İzmir Ekonomi Rotaract'tan Hayat Kurtaran Proje - Son Dakika
Güncel

İzmir Ekonomi Rotaract'tan Hayat Kurtaran Proje

İzmir Ekonomi Rotaract\'tan Hayat Kurtaran Proje

"4 Soru, 1 Hayat" İsimli proje ile Meslek Lisesi son sınıf öğrencileri 4 Matematik sorusunu doğru yanıtlayarak tercih hakkı kazanacak.

29.05.2018 09:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ekonomi Rotaract Kulübü İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliği ile meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteye giriş sınavında 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu tercih barajını geçebilmelerine yardımcı olmak üzere bir proje geliştirdi.

İzmir Ekonomi Rotaract Kulübü, üniversiteye giriş sınavında adil olarak yarışamayan meslek lisesi öğrencilerinin tercih barajını geçebilmeleri için bir proje geliştirdi. "4 Soru, 1 Hayat" adını verdikleri ve pilot bir okulda uygulanmaya başlayan proje ile 4 Matematik sorusunu doğru yanıtlayan meslek lisesi öğrencisi tercih barajını geçerek tercih yapabilecek.

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIRAN FORMÜL

Projenin bu yıl başladığını ve meslek lisesi son sınıf öğrencilerini kapsadığını söyleyen İzmir Ekonomi Rotaract Kulübü Başkanı Sevgi Mestçi, geçmiş yıllarda üniversiteye girişte meslek lisesi öğrencilerinin lisede okudukları bölüm ile ilgili tercih yaptıkları takdirde puan sisteminde METEB isimli bir ek puanları ve kontenjan avantajları olduğunu belirtti.Ancak iki sene önce yapılan yeni düzenleme ile bu haklar kaldırılarak Devlet ve Vakıf Üniversiteleri'nin Meslek Yüksek Okulları kontenjanlarında büyük boşluklar oluştuğunu dile getirdi.

4 SORU İLE 1 HAYAT KURTULACAK

İzmir Ekonomi Üniversitesi önderliğinde bir hayatı tamamen değiştirebilecek olan bu projeye başladıklarını ifade eden Sevgi Mestçi, "Meslek dersleri dışında doğru düzgün hiçbir ders görmeyen meslek lisesi öğrencileri üniversite sınavında 2 senedir adil yarışamıyor ve bırakın üniversiteye yerleşmeyi tercih yapılması için gerekli olan 140 Puan barajını bile geçemiyorlar. Ortalama 4 matematik sorusu ile puanlarında artış sağlayarak baraj puanının üzerine çıkabilecekleri görüldü. Bu amaçla biz, matematik alanında bilgisi olan gönüllü üyelerimiz ile birlikte meslek lisesi öğrencilerini bir araya getirerek tamamen gönüllülük esası ile matematik eksikliklerinin bir nebze bile olsa giderilerek barajı aşmaları ve en azında 2 yıllık üniversitelere girmelerine olanak sağlayan bu projeyi geliştirdik. Proje ortaklarımızdan olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile ilk olarak Balçova Ahmet Hakkı Balcıoğlu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi pilot okul olarak belirlendi. Okul önderliğinde eğitimlere katılmak isteyen öğrencilerin velilerinden izinler alındı. Meslek Yüksek Okulu hocaları önderliğinde kulüp içinde belirlenen matematik gönüllüleri ile dönemin başında eğitmen eğitimi yapıldı. İki gün süren eğitimde gönüllülerimiz, 'Ergenler ile İletişim, 'Sınıfta Davranış Yönetimi' ve 'Basit Matematiğe Giriş' eğitimleri aldılar. Daha sonraki hafta meslek lisesi son sınıf öğrencilerimizin seviyelerini ve eksik oldukları konuları belirleyebilmek adına deneme sınavına tabii tutuldu. Ertesi hafta sonu ve kimi zaman hafta içleri olmak üzere eğitimlere başlandı. Matematikte en temel konular olan sayılardan başlandı, kimi zaman konu anlatımları kimi zaman soru çözümleri şeklinde 3'er saatten oluşan oturumlar oluşturuldu. Mart ayından bu yana toplam 10 oturum gerçekleştirildi. Tüm bunların yanı sıra ders çıkışlarında öğrencilerimiz ile bir araya gelerek mesleklerimiz, üniversite hayatlarımız ve onların soruları üzerine konuşmalar yaptık. Üniversite tercihleri döneminde bizlere destek olmaları için PDR toplulukları ile sözleştik. Bu anlamda çocuklar da ihtiyaçlarını dile getirdiler" şeklinde konuştu.

Mestçi, aralarında matematik öğretmenlerinin de bulunduğu toplam 17 gönüllü ile hiçbir bütçe oluşturmadan gerçekleştirdikleri bu projenin önümüzdeki yıllarda da daha fazla okul ile sürdürülebilir bir proje haline geleceğini ve bu vesile ile hayatları değiştirebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde gerçekleşen törende Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Lütfi Demir projenin oluşmasında emeği geçen İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Burçin Önder, Kulüp Başkanı Sevgi Mestçi, Meslek Yüksek Okulu Öğretmenlerine ve kulüp üyelerine teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İzmir Ekonomi Rotaract'tan Hayat Kurtaran Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement