İzmir Enternasyonal Fuarı 90'ıncı kez kapılarını açtı (2) - Son Dakika
Güncel

İzmir Enternasyonal Fuarı 90'ıncı kez kapılarını açtı (2)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, tüm insanlığı tehdit eden iklim krizi gerçeğinin ticari hayata etkileriyle mücadele edebilmek için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini ifade etti.

03.09.2021 21:16  Güncelleme: 22:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, tüm insanlığı tehdit eden iklim krizi gerçeğinin ticari hayata etkileriyle mücadele edebilmek için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini ifade etti.

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark'taki Atatürk Açıkhava Tiyatrosunda düzenlenen törenle 90'ıncı kez kapılarını açtı.

Törende konuşan Bakan Muş, İzmir'de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İzmir'in Ege Bölgesi'nin incisi olduğuna değinen Muş, "İzmir Gazi Mustafa Kemal öncülüğünde İstiklal Harbi'mizin ve Milli Mücadele hareketimizin sembol kentidir. İzmir, henüz cumhuriyet ilan edilmeden yerli ve milli iktisat kongremize ev sahipliği yapmış kentimizdir. Bu anlamda ülkemizin iktisadi bağımsızlığının ve ekonomik temellerinin atıldığı yer olması sebebiyle İzmir'in gönlümüzdeki yeri ayrıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin ticareti için önem taşıyan ve daha pek çok ilkleri taşıyan İEF'nin devam ettiğine değinen Muş, İEF'nin mirasına büyük önem arz ettiklerini vurgu yaptı.

İEF'nin kültürel anlamda da çok katkı sunduğuna değinen Muş, "İnşallah önümüzdeki yıl fuar programı ve iş günleri etkinliğini geniş bir katılımla fiziki olarak gerçekleştireceğiz. Zira İZFAŞ ile birlikte 2022 ve sonrası yönelik programları şimdiden konuşmaya başlamış bulunuyoruz." dedi.

İzmir'in Türkiye'nin kalkınmasında ve dışa açılmasında Cumhuriyetin ilk yıllarından beri rol oynadığına işaret eden Muş, "Bu bağlamda hedefimiz fuar kapsamında gerçekleştirmeye başladığımız İzmir İş Günlerini küresel çapta kabul görmüş bir etkinlik haline getirmektir." diye konuştu.

Dün açılışı gerçekleşen 7. İzmir İş Günlerinde çeşitli ülkelerden bakan ve temsilcileri çevrim içi olarak ağırladıklarını hatırlatan Bakan Muş şunları kaydetti:

"Bu sene odaklandığımız iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm tüm dünyanın artık üzerinde hassasiyetle durduğu küresel öncelik haline gelen ve ticaret alışkanlıklarını etkileyecek önemli bir konu haline gelmiştir. Zira tüm dünyada etkisini gösteren yangın, kasırga, sel, müsilaj gibi afetler hepimizi tehdit etmektedir. Bu felaketler aslında insanoğlunun doğaya karşı değil doğayla bir olarak hareket etmesi gerektiğinin işaretidir. Bu kapsamda hükümetimizce Yeşil Mutabakat Eylem Planı temmuz ayında yürürlüğe konulmuştur. Eylem planımızdaki adımları kararlılıkla hayata geçirecek, tüm insanlığı tehdit eden iklim krizi gerçeğinin ticari hayatı etkileriyle mücadele edebilmek için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz."

Diğer konuşmacılar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de İzmir Enternasyonal Fuarı'nın büyük tarihi simgelediğini söyledi.

Fuarın dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olduğunu dile getiren Erkek, "İzmir Enternasyonal Fuarı iktisadi, ticari, kültürel, sanatsal açıdan ve ülkemizin tanıtımı açısından çok çok önemli. Aynı zamanda Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Dolayısıyla biz bugün her yıl olduğu gibi bir tarihe tanıklık etmenin gurunu yaşıyoruz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise İzmir'de fuar kültürünün geçmişten beri var olduğunu belirterek İEF'nin bu anlamdaki önemine değindi.

İzmir'in ticaret erbabı için her zaman tercihi edilen bir kent olduğuna işaret eden Gülle, "Yılın ilk 7 ayında İzmir 8 milyar doları aşan ihracatıyla en çok ihracat gerçekleştiren ikinci ilimiz oldu." şeklinde konuştu.

İsmail Gülle, salgın döneminde fuarların dijital ortama taşındığı ve TİM olarak bu dönemde 12 sanal fuara imza attıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Ülkemizde süratle devam eden aşılama çalışmaları fiziksel fuarların gerçekleştirilmesinde bize bu imkanı sağlamış oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak bizler her fuara oldukça önem veriyor ve bütün fuarlarımızı destekliyoruz. Çünkü bize göre fuarlar ihracatçının dünyaya açılan bir penceresidir. İşte bu yüzden ihracatımızın daha da yükselmesi için dijital ortamda edindiğimiz tüm kazanımları koruyarak fiziksel fuarları önümüzdeki dönemde de desteklemeye devam edeceğiz."

Ağustos ayı ihracat rakamlarına da değinen Gülle, "İhracatta rekorlar kırdığımız 7 ayın ardından ağustos ayında da tarihi bir performans gerçekleştirdik. Ağustos ayında da ihracatımız yüzde 52 artışlar 18 milyar 912 milyon dolar oldu. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracatı. Ama aynı zamanda bir Cumhuriyet tarihi rekoru daha gerçekleştirdik. 12 aylık ihracatta 207,5 milyar dolara ulaştık." ifadelerini kullandı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İEF'nin kentle özdeşleştiğini, İzmir ve Ege'nin can damarlarından olduğunu ifade ederek burada emeği geçenlere teşekkür etti.

Salgın nedeniyle 2 yıldır fuarın içeriğinin daraltılmak zorunda kalındığını aktaran Köşger, "Fuar ilimizin ve ülkemizin sosyoekonomik gelişmesine ve kültürel aktivitelerinin çeşitliliğine önemli katkılar sağlamaktadır." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise İEF'nin sadece İzmir'le sınırlı kalmadığını ve tüm dünyayı sardığını belirterek fuarın yalnızca bir etkinlik değil, memleketin bir kültür mirası olduğunu söyledi.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yıl "90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz" ve "Geleceği İzmir'de Birlikte Kuruyoruz" temalarını taşıdığını aktaran Soyer şunları kaydetti:

"Bu yıl ilk kez önemli bir küresel etkinliği İzmir Enternasyonal Fuarı'yla birlikte düzenliyoruz. Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi'ne önümüzdeki hafta ev sahipliği yaparak, dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanlarını ve kültür temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, kültürü ortak bir değer olarak hem ekonomik kalkınmanın hem de doğayla uyumlu yaşamın bir kaldıracı olarak nasıl kullanabiliriz, bunu müzakere edeceğiz. Doksanıncı fuardaki bir diğer yenilik ise spor. İEF bu yıl ilk kez sanatın yanında spor etkinliklerini de içeriyor. Fuara gelen ziyaretçilerimize İzmirli spor kulüpleri ve sporcularla buluşma imkanı sağlıyoruz. İEF kapsamındaki Next Game Girişimcilik Yarışması ise İzmir'in yaratıcı endüstriler açısından bir cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı koyuyor."

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de programda konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Muş ve protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti.

İEF 12 Eylül'e kadar açık kalacak.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İzmir milletvekilleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İzmir Enternasyonal Fuarı 90\'ıncı kez kapılarını açtı (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir Enternasyonal Fuarı 90'ıncı kez kapılarını açtı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar
    16:44 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Digor'da yaptığı konuşmada, Kürt olanların JİTEM ittifakıyla iş tutmadığını belirtti.

  • Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi
    16:43 Moskova'daki Terör Saldırısında Ölü Sayısı 143'e Yükseldi

    Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın yayımladığı listede, Moskova'nın banliyösündeki bir konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'e yükseldi.

  • Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı
    16:43 Standart Altının Kilogram Fiyatı 2 Milyon 416 Bin Liraya Çıktı

    Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 416 bin liraya yükseldi. Altın piyasasında en düşük 2 milyon 264 bin lira, en yüksek 2 milyon 420 bin lira olan standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 0,3 artarak 2 milyon 416 bin lira oldu. KMKTP'de altın işlem hacmi 2 milyar 416 milyon 736 bin 884,50 lira olarak gerçekleşti. Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar arasında Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye İş Bankası, Ahlatcı Metal Rafineri, Uğuras Kıymetli Madenler ve Ziraat Bankası yer aldı.

  • Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor
    16:43 Diyarbakır Anneleri, HDP İl Binası Önünde Oturma Eylemini Sürdürüyor

    Diyarbakır anneleri, dağa kaçırılan çocukları için eski HDP il binası önündeki oturma eylemini 1669'uncu gününde sürdürüyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarını almadan gitmeyeceklerini ve eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.

  • Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı
    16:41 Samsun'da uyuşturucu ticaretinden gözaltına alınan 1 kişi tutuklandı

    Samsun'da uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen bir kişi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yapılan operasyonda sentetik ecza, metamfetamin ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirdi. İfadesi alınan diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

  • Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor
    16:40 Sapanca Gölü'nde Yakıt Sızıntısı Sonrası Temizlik Çalışmaları Sürüyor

    Kocaeli'de petrol boru hattına müdahale sonucu yaşanan yakıt sızıntısı nedeniyle kirliliğin oluştuğu Sapanca Gölü'nde temizlik çalışmaları sürüyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, göldeki kirliliği temizlemek için çalışmalara başladı. Yakıtın gölden ve dere yatağından tamamen bertaraf edilmesi için hızlı bir şekilde müdahale edildiği belirtilirken, içme suyu kanallarının güvenliği sağlandı ve vatandaşların içme suyu konusunda endişelenmemesi gerektiği vurgulandı.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması
    16:40 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda 'para sayma' görüntüleri soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturma kapsamında Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin'in ifadesi ortaya çıktı. Keskin, bağış kampanyası ve paranın harcanmasıyla ilgili sorumluluğun CHP İstanbul İl Başkanlığına ait olduğunu belirtti.

  • Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü
    16:39 Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Küresel Isınma ve Su Kaynakları Konularını Görüştü

    Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ısınma ve su kaynakları konuları ele alındı. Vali Makas, küresel ısınmanın bir problem olduğunu belirterek, dua ederek küresel ısınmanın tersine dönmesini temenni etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini anlattı ve önümüzdeki yıllarda su kaynaklarında yüzde 25 bir azalma öngörüldüğünü ifade etti. Toplantıda alınan kararlar bir üst merciye iletilmek üzere kaydedildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı
    16:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'de Slogan Karşısında Şaşkınlık Yaşadı

    Seçim çalışmaları kapsamında Kocaeli'de vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandaki bir grubun "Muhsin başkan" şeklinde sloganlar atması üzerine "Nereden çıktı bu?" diyerek şaşkınlığını dile getirdi.


Advertisement