İzmir'de Okulun Kazan Dairesindeki Patlama - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Okulun Kazan Dairesindeki Patlama

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden, Gaziemir ilçesinde bir lisede meydana gelen patlamanın, kalorifer kazanının mekanik tesisat emniyet sistemlerindeki hatalı uygulamadan kaynaklandığının tespit edildiği bildirildi.

08.02.2018 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden, Gaziemir ilçesinde bir lisede meydana gelen patlamanın, kalorifer kazanının mekanik tesisat emniyet sistemlerindeki hatalı uygulamadan kaynaklandığının tespit edildiği bildirildi.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, Gaziemir'deki Abdülhamit Han Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde meydana gelen patlamanın, insan yoğunluğunun yüksek olduğu hastane, okul gibi kamu kurumlarında risk taşıyan cihazların kullanımında alınması gereken güvenlik tedbirlerinin önemini bir kez daha gösterdiği belirtildi.

Odanın uzman üyelerinin patlamanın olduğu lisede inceleme yaptığı vurgulanan açıklamada, şunlara işaret edildi:

"Patlama nedeninin doğalgaz olmadığı, kalorifer kazanında eksik su ya da aşırı ısı artışı sonucu, buhar oluşması ve basıncın kontrolsüz artması olduğu anlaşılmaktadır. İlk incelemede patlamanın, kalorifer kazanının mekanik tesisat emniyet sistemlerindeki hatalı uygulamadan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Isıtma sisteminin yeni kurulduğu ancak kazan üzerine monte edilen emniyet sistemlerinin yanlış seçildiği görülmüştür. Kazan devreye alınmadan önce ısıtma sisteminin kontrolü yapılmadığı için bu hata fark edilmemiştir. Bu tür kazaların meydana gelmemesi için ısıtma sistemlerinin devreye alınmadan önce kontrolünün yapılması ve bir rapora bağlanması gerekmektedir."

Benzer kazaların önüne geçilebilmesi için cihaz kurulum aşamasında kamusal denetimin yapılmasının mevzuatla zorunlu kılınması gereğine dikkat çekilen açıklamada, cihazların kullanım süreçlerinde periyodik kontrollerinin yapılması ve bu tür tesislerin ilgili eğitimleri almış ve bu çerçevede belgelendirilmiş kişilerce işletilmesi gerektiği kaydedildi.

İzmir'in Gaziemir ilçesinde 2 gün önce bir okulun kazan dairesinde meydana gelen patlamada, Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği giyim kursuna katılan kursiyerlerden biri yaşamını yitirmiş, 4 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Okulun Kazan Dairesindeki Patlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement