İzmir'de Sahur Saat Kaçta? Ramazan'ın 6. Günü İzmir İmsak Vakti (2019 Ramazan İmsakiyesi) - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Sahur Saat Kaçta? Ramazan'ın 6. Günü İzmir İmsak Vakti (2019 Ramazan İmsakiyesi)

İzmir\'de Sahur Saat Kaçta? Ramazan\'ın 6. Günü İzmir İmsak Vakti (2019 Ramazan İmsakiyesi)

İzmir'de sahur saat kaçta merak ediliyor. Ramazan'ın 6. günü için bu gece sahura kalkılacak. Sahura kalkmak, orucun daha rahat tutulmasını sağlaması ve Peygamberimizin sünneti olması nedeniyle tercih ediliyor. Bu yüzden hangi saatte kalkılacak ayarlamak için İzmir imsak vakti nedir öğrenmek istiyorlar. İşte 11 Mayıs Cumartesi günü için İzmir imsak

10.05.2019 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir şehrinde oruç tutacaklar sahura imsak vaktine göre kalkacaklar. Ramazan ayında sabah ezanı ile başlayan oruç, akşam ezanı ile sona eriyor. Ramazanda sabah namazı ezanı ise imsak vaktinde okunuyor. Vatandaşlar da imsak vaktine göre kendilerini ayarlıyorlar. Peki Ramazan'ın 6. günü İzmir'de sahur saat kaçta? 11 Mayıs Cumartesi İzmir imsak vakti nedir?

İZMİR'DE SAHUR SAAT KAÇTA?

11 MAYIS CUMARTESİ İÇİN İZMİR İMSAK VAKTİ: 04.20

RAMAZAN İMSAKİYESİ 2019

Diyanetin hazırladığı Ramazan imsakiyesi 2019 listesine haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz. Bağlantıya tıklayınca açılan sayfada il ve ilçe seçimi yaparak bulunduğunuz şehrin imsakiyesini görebilirsiniz.

SAHURDA İMSAK VAKTİNE DİKKAT!

Sahur; Ramazan gecesinde, oruç tutmak niyetiyle kalkıp yenilen ve içilen şeylerdir; bu maksatla kalkmaya, yiyip içmeye de sahur denilmektedir. Peygamber Efendimiz (sav) Hadîs-i Şerif'işnde "Sahura kalkın, çünkü onda bereket vardır" buyurulmuştur. İmsak ise sözlükte "kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak" anlamlarına gelip dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Yani kısacası imsak; yiyip içmeye son vermek, oruca fiilen başlamak demektir.

Hanefi mezhebinde, sabah namazını biraz geç kılmak faziletli olduğundan, ramazan ayı dışında ezanı imsak vaktinden sonra okuyup namaza başlamaktadırlar. Ancak Ramazan ayında imsağın girdiğini haber vermek için erken okunmaktadır. Yani günümüzdeki uygulamada sahurda ezan okunduğu anda imsak girmiş, oruç başlamış demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur"an-ı Kerim"de şu şekilde açıklanmıştır: "(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın." (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. Fakat sahurda ezanın sonuna kadar yiyip içmek doğru değildir. Ezan okunur okunmaz yeme ve içmeyi bitirmek gerekir. Eğer orucunun bozulacağını bildiği halde devam ederse kefaret de gerekir.

ORUÇ İMSAKLA MI GÜNEŞLE Mİ BAŞLAR?

Kuran-ı Kerim'de Bakara Suresi'nin 187. ayetinde Yüce Rabbimiz "Şafak vaktinde beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilene kadar yiyip için sonra güneş batana kadar orucu tamamlayın" buyurarak yiyip içme süresinin ne zamana kadar olacağını da belirtmiştir.

Buna göre ufuk çizgisindeki beyazlık şafağın karanlığından ayırt edilene kadar sahur yapılır. Bu da diyanetin imsak vaktine denk gelir. Bundan sonra yeme içme kesilir. Güneş ise imsaktan çok sonra doğar.

Son Dakika Güncel İzmir'de Sahur Saat Kaçta? Ramazan'ın 6. Günü İzmir İmsak Vakti (2019 Ramazan İmsakiyesi) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement