İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası - Son Dakika
Güncel

İzmir'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir\'deki "Askeri Casuslukta Kumpas" Davası

İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada müştekiler ifade vermeye devam etti.

16.03.2017 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'deki askeri casusluk soruşturmasında, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyelerinin sahte delil ürettiği iddialarına ilişkin 10'u tutuklu 68 sanığın yargılandığı davada müştekiler ifade vermeye devam etti.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, müşteki ile taraf avukatları katıldı.

Meştekilerden uçak teknikeri eski hava astsubayı Emre Cemal Gürsoy, sanıklardan şikayetçi olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine sızan örgüt üyelerinin farklı oyunlarıyla saf dışı bırakıldıklarını savundu.

Gürsoy, soruşturma kapsamında 2 gün gözaltında tutulduğunu, devamında tutuksuz yargılandığını, 2014 yılında görevinden atıldığını hatırlatarak "Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığından gelen kişiler ifademizi aldı. 'Hava Kuvvetlerinde bazı sıkıntılar var onun için ifadenizi alıyoruz' dediler. İfade alımında 'Cemaat hakkında kötü konuşuyormuşşunuz' gibi ifadelerle karşılaştık. İfadeyi zorla imzalattılar. Darbe girişiminde önemli payı olan o zaman Hava Eğitim Komutanı olan Akın Öztürk disiplinsizlikten dolayı atılmam için sicilimi imzaladı. Bir astsubay olarak kafede garsonluk gibi işler yapıyorum. Mesleğe geri dönmek için başvurdum ancak geri alınmadım. Bizim göreve geri dönmemizi reddeden Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyeleri FETÖ'den içeri alındı." diye konuştu.

Duruşmada ifade veren müştekilerden eski sağlık astsubayı Davut Yıldız, sanık eski komiser Özcan Karanfil başta olmak üzere kendilerine bu kumpası kuran herkesten şikayetçi olduğunu belirterek 2 yıl boyunca telefonlarının dinlendiğini ve soruşturma sonrasında 2 yıl tutuklu kaldığını belirtti.

Yıldız, "Bylock" kullanıcısı olup tutuksuz yargılananların da tutuklanması talebinde bulundu.

Savaş helikopter teknisyeni olan müşteki İhsan Kürşat Toksoy ise yıllarca doğu illerinde operasyonlarda bulunduğunu, terörist peşinde koşarken FETÖ/PDY'lilerin arkasından kuyusunu kazdığını savunarak "Operasyonlardan dolayı 96 saat uyumamış olduğum gün gözaltına alınarak vatan hainliğiyle itham edildim. Vatanı korumak için uyumazken böyle bir soruşturmanın içine nasıl çekildim. Mesleğimin baharında 15 ay hapis yattım. Ben ihraç edildikten sonra kimse iş vermedi. Benim hayatımı bitirdiler. Ben vatansever askerler tarafından eğitim aldım, Pensilvanya'dan almadım. Bana bu kumpası kuran, vesile olan, görmezlikten gelen herkesten şikayetçiyim." şeklinde ifade verdi.

"ByLock" kullanan tutuksuz sanıkların tutuklanması talebi

Müşteki eski Pilot Üsteğmen Emre Arslan da 19 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat ettiğini aktararak, "Darbeye giden yolda bizim dava temel taştı. Bazı kişilerin tasfiye edilip, örgütün sıkıştığı noktalarda kendi adamlarını koyması için düzenlenen kumpastır. Bu dava yüzünden bir süre işsiz kaldım. 594 gün tutuklu kaldım. Bu kumpasta görev yapmış polis, tutuklayan savcılardan şikayetçiyim. Bu davada ByLock kullanıcısı olup da tutuksuz yargılananların bize dışarıda tehlike arz ettiğini düşünüyorum." dedi.

Müşteki yüzbaşı Andaç Keskin ise 22 ay tutuklu kaldığını ifade ederek, büyük mağduriyet yaşadığını belirterek kumpas kuran kişilerden şikayetçi olduğunu beyan etti.

Müştekilerden Deniz Yüzbaşı Engin Karatekin ise eşinin Rusya Federasyonu vatandaşı olması nedeniyle "Eşi üzerinden yurt dışına bilgi kaçırıyor" suçlamasıyla 25 ay tutuklu kaldığını belirterek, "ByLock" kullanıcısı olup tutuksuz olanların kendileri açısından tehlike arz ettiği gerekçesiyle tutuklanmalarını talep etti.

Müşteki emekli Tabip Albay Ergun Özkan da aynı dava kapsamında "gizli belge bulundurma" suçlamasıyla 22 ay tutuklu kaldığını daha sonra beraat ettiğini ifade ederek, "Seninle göz kontağı kurmayan hakim ve savcılara ifade verdik. Özel yetkili mahkemelerin hakim ve savcısı da örgütün üyeleriydi. Belgeleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin dışına çıkarmakla suçladılar. Aklandım ama suç hala ortada. Bu belgeyi gerçekten kim çıkarttıysa cezalandırılmasını istiyorum. 2015'te emekli oldum. Çalışmıyorum. Bu yaşadıklarımdan sonucunda çalışmayı kim düşünebilir. Benim hakkımda en ufak bir delil toplamayacaksın, lehime ifade vermek isteyenleri dinlemeyeceksin, dünyanın neresinde böyle adalet var." diye konuştu.

Mahkeme başkanı duruşmayı yarına erteledi.

Dava ve iddianame

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına ilişkin İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gelen ihbar e-posta üzerine başlatılan ve aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 sanık ve üst düzey askeri yetkili, devletin gizli bilgi ve belgelerini yabancı istihbarat servislerine vermekle suçlanmıştı. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, şubat ayında tüm sanıkların beraatine hükmetmişti.

Sahte deliller üretilerek kumpas kurulduğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ise 25 kişi tutuklanmış, 5 zanlı daha sonra tahliye edilmişti. Soruşturmaya ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianame İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında, "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği, örgüt faaliyetleri kapsamında devlet ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, iftira, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın gizliliğini ihlal, suç delillerini yok etmek, gizlemek, değiştirmek ve suç uydurmak" gibi suçlamalar yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'deki 'Askeri Casuslukta Kumpas' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye Otomotiv Piyasası Sarsılacak!
    09:09 Türkiye Otomotiv Piyasası Sarsılacak!

    SDN Kurucusu ve içerik üreticisi Hakkı Alkan, yarın gerçekleşecek önemli bir gelişmeyi duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin otomotiv piyasasını sarsacak nitelikte olacak ve mevcut listeleri değiştirebilecek. Elektrikli otomobil satın almayı düşünenler ve Çinli otomobil üreticisi Chery'den tanıtım bekleyenler arasında heyecan yaratmıştır. Detaylar yarın açıklanacak.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Üniversite Sanayi İş Birlikleri İçin Buluştu
    09:07 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Üniversite Sanayi İş Birlikleri İçin Buluştu

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, üniversite sanayi iş birlikleri kapsamında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldi. Erzurum'da kurulması planlanan ileri teknoloji fabrikaları için istişarede bulunan Başkan Sekmen ve Rektör Çakmak, ETÜ Yüksek Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

  • Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla yaşadığı zor anlar objektiflere yansıdı
    08:58 Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla yaşadığı zor anlar objektiflere yansıdı

    Hatay'ın Samandağ ilçesinde kuş gözlemcisinin objektifine Alaca Yalıçapkını'nın avladığı balıkla intihanı yansıdı. Milleyha Sulak Alanı'nda yaşayan Alaca Yalıçapkını, avladığı balığı yutmaya çalışırken zorlanarak balığı dakikalarca sağa sola savurdu. Kuş gözlemcisi Alican Gümüş, bu doğal anları kaydetmenin keyif verici olduğunu belirtti.

  • Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor
    08:58 Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün makam odası çiçek bahçesini aratmıyor

    Olur Belediye Başkanı Vedat Ergün'ün 'tebrik' ziyaretleri sürerken, gönderilen çiçekler nedeniyle başkanlık makamı ve odanın girişi adeta çiçek bahçesine döndü. Başkan Ergün mesaisinin büyük bir bölümünü ziyaretçilerini ağırlayarak geçiriyor.

  • Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu
    08:54 Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu

    Bursa'da düzenlenen 17 Yaş Türkiye Badminton Şampiyonası'nda Karışık Mixler kategorisinde mücadele eden Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü sporcusu Hasan Can Arslan, Zonguldak'tan Zeynep Değirmenci ile birlikte Türkiye üçüncüsü oldu. Bu başarıyla Milli Takım kadrosuna girmeye hak kazanan Arslan, Balkan Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, sporcuyu ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor
    08:51 Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor

    Erkekler Basketbol Bölgesel Ligi'nde Kayseri'yi temsil eden Hasketbol Spor Kulübü, Çukurova Üniversitesi Gündoğdu Koleji Spor ile yapacağı deplasman maçında galibiyet arıyor. Kulüp Başkanı Hasan Aksoyak, genç ve yetenekli bir takıma karşı mücadele edeceklerini belirterek, eksik kadrolarına rağmen en iyi performansı sergileyerek galibiyetle dönmek istediklerini söyledi.

  • Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    08:51 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Bahçelievler Mahallesi'nde çıkan çadır yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın, çevredeki vatandaşların 112'yi araması üzerine itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.


Advertisement