunçbilek Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü. Fenalaşarak yere yığılan Osman Çubuk için çağrılan 112 acil servis ekipleri, Çubuk'un kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini tespit etti. Çubuk'un cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

  • Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti
    16:34 Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti

    Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Kırıkdağ ve Aşağı Derecik köylerini ziyaret ederek, vatandaşların sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi. Karadağ, vatandaşların taleplerinin karşılanması için ilgili şube müdürlerine talimat verdi.


Advertisement