İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası - Son Dakika
Güncel

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir'deki "Askeri casusluk soruşturması"nda, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 11'i tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada, bazı sanıkların savunması alındı.

20.12.2016 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'deki "Askeri casusluk soruşturması"nda, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 11'i tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada, bazı sanıkların savunması alındı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, müşteki ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmada sanıklar, suçlamalara ilişkin savunma yaptı.

Tutuklu sanık Seyit Ahmet S, soruşturma aşamasında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde (KOM) Bilişim Suçları Bürosu'nda çalıştığını, kamuoyunda "askeri casusluk davası" olarak bilinen davada beraat eden bir numaralı sanık Bilgin Özkaynak'ın Sakarya ili Sapanca ilçesindeki evinde yapılan aramada takviye ekip olarak bulunduğunu aktararak, emniyet teşkilatında alt kademede olan biri olarak kendisine yöneltilen suçlamaları mantıksız bulduğunu söyledi.

Sanık Seyit Ahmet S, Özkaynak'ın evinde bulunan bazı delillerin aramadan önce yerleştirildiği suçlamalarını kabul etmediğini, aramada bulunan 21 emniyet personelinin bu eylemi gerçekleştirdiğine dair tanık ifadesi ya da kamera görüntüsünün olmadığını ileri sürerek suçsuz olduğunu ve beraatini istediğini ifade etti.

Tutuksuz sanık Y.T'nin avukatı Bilge Cıva, müvekkilinin halen emniyet teşkilatında polis başmüfettişi olarak görevini sürdürdüğünü, emniyet müdür yardımcılığı döneminde "sorumlu olduğu birime gelen mahkeme kararlarını bağlı olduğu daire başkanlığına göndermeme" gibi haksız bir suçlamayla karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

Cıva, dinlenen tanık ve müştekinin müvekkili hakkında suçlama ve ithamlarda bulunmadığını anlatarak müvekkilinin FETÖ tarafından mağdur edildiğini, telefonları usulsüzce dinlenen bir kişinin örgüt yöneticiliğiyle suçlanmasının akıl ve vicdanlara sığmayacağını söyledi.

Tutuksuz sanık Serkan Ç, soruşturma esnasında teknik takip bürosunda görevli olduğundan dosya hakkında sadece telefon dinlemeleriyle ilgili bilgi sahibi olduğunu, delillerden haberdar olmadığını, görevi dışında suç işleyecek bir eylemde bulunmadığını ifade ederek beraatini istedi.

Tutuksuz sanık Seyfullah Ö. ise amirlerinin talimatları doğrultusunda bilgi notu hazırladığını, dinlenmesine karar verilen telefon numaralarını denetleme, kontrol ya da dinlemeyi sonlandırma gibi yetkisinin bulunmadığını kaydederek suçlamaları kabul etmediğini aktardı.

Mahkeme heyeti, savunmaların alınmasına yarın devam edilmesini kararlaştırarak oturumu sonlandırdı.

Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-postası üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı ise daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.

24 Haziran'da görülen duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın da bulunduğu 8 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. Böylece dosyada tutuklu sayısı 12'ye inmişti.

26 Ağustos'ta görülen duruşmada ise tutuklu sanık Yasin Çakmak'ın tutuksuz yargılanmasına karar verilerek Fetullah Gülen hakkında tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'deki 'Askeri Casuslukta Kumpas' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement