İzmir'de Mülteci Faciası 57 Ölü - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Mülteci Faciası 57 Ölü

İzmir\'de Mülteci Faciası 57 Ölü

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa'ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen, içinde çoğu çocuk ve kadın onlarca kaçağın bulunduğu 15 metrelik balıkçı teknesi aşırı yük nedeniyle su alıp kayalıklara çarptıktan sonra battı.

06.09.2012 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mavi TUR DEĞİL ÖLÜM TURU

İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli beldesinde, Avrupa'ya yasadışı yollardan çıkmak isteyen, içinde çoğu çocuk ve kadın onlarca kaçağın bulunduğu 15 metrelik balıkçı teknesi aşırı yük nedeniyle su alıp kayalıklara çarptıktan sonra battı. Olay sırasında güvertede bulunan ve yüzerek kıyıya ulaşan 45 kişi, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarılırken, bir kişi de denizde sağ olarak bulundu. Kurtarılan kaçakların, verdiği bilgiler doğrultusunda başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, 57 kaçağın cesedine ulaşıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan iki Türk organizatörden tekne kaptanı B.Y.?nin (Burhan Yılmaz) jandarmada verdiği ilk ifade kan dondurdu. B.Y.?nin, teknenin alt bölmesindeki kilitli alanda bulunan kişilerden söz etmeyip teknede 60 kişi bulunduğunu, ayrıca teknenin tur teknesi olduğunu ve söz konusu kişileri mavi tura çıkarttığını söylediği öğrenildi.

Menderes İlçesi Ahmetbeyli Beldesi ile Yoncaköy arasındaki Baradan Koyu'nda bugün sabah saatlerinde, kıyıda tekne parçaları görenler durumu jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Jandarmanın kıyıda, Sahil Güvenlik ekiplerinin de denizde yaptığı aramalar sonucunda 1'i kadın 2 çocuk ve iki Türk organizatörün de aralarında bulunduğu 45 kişi kurtarıldı. Bir kaçak da olay yerinin açığında yüzerken bulundu. Böylelikle sağ olarak ulaşılan kişi sayıyı 46'ya çıktı. Kurtarılan kaçakların Filistin, Irak ve Suriye uyruklu oldukları tespit edildi. Kürtçe bilen askerler aracılığıyla kaçakların alınan ilk ifadelerinde, İzmir'in Basmane Semti'ndeki otellerde kaldıkları, burada insan tacirleriyle irtibat kurduktan sonra da İngiltere'ye gitmek üzere anlaştıklarını söyledikleri bildirildi. Bir kısmı yüzerek kıyıya çıkan kaçakların, teknenin güvertesinde bulundukları öğrenildi.

İKİ ORGANİZATÖR GÖZALTINDA

Olayın hemen ardından harekete geçen jandarma ekipleri, kıyıya yüzmeye çalışan kişiler arasında bulunan ve organizatör oldukları belirlenen iki Türk'ü yakaladı. Gözaltına alınan tekne kaptanı B.Y. (Burhan Yılmaz) ve teknenin makinesinden sorumlu M.M. (Mustafa Mucuk) sorgulanmak üzere jandarma karakoluna götürüldü.

KAN DONDURAN İFADE

Jandarmada işlemleri süren iki organizatörden tekne kaptanı B.Y.?nin verdiği ilk ifade adeta kan dondurdu. Gemi kaptanı B.Y.?nin jandarmaya teknenin alt bölümünde bulunan gizli alandaki kaçaklardan söz etmeyip teknede 60 kişinin olduğunu belirttikten sonra kullandığı teknenin de tur teknesi olduğunu ve bu kişilerle mavi tura çıktığını söylediği öğrenildi. Bu arada, 15 metrelik teknenin İstanbul'daki bir balıkçı barınağından kiralayan insan tacirlerinin, deniz yoluyla İzmir'in Ahmetbeyli beldesine geldikleri, burada kaçakların tekneye bindirilmesinden kısa süre önce teknenin arıza yaptığı ve M.M.?nin arızayı giderdikten sonra iki organizatörün kaçakları tekneye aldıkları tespit edildi.

AŞIRI YÜKTEN BATMIŞ

Teknenin hareket edip kıyıdan yaklaşık 50 metre uzaklaştıktan sonra aşırı yük nedeniyle su aldığı, ardından kayalıklara çarpıp battığı belirlendi. Sahil Güvenlik ekiplerinin yaptığı arama kurtarma çalışmalarında, teknenin alt bölmesindeki kilitli alanda ilk olarak 20'si çocuk 43 kişinin cesedine ulaşıldı. Sahil Güvenlik botuna alınan cesetler, Özdere Balıkçı Barınağı'na götürüldü. Balık adamların teknede yürüttüğü aramalarda, 14 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Böylece toplam ölü sayısı da 57'ye ulaştı.

KURTBEYOĞLU, BU TÜR OLAYLAR YAŞANABİLİYOR

Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, olay yerinde yaptığı açıklamada, 'Bugün saat 05.20'de tekne yola çıktıktan sonra battığını tespit ettik. Bu bölgede bu tür kaçak geçmeye çalışanlar olabiliyor. Ancak kısa süre içinde bize kaçak geçiş olacağı yönünde ihbar gelmedi. Araştırmalarımız sürüyorö diye konuştu. Öte yandan kurtulan kaçaklar, sağlık kontrolünden geçiriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Mülteci Faciası 57 Ölü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement