İzmir'de Kültür Sanat - Son Dakika
Kültür Sanat

İzmir'de Kültür Sanat

İzmir\'de Kültür Sanat

Baharın kendini hissettirmeye başlamasıyla açık mekanlardaki etkinliklere hazırlanan İzmir, sanatseverleri yoğun bir gündemle karşılıyor.

29.03.2012 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Baharın kendini hissettirmeye başlamasıyla açık mekanlardaki etkinliklere hazırlanan İzmir, sanatseverleri yoğun bir gündemle karşılıyor.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), yarın akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde vereceği konserde, Antonin Dvorak'ın eserlerini yorumlayacak.

Konserin solistliğini kemanıyla 2008 Rhineland-Palatinate Genç Müzisyenler Ödülü'nü alma başarısını gösteren 1982 doğumlu Anna Sophie Dauenhauer üstlenecek.

Ünlü besteci Antonin Dvorak'ın keman konçertolarının seslendirileceği bu özel konserde orkestrayı piyano, kontrbas, koro müziği, koro şefliği ve deneysel kompozisyon dallarında adından söz ettiren şef Stefano Mazzoleni yönetecek.

"Bir Yaz Gecesi Rüyası" balesini geçen hafta İzmirli sanatseverlerle buluşturan İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta da sezonun iddialı çalışmalarından Puccini'nin "Turandot" operasıyla perdelerini açacak.

Aytaç Manizade tarafından sahneye konulan "Turandot", Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 31 Mart Cumartesi ve 2 Nisan Pazartesi akşamları sahnelenecek.

Puccini'nin 1924'te ölmeden önce yazdığı ancak son iki sahnesi Franco Alfano tarafından tamamlanan "Turandot" operasında, şiddete maruz kalan babaannesinin hatıraları nedeniyle kendini yalnızlığa mahkum eden, kendisiyle evlenmek isteyen prensleri ise üç sorudan oluşan sınava tabi tutan ve başarısız olanları ölüme yollayan Çin Prensesi "Turandot" ile azmi, zekası ve aşkıyla Turandot'un kalbindeki buzları eritmeye çalışan Tatar Prensi Calaf'ın öyküsü anlatılıyor.

Anadolu Filarmoni Orkestrası, yarın İzmir'in Menderes ilçesinde kurumsal kimliğini kazandıktan sonraki ilk konserini verecek. Konserde, Anadolu Filarmoni'ye çobanlardan ve köy sakinlerinden oluşan koro da eşlik edecek.

Yöre halkını yalnız müzikle değil sanatın her dalıyla tanıştırmayı amaçlayan etkinlik sırasında, resim ve heykel sanatçısı Cahit Koççoban da yörenin kültürüne ait bir temayı işleyeceği tablosunu 18 köy halkı adına Çatalca köyü muhtarlığına hediye edecek.

-30. İzmir Tiyatro Günleri-

Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Devlet Tiyatrosu'nun iş birliğiyle düzenlenen, açılışı 27 Mart Salı günü yapılan 30. İzmir Tiyatro Günleri, 12 Nisan'a kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Bu yıl 30. kez düzenlenecek İzmir Tiyatro Günleri, ilk kez uluslararası boyuta taşınıyor. İspanya, İtalya ve KKTC'den tiyatro gruplarının da katılacağı Tiyatro Günleri kapsamında 11 etkinlik düzenlenecek.

Etkinlikler, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Güzel Sanatlar Fakültesi Özdemir Nutku Sahnesi, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat ile Atatürk ve Sabancı kültür merkezlerinde düzenlenecek.

-İZDT'de bu hafta-

İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT) bu hafta 4 salonda perdelerini tiyatroseverler için açacak.

İZDT'nin Konak Sahnesi, 3 Nisan Salı gününe kadar "Satıcının Ölümü" adlı oyunu izleyiciyle buluşturacak. Arthur Miller'in yazdığı, Barış Eren'in yönettiği

"Satıcının Ölümü", 1929 ekonomi krizinin Amerikan toplumu üzerindeki yıkıcı etkisini anlatıyor.

Sanatseverler, 3 Nisan Salı akşamından itibaren ise "Bir Garip Orhan Veli" adlı oyunu izleyebilecek. Tayfun Eraslan'ın yönettiği tek kişilik oyun, Orhan Veli'nin Murathan Mungan tarafından derlenen şiirlerinden oluşuyor ve izleyiciyi kimi zaman gülümseten, kimi zaman da duygulandıran bir yolculuğa çıkarıyor.

Konak Melek Ökte Sahnesi, "Edi'nin Annesi Nerede-" isimli çocuk oyunuyla sezonun yeni oyunlarından "Don Kişot'un Maceraları"nı dönüşümlü olarak izleyiciyle buluşturacak. Hans Ostarek'in yazdığı, Yücel Erten'in çevirdiği oyunu Yunus Emre Bozdoğan yönetiyor. Fatih Veli Ölmez'in müziklerini hazırladığı oyun, Cervantes'in unutulmaz Don Kişot karakterinin dilden dile dolaşan maceralarını farklı anlatıcıların gözünden renkli bir üslupla izleyiciye aktarıyor.

Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde ise hafta boyunca "Halktan Biri" adlı oyun sahnelenecek. Sam Bobrick'in yazdığı, Metin Oyman'ın yönettiği oyun ilginç bir konuya sahip. Oyunda, hayatından ve ülkesinin gidişatından mutsuz olan, bu mutsuzluğunu da ABD başkanlarına yazdığı sayısız mektupta anlatan Travis Pine'ın CIA ajanlarının evine yaptığı ziyaretle değişen hayatı anlatılıyor.

Tiyatroseverler, Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda ise 3 Nisan Salı ve 4 Nisan Çarşamba akşamları "Henry ve Alice'in Gizli Yaşamı"nı izleyebilecek. David Tristram'ın yazıp Sinan Pekinton'un yönettiği iki perdelik oyunda, iletişim sorunu yaşayan çiftin öyküsü anlatılıyor.

-Sergiler, etkinlikler-

İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, Emine Bıyıklı'nın "Bir Yitik Zaman" adlı resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sanatseverler, Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi'nde "Kadın Konulu Karikatürler" karma sergisini gezebilecek.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde Figen Onat, Zeynep Türkileri, Tülay Baytosun, Emel Say, Özgül Evren Atasoy, Hüseyin Çaygül, Funda Yalçın, Fatma Atagan, Erengül Mülayim'in çalışmalarından oluşan karma resim sergisi bugünden itibaren İzmirlilerin beğenisine sunuluyor.

Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, her cumartesi olduğu gibi bu hafta da Deniz Özgökbel'in Karagöz-Hacivat gösterisine ev sahipliği yapacak.

İzmir Arena'da yarın akşam Manga konser verecek, aynı saatlerde Türkiye'yi Eurovision'da temsil etmeye hazırlanan Can Bonomo Ooze Venue'de sahne alacak.

- İZMİR

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement