İzmir'de toplu ulaşımda HES kodu sorgulama sistemine geçiş hazırlıkları başladı - Son Dakika
Güncel

İzmir'de toplu ulaşımda HES kodu sorgulama sistemine geçiş hazırlıkları başladı

İzmir\'de toplu ulaşımda HES kodu sorgulama sistemine geçiş hazırlıkları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığının korona virüsü salgınını önleme çalışmaları kapsamında çıkardığı, "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" başlıklı genelgesi uyarınca çalışmalara başladı.

09.10.2020 13:32  Güncelleme: 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığının korona virüsü salgınını önleme çalışmaları kapsamında çıkardığı, "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" başlıklı genelgesi uyarınca çalışmalara başladı. İlk etapta kişiselleştirilmiş İzmirim Kartların sisteme dahil edilmesinin sağlanacağı, hamiline İzmirim Kartların kişiselleştirilmesi ve takibi içinse özel bir yazılım programı hazırlanacağı ifade edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğünün, İçişleri Bakanlığının korona virüsü yayılımını önleme çalışmaları kapsamında çıkardığı, "Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama" genelgesi sonrası çalışmalara başladığını duyurdu. Genelge uyarınca, kent içi toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların, İzmirim Kartlarının Sağlık Bakanlığı veri sistemiyle entegre olması; vaka ya da temaslı listelerinde bulunanların tespit edilmesi amaçlanıyor.

Akıllı ücret toplama sistemine kayıtlı kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) İzmirim Kart sayısının yaklaşık 2 milyon olduğu ifade edilirken, bunların 902 bin 284 adedi aktif olarak kullanılıyor. Teknik ekipler, ilk etapta bu kartların Sağlık Bakanlığı veri sistemiyle entegre edilmesini sağlayacak. Bir yandan da hamiline İzmirim Kartların kişiselleştirilmesi çalışmaları yürütülecek. Sisteme kayıtlı yaklaşık 6 milyon hamiline karttan 3 milyon 318 bin 48 adedi aktif olarak kullanılıyor. Hazırlanacak özel bir yazılımla bu kartların, kullanıcılarının TC kimlik numaralarıyla eşleştirilmesi sağlanacak. Daha ileriki aşamada ise tüm İzmirim Kartların, fotoğraflı (kişiselleştirilmiş) olması yönünde çalışma yürütülecek.

Soyer: " Ankara'nın iş birliği şart"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sistemin hızla ve tam olarak oturması için bazı kararların da hızla alınması gerektiğini ve ilgili bakanlıkların iş birliğinin şart olduğunu vurguladı. "İçişleri Bakanlığı'nın çıkardığı genelgenin amacı, vaka ya da temaslı listesindeki kişilerin toplu ulaşımı kullanmaması ve hastalığı yaymaması" diyen Başkan Soyer, şöyle devam etti:

"Sistemin işlemesi için öncelikle Sağlık Bakanlığı'nın, tüm verilerini periyodik ve şeffaf olarak ESHOT Genel Müdürlüğümüz ile paylaşması gerekiyor; çünkü o veriler düzenli olarak sisteme girilmeli ki sistem de hastayı ya da temaslı kişiyi tespit etsin, kartını kapatsın ve bildirimini yapsın. Bunun dışında, uygulamanın başarılı olması için gereken çok önemli bir şey daha var. Şehir içi toplu ulaşımdan kimlik kartlarıyla ya da bakanlıkların verdiği kartlarla yararlanan, dolayısıyla sistemin takip edemediği yurttaşlarımız var. Bu nedenle İzmirim Kart dışındaki tüm binişler, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla engellenmeli." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de toplu ulaşımda HES kodu sorgulama sistemine geçiş hazırlıkları başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afganistan'da Şiddetli Yağış ve Sel Felaketi: 33 Ölü, 27 Yaralı
    12:19 Afganistan'da Şiddetli Yağış ve Sel Felaketi: 33 Ölü, 27 Yaralı

    Afganistan'ın bazı bölgelerinde son üç gündür etkili olan şiddetli yağış, kar yağışı ve sel baskınları sonucunda 33 kişi hayatını kaybederken, 27 kişi de yaralandı. Seller nedeniyle 600'den fazla ev hasar gördü, tarım arazileri ve yollar tahrip oldu. Yardım kuruluşları selden etkilenen ailelere yardım sağlamaya devam ediyor.

  • Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi
    12:19 Tekirdağ Çorlu'da Sürücü Rahatsızlanarak Kaza Geçirdi

    Tekirdağ Çorlu'da direksiyon başında rahatsızlanan sürücü, trafik kazası geçirdi. Hastaneye kaldırılan kadının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Kaza, Alipaşa Mahallesi İsmetpaşa Bulvarı üzerinde meydana geldi. Ali Kayan kavşağı istikametinden Çetin Emeç Bulvarı istikametine seyreden Fatme Yıldız (60) idaresindeki TX 1357 TM plakalı (Bulgaristan) otomobil, sürücüsünün rahatsızlanarak direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu park halindeki bir otomobile çarptı. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri sürücü Fatme Yıldız'a ilk müdahaleyi yaptı. Ambulansla Çorlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alınan kadının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Kazayla ilgili polis tarafından inceleme başlatıldı.

  • Şırnak'ta Dereye Düşen Araçta 4 Kişi Hayatını Kaybetti
    12:19 Şırnak'ta Dereye Düşen Araçta 4 Kişi Hayatını Kaybetti

    Şırnak'ın Uludere ilçesinde dere yatağına devrilen hafif ticari araçtaki 5 kişiden 4'ü hayatını kaybetti. Kazada hayatını kaybeden 4 kişinin cenazesi toprağa verildi.

  • Körfez Gençlerbirliği Ragbi Takımları Grup Birincisi Oldu
    12:18 Körfez Gençlerbirliği Ragbi Takımları Grup Birincisi Oldu

    Körfez Gençlerbirliği Ragbi Kadın ve Erkek takımları Ankara'da düzenlenen 7'li Ragbi U18 Türkiye Şampiyonası'nda grup maçlarını kazanarak final etaplarına grup birincisi olarak katılmaya hak kazandı. 6 sporcu ise milli takıma davet edildi.

  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çocuk Parklarını Yeniliyor
    12:17 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çocuk Parklarını Yeniliyor

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında çocukların vakit geçirecekleri parklarda tamirat, bakım ve yenileme çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

  • Denizlispor U15 Gelişim Ligi'nde Play-off'lara Katılmaya Hak Kazandı
    12:17 Denizlispor U15 Gelişim Ligi'nde Play-off'lara Katılmaya Hak Kazandı

    TFF U15 Gelişim Ligi 2. Grup'ta mücadele eden Denizlispor, Nazilli Belediyespor'u 4-1 mağlup ederek 36 puana ulaştı ve play-off'lara katılmaya hak kazandı.

  • Eğrigöl, tabii güzellikleriyle hayran bırakıyor
    12:16 Eğrigöl, tabii güzellikleriyle hayran bırakıyor

    Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Güzelbağ Yaylasında bulunan Eğrigöl, Torosların zirvelerinde yer alan tabii güzellikleriyle dikkat çekiyor. 2 bin 100 metre rakımda bulunan Eğrigöl, bitki çeşitliliği ve endemik bitkileriyle doğa ve fotoğraf tutkunlarını misafir ediyor. Yolların açılmasıyla bölgeye yoğun talep olduğunu belirten yayla sakinleri, Eğrigöl'ün güzelliğini görmek için herkesin toplandığını ifade etti.


Advertisement