İzmir'de Kasım'da Sinema Festivali Düzenlenecek - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Kasım'da Sinema Festivali Düzenlenecek

İzmir\'de Kasım\'da Sinema Festivali Düzenlenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenleyeceği '1. Akdeniz Film Festivali' için tahminlerin çok üzerinde başvuru geldi.

05.08.2013 10:24  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenleyeceği "1. Akdeniz Film Festivali" için tahminlerin çok üzerinde başvuru geldi. 25 ülkeden toplam 210 filmin "Uçan Balık" için yarışacağı festivalin uluslararası jürisi; yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, film eleştirmeni, sinema tarihçisi ve sinema alanında tanınmış kişilerden oluşacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni uluslararası etkinliği olan '1.Akdeniz Film Festivali', dünya sinemasını İzmirli sanatseverlerle buluşturmak için gün saymaya başladı. Kentin kültür sanat hayatına canlılık getirecek olan Akdeniz Film Festivali ve 'Uçan Balık Yarışması'na başvurular sona erdi. 1-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek festivale, 'Centro Studi Pier Paolo Pasolini di Casarsa', 'Cineteca di Bologna', Lübnan Film Foundation, Euromed Audiovisual III, Greek Film Center, Cocayannis Film Foundation gibi uluslararası sinema kuruluşlarının da işbirliğiyle toplam 210 film başvurdu. Beklentinin çok üzerindeki başvuru sayısıyla uzun metrajdan belgesele, kısa filmlerden deneysel filmlere kadar farklı türden pek çok filmin odağı olan festival, sanat çevrelerinde şimdiden heyecan yarattı.

Akdeniz ülkelerinden filmler ile Akdeniz temasını içinde barındıran filmlerin başvurduğu festivale Türkiye'nin yanısıra Karadağ, Slovenya, Bosna-Hersek, İtalya, Makedonya, Lübnan, Fransa, Hırvatistan, İspanya, Cezayir, Fas, Tunus, Arnavutluk, Filistin, Suriye, Sırbistan ve Mısır olmak üzere toplam 17 ülkeden başvuru geldi. Bunların yanısıra Almanya, İsviçre, İrlanda, Belçika, Irak, Kuveyt, Senegal ve Arabistan gibi 8 ülke de Akdeniz ülkeleriyle gerçekleştirdikleri ortak yapımlarla festival başvurusu yaptı.

Festivale göz kırpan toplam 210 eserin 30'u yarışma filmi, 49'u kısa film, 53'ü belgesel, 78'i ise uzun metraj kurmaca kategorilerinde başvuru yaptı. Ön seçici kurulun Ağustos ayı sonuna kadar değerlendirmesini tamamlayacağı festival yarışmasında dereceye girecek olan sinema sanatçılarına, kentin Akdeniz kültürü ve denizle olan ilişkisini vurgulayan "Uçan Balık" ödülleri verilecek. Ödüller, "En iyi film", "En iyi yönetmen", "En iyi kadın oyuncu", "En iyi erkek oyuncu" ve "Jüri Özel" dallarında olacak. "Uçan Balık" ile birlikte çeşitli para ödülleri de takdim edilecek. Ayrıca Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından "En iyi film" ödülü verilecek.

Festival, pek çok filmin de Türkiye ve Avrupa'daki ilk gösterimlerine ev sahipliği yapacak olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Akdeniz'de sinemayı sanat yapan klasik filmlerden, günümüz yaşayan sinemasına ve yeni bakış açılarına yer verecek olan festival, yurtiçinden ve dışından çok sayıda sanatçıyı İzmir'de ağırlayacak. Gösterimdeki filmler, "yarışmalı" ve "yarışma dışı" kategoriler şeklinde olacak. Yarışma filmleri yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, film eleştirmeni, sinema tarihçisi ve sinema alanında tanınmış kişilerden oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek. Başvuruda bulunan filmler arasından Akdeniz kültürünü en iyi şekilde temsil eden seçki seyirciye "1-9 Kasım 2013" tarihlerinde sunulacak.

Festivalde, 2012 yılından önce gösterime giren filmler ve Türkiye'de ticari dağıtıma çıkmış olan filmler yarışmaya kabul edilmedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir'de Kasım'da Sinema Festivali Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement