İzmir'de Kaç Bina Deprem Riskinde? - Son Dakika
Emlak

İzmir'de Kaç Bina Deprem Riskinde?

İzmir\'de Kaç Bina Deprem Riskinde?

İzmir'de kaç kişi riskli binalarda yaşıyor?

09.06.2014 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de 500 bina halen risk altında ve deprem tehdidiyle karşı karşıya. Deprem arkamızdan koşarken, dönüşüm çalışmaları da davem ediyor. Kanunlar, iyileştirmeler devam ediyor fakat hala kentsel dönüşüm çalışmalarında hedeflenenin gerisindeyiz. Kentsel dönüşüm için çalışmalar devam ederken, İzmir'de kaç kişi riskli binalarda yaşıyor?

Tektaş Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya, İzmir'de depreme dayanıksız 500 bin bina için tek çözümün dönüşüm olduğunu söyledi.

İzmir, gerek deprem riskli bina sayısı, gerekse nüfus yoğunluğu ve ekonomiye katkı bakımından Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk yetkili kuruluşlarından olan Tektaş Kentsel Dönüşüm 'ün Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çatalkaya'ya göre İzmir'de olası bir depremde hasar görmesi öngörülen 500 bin bina var. Bu binaların güvenli binalar olarak yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor.

Kentsel Dönüşümden 3 bin bina yararlandı

Çatalkaya, Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili şunları söyledi: "6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm kanunu Mayıs 2012' de yürürlüğe girdi.İzmir'de vatandaş talebi ile bu kanundan 3 bin bina yararlandı.Şehirde talep her geçen gün artıyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu ile vatandaşlar bürokrasiyi beklemeden kendi binalarını yeniden inşa edebiliyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan bir binanın yararlanabilmesi için bina mülk sahiplerinden 1 kişinin Bakanlık yetkili kuruluşuTektaş Kentsel Dönüşüm'e başvuruda bulunması yeterli."

Hakan Çatalkaya, "Başvurudan sonra binanız için devlet teşvikli çok uygun faiz oranları ile kentsel dönüşüm kredisi kullanabilir, kira – taşınma yardımı alabilir, tüm belediye, noter harçlarından muaf olup, KDV indirimlerinden yararlanmaya hak kazanırsınız. En önemli avantajı ise binanızda 2/3 çoğunluk kararı ile müteahhidinizi siz seçebilir, yeni binanız için tüm kararları alabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm süreci tek elden yürüyor

Tektaş Yönetim Kurulu Başkanı Çatalkaya, " Vatandaşlar, kentsel dönüşümün tüm süreçlerinde tek elden, kendileri bu süreci takip edebiliyorlar. 1 Haziran 2014 yürürlüğe girmesi beklenen yeni imar kanunu 1 Ocak 2016'ya ertelendi. Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen vatandaşların bunu gözardı etmemesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak İzmir'de Kaç Bina Deprem Riskinde? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kuşadası Belediyesi Tarihi Sur Duvarlarını Restore Ediyor
    17:00 Kuşadası Belediyesi Tarihi Sur Duvarlarını Restore Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, kent merkezinde bulunan tarihi sur duvarları ile burçlarda başlattığı restorasyon çalışmasını sürdürüyor. Camikebir Mahallesi Sevgi Sokak üzerinde bulunan sur duvarları ve burçlar, aslına uygun olarak restore ediliyor. Çalışmalar turizm sezonu öncesinde tamamlanacak.

  • Eskişehir'de 15 Bin 576 Araçta Trafik Denetimi Yapıldı
    16:01 Eskişehir'de 15 Bin 576 Araçta Trafik Denetimi Yapıldı

    Eskişehir'de polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan trafik denetimlerinde toplam 15 bin 576 araç sorgulandı. Denetimler sonucunda 11 milyon 715 bin 603 TL tutarında cezai işlem uygulandı. İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı trafik ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 170 araç trafikten men edildi ve 4 bin 717 adet trafik cezası uygulandı. Ayrıca, jandarma ekipleri tarafından 9 bin 711 sürücü ve araç kontrol edildi. Bu denetimlerde bin 298 sürücüye 2 milyon 715 bin 603 TL ceza kesildi ve 97 araç trafikten men edildi.

  • Bilecik'te Ramazan Bayramı boyunca yapılan drone denetimlerinde 45 bin 180 TL trafik cezası uygulandı
    11:38 Bilecik'te Ramazan Bayramı boyunca yapılan drone denetimlerinde 45 bin 180 TL trafik cezası uygulandı

    Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 'Ramazan Bayramı Tedbirleri' çerçevesinde yapılan drone denetimlerinde 30 araç ve sürücüsüne 'Kırmızı Işık Kuralına Uymamak' maddesinden toplamda 45 bin 180 TL trafik idari para cezası uygulandı.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Kapalı Otopark ve Kent Meydanı Projesi İnşaatına Devam Ediyor
    14 Nis Ankara Büyükşehir Belediyesi Kapalı Otopark ve Kent Meydanı Projesi İnşaatına Devam Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Koru Mahallesi sakinlerinden gelen talepler üzerine yapımına başladığı 'Kapalı Otopark ve Kent Meydanı Projesi'nin inşaat çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Proje kapsamında kapalı otoparktan süs havuzlarına, seyir teraslarından amfi tiyatroya kadar pek çok donatının yer alacağı belirtiliyor. Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen projenin, vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarına ve taleplerine göre hayata geçirildiği ifade ediliyor.

  • Vietnamlı emlak patronu idam cezasına çarptırıldı
    11 Nis Vietnamlı emlak patronu idam cezasına çarptırıldı

    Vietnamlı emlak patronu Truong My Lan, 12,5 milyar dolarlık rekor mali dolandırıcılık davası kapsamında idam cezasına çarptırıldı.

  • Bilecik'te Drone Denetimlerinde 20 Bin 507 Lira Trafik Cezası Uygulandı
    09 Nis Bilecik'te Drone Denetimlerinde 20 Bin 507 Lira Trafik Cezası Uygulandı

    Bilecik'te yapılan drone denetimlerinde 6 araç ve sürücüsü denetlenerek; 5 araç sürücüsüne 'Kırmızı Işık Kuralına Uymamak' maddesinden 7 bin 530 lira, 1 araç sürücüsüne 'Sürücü Belgesi Geri Alındığı Halde Araç Kullanma' maddesinden 12 bin 977 lira olmak üzere toplam 20 bin 507 lira trafik idari para cezası uygulandı.

  • İçmimarlar, binalardaki tadilat hatalarına dikkat çekti
    09 Nis İçmimarlar, binalardaki tadilat hatalarına dikkat çekti

    İçmimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Herdem Süer, binalarda yapılan tadilatların önemli olduğunu belirterek, kolonlara bir delik dahi açılmaması gerekirken kolon ve kiriş kesilmesine kadar, yani komple yok edilmesine kadar giden süreçleri maalesef gördüklerini söyledi. Süer ile Demirarslan, 9 Nisan'daki 'Mimar Sinan'ı Anma ve Mimarlar Günü' dolayısıyla binalardaki ölümcül tadilat hataları ile iç mimari projelerde dikkat edilmesi gereken unsurları AA muhabirine anlattı.

  • Bolu Belediyesi'nden Ramazan Bayramı tatili boyunca hizmet düzenlemesi
    08 Nis Bolu Belediyesi'nden Ramazan Bayramı tatili boyunca hizmet düzenlemesi

    Bolu Belediyesi, Ramazan Bayramı tatili süresince ön ödemeli su sayacı kullanan abonelerin ve emlak vergisi ödemek isteyen mükelleflerin sorun yaşamamaları için veznelerin belirli saatler arasında hizmet vereceğini duyurdu.

  • Bodrum Belediyesi Yollarda Asfaltlama Çalışması Yapıyor
    08 Nis Bodrum Belediyesi Yollarda Asfaltlama Çalışması Yapıyor

    Bodrum Belediyesi, sorumluluk alanında bulunan ve altyapı çalışmaları tamamlanan yollarda asfaltlama çalışması yapıyor. Ulaşım kalitesini artırmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Bitez Mahallesi Özer Türk Caddesinde yol genişletme, asfaltlama, kaldırım ve bordür döşeme işlemleri yapıldı.


Advertisement