İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir, Okulların Yarıyıl Tatiline de Girmesiyle Hareketli Bir Kültür Sanat Haftası Geçirecek

27.01.2011 09:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir, okulların yarıyıl tatiline de girmesiyle hareketli bir kültür sanat haftası geçirecek.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO) bugün çocuklara yönelik eğitim konseri düzenlerken, yarın akşam 20.30'da şef Gilbert Vakga yönetimindeki orkestra, piyano sanatçısı Francesco Libetta'ya eşlik edecek. Konserde, Çaykovski'nin Piyano Konçertosu No.1 Si Bemol Minör Op. 23 ve Senfoni No.4 seslendirilecek.

- İZDOB-

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Mozart'ın 'Cosi Fan Tutte' operasını sahneleyecek. 5 ve 8 Şubat akşamları sahnelenecek operada, orkestrayı Ercan Yenal yönetiyor, eseri sahneye Flavio Trevisan koyuyor. İsmail Dede'nin dekor ve kostümlerini hazırladığı, koroyu Ali Hoca'nın çalıştırdığı eserde, ışıkları Müfit Özbek dizayn etti. Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip eserde, Ferrando rolünü Erdem Erdoğan ve Aydın Uştuk, Guglielmo rolünü Fatih Öztürk, Nazif Varkan, Murat Duyan, Fiordiligi rolünü Burcu Kılıç, Derya Kırcalı ve Filiz Güneş'in dönüşümlü olarak sahneleyeceği eserin reji asistanlığını Yavuz Günsoy yapıyor.

İZDOB, 7 Şubat akşamı Özlem Belkıs'ın yazdığı 'Carmen Carmen'dir' isimli müzikli oyunla izleyicinin karşısına çıkacak. Haldun Özörten'in sahneye koyduğu, müziklerini Kenan Kahyaoğlu'nun düzenlediği oyunda, dekor ve kostümleri Gökalp Sezer, koreografiyi Şebnem Şenel Akın hazırladı.

Dünya opera tarihinin en seçkin yapıtlarından olan Carmen'i konu alan oyunun içeriği şöyle:

'Bir operanın repertuvarına aldığı Carmen'in galası için, 'Nasıl olsa gelmez' denilerek bütün protokole davetiye yollanır. Oyuna üç gün kala protokol üyeleri galaya geleceğini haber vermeye başlar. Kimse gelmeyeceği için oyunun iptal edileceğinden emin olan opera müdürü çok zor durumdadır. İşler güçleşmektedir. Bu kısa sürede bulabildiği kadar oyuncu, dekor, orkestra ve koroyla eseri çıkartmak zorundadır. Üstelik parasının yettiği tek dekor olan uzay dekoru içinde. Bütün bu olumsuzluklar ve trajikomik olaylar 'Carmen'in büyüsünü bozabilir mi acaba? Yoksa 'Carmen' her şekilde 'Carmen' midir?'

Georges Bizet'nin ünlü 'Carmen' operasının müziklerinden bilinen belli başlı bölümlerinden yapılan düzenlemeyle sahnelenen 'Carmen Carmen'dir', opera ve bale sanatını gençlere sevdirmek amacıyla müzikli oyun formatında hazırlandı.

- İZDT-

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta da sevilen oyunlarını İzmirli tyatroseverlere sahneleyecek. Konak Sahnesinde 27-29 Ocak akşamları arasında 'Şili'de Av' isimli oyun izleyiciyle buluşacak. Orhan Asena'nın yazdığı 'Şili'de Av', seçimle iktidara gelmiş Şili sosyalist hükümetinin Devlet Başkanı Salvador Allende'nin devrilmesi ve ölümünü anlatıyor.

Sahnede 1 ve 2 Şubat günlerinde 'Kadın ve Memur' oyunu sahnelenecek. Aldo Nicolaj'ın yazdığı, Bülent Arın'ın yönettiği oyunda dekor ve giysileri Yıldız Köke İpeklioğlu tasarladı. Aslı Sinke ve Ümit Bakış'ın rol aldığı oyunda, Zeki Kayar ışık düzenlemesini yaptı.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi 'Çok Bilen Çok Yanılır' oyununu sahnelemeye devam edecek. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı, Yılmaz Öğüt'ün günümüze uyarladığı ve Doğan Yağcı'nın yönettiği müzikli oyunda, çeşitli hilelerle insanları aldatan, sonunda da 'kendi kazdığı kuyuya düşen' Maraş Hakimi Azmi Efendi'nin öyküsü anlatılıyor.

Karşıyaka Oda Tiyatrosunda 'Yoksun' oyunu 1 ve 2 Şubat akşamları sahnelenecek. Cuma Boynukara'nın yazdığı ve 16 yaş altındaki izleyicilere tavsiye edilmeyen oyunun giysi tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımı Kemal Gürgün yaptı. Hakan Özgömeç, Süreyya Kilimci İdiz, Şenay Ünsal Dikman ve Filiz Övün'ün rol aldığı eser, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen 'Sudanlı kız ve akbaba' fotoğrafını çeken Güney Afrikalı Kevin Carter'in yaşamından kesitlerle kurgulanmış. Oyun, dehşet görüntülerini kanıksama, körleşen vicdanlara bir hatırlatma ve yüzleşme çağrısı.

Konak Melek Ökte Sahnesinde 'Sakarca' ve 'Edi'nin Annesi Nerede' isimli çocuk oyunları sahnelenecek. 30 Ocak'ta Sakarca minik izleyicileriyle buluşurken, 1 ve 2 Şubat günleri de diğer eser oynanacak.

- MİNİKLERİN SEVGİLİSİ BEN 10'-

Dünyada 166 ülkede yayınlanan ve 240 milyondan fazla eve ulaşan 'Ben 10' isimli çizgi film, yarı yıl tatiline çıkan çocuklara keyifli saatler yaşatacak. Özellikle erkek çocukların tercihi olan çizgi filmin kahramanı Ben 10 ve arkadaşları, 2011 Avrupa Turnesi kapsamında İzmirli çocuklarla da buluşacak. 29-30 Ocak günlerinde İzmir Halkapınar Arena'da sahnelenecek Ben 10'in konusu şöyle:

'10 yaşında bir çocuk olan Ben, saati Omnitrix ile benzersiz güçler kazanarak, her biri farklı yeteneklere sahip karakterlere dönüşebilmektedir. Bu yetenekleriyle kendisini kötülüklerle savaşmaya adamıştır. Tecrübeli ve akıllı dedesi Max, açık göz kuzeni Gwen de Ben 10'e yaşadığı maceralarda destek olmaktadırlar.'

- KONSERLER-

Sevilen Türk Rock müzik grubu Yüksek Sadakat, İzmirli müzik severlerle 28 Ocak gecesi saat 23.00'te buluşacak. Grup, sevilen şarkılarını seslendirecek.

Son albümü 'Bir Nevi Alaturka' ile Türk Sanat Müziğine yeni bir yorum getiren Nev, 29 Ocak akşamı saat 21.00'de İzmir Arena'da konser verecek. Sanatçı, eski ve yeni şarkılarından oluşan bir repertuvar sunacak.

1997 yılında Derya Türkan ve Murat Aydemir tarafından kurulan İncesaz, 4 Şubat akşamı saat 20.30'da AKM Yunus Emre Salonunda seyircilerle buluşacak. İlk albümlerini 1999 yılında çıkaran grup, 'Kalbimdeki deniz' isimli son albümlerindeki yeni parçalarının yanı sıra eski şarkılarını da İzmirli müzikseverlere seslendirecek.

31 Ocak akşamı saat 20.00'de İzmir Gençlik Senfoni Orkestrası Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezinde film müzikleri konseri verecek. Mustafa Necati Karataş'ın yönetimindeki konserde sevilen film müzikleri seslendirilecek.

29 Ocak Cumartesi akşamı saat 20.00'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde flüt sanatçısı Şefika Kutluer'e Zagrep Orkestrası eşlik edecek.

2 Şubat akşamı saat 20.00'de yine aynı salonda Liszt Piyano Festivali Kapsamında Gergely Boganyi, Liszt'in eserlerini piyanosuyla seslendirecek.

- SERGİLER-

İzmir'deki çeşitli salonlarda ve sanat galerinde yoğun bir sergi haftası yaşanacak.

Ressam Reyhan Abacıoğlu'nun resim sergisi Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Sanat Galerisinde 31 Ocak'a kadar gezilecek.

Devlet Resim Heykel Müzesinde Grup Kare'nin resim sergisi 2 Şubat'a kadar görülecek. 2 Şubat'ta aynı mekanda Günay Kazçın'ın resim sergi açılacak. Sergi 18 Şubat'a kadar açık kalacak.

Konak Belediyesi sanatçılarının 'Eve dönüş'7 konulu resim sergisi 29 Ocak akşamına kadar Güzelyalı Kültür Merkezinde açık olacak.

Çetin Emeç Sanat Galerisi, 3 Şubat'a kadar 'İz' konulu fotoğraf sergisine ev sahipliği yapacak.

Ressam Lale Temelkuran'ın, 'Evvel Zaman İçinde Mekan İnsan İçinde' konulu resim sergisi 1 Şubat'a kadar İzmir Resim Heykel Müzesi'nde görülecek.

Aynı salonda Dursun Köroğlu'nun 'Doğal Taş Resim ve El Sanatları' konulu sergisi 3 Şubat'ta açılacak. Sergi 17 Şubat'a kadar gezilebilecek.

(MV-BŞK-Zİ) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement