İzmir'in Bitki Haritası Çıkarıldı - Son Dakika
Güncel

İzmir'in Bitki Haritası Çıkarıldı

İzmir\'in Bitki Haritası Çıkarıldı

Ege'de "Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi" farkındalık yaratıyor.

23.12.2015 09:10  Güncelleme: 09:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında gerçekleştirilen ve Amerikalı kâğıt sanatçısı Jane Ingram Allen tarafından hazırlanan "Dünya'da Kağıt Yapımı-Bölge Haritaları" sergisi Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi'nde İzmirli çok sayıda sanatsever tarafından ziyaret edildi.

Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi Koordinatörü Nedim Sönmez, "Çok özel bir sanatçıyı aynı zamanda ülkemiz için çok farklı bir özelliği olan sanatçıyı Ege Üniversitesi 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında ağırladık. Sanatçı ilk kez İzmir'in yerel bitkileriyle bir eser bıraktı. Jane'nin özelliği dünyada gittiği bütün ülkeleri, şehirleri gezerek o yerlerdeki yerel bitkileri kullanarak o bölgenin haritasını yapıyor. İzmir'e geldiği günden itibaren ilk işi rektörlük bahçesinden, Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi bahçesinden ve kampüsten bitkileri toplamak oldu. Jane'in gelişinin 3. gününde Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi bahçesinde workshop gerçekleştirdik. Sanatçımız bizlere bitkilerden kâğıt yapımını her aşamasını gösterdi. İki günde 250'nin üzerinde ziyaretçi geldi ve çok verimli oldu. Herkes neredeyse kâğıt yapabilir duruma geldi. Sanatçı, Ege Üniversitesi 6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında fark yarattı" dedi.

JANE INGRAM ALLEN

"DÜNYA'DA KAĞIT YAPIMI – BÖLGE HARİTALARI"

Ege Üniversitesi'nde Jane Ingram Allen, "Bölge Haritası" olarak adlandırdığı el yapımı kağıt harita tabanlı sanat eserlerinden bir seçki sergiledi. Haritalar ilginç şekillere, çizgilere ve renklere sahip. Haritalar aynı zamanda bir kültürü ve dünyayı görmenin farklı yollarını yansıtıyor. Bir haritayı bu şekilde yaparak sanatçı o bölgeyi, o bölgenin bitkilerini, kültürünü ve insanlarını tanıma fırsatı sunuyor. Her "Bölge Haritası"; el yapımı, çoklu bitki lifi katmanlarından oluşan, kağıdın doğal lif ipleriyle birleşmesinden oluşmakta, bu sayede eserler harita gibi katlanabiliyor. Haritalar, akrilik boya, çizim, kolaj ve diğer tekniklerin kullanıldığı karışık tekniklerle oluşturuluyor. Çift taraflı olup iki tarafı da görülebilecek şekilde asılan objelerle, bu sayede izleyici, eserlerin etrafında dolaşıp, konu olan yeri başka açılardan da görebiliyor.

Bu sergi, Tayvan'da bulunduğu süre içerisinde yaptığı Tayvan haritasını ve daha sonra Bali'de yarattığı Bali haritasını içeriyor. Allen, gezileri süresince "Bölge Haritaları"nı yapmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi'nin Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi'nde de misafir sanatçı olarak bir "İzmir Bölge Haritası" yarattı.

KAĞIT VE KİTAP SANATLARI MÜZESİ

Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi, dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürden örneklerle ziyaretçilere sunuyor. Bilgi ve görselleriyle her eğitim düzeyindeki öğrencilere seslenen müze, Türkiye'de ilk olmasının yanı sıra konunun bu boyut ve zenginlikte ele alındığı bir üniversite müzesi olarak da uluslararası alanda benzersiz bir konuma sahip. Müze 2013 yılında Kültür Bakanlığı denetiminde özel müze statüsünü kazandı. Üniversitenin eski Levanten köşklerinden 19. Yüzyılın Ballian Konutu'nda kurulan müzenin alt katında kağıt üst katında kitap konu edilirken eski ve modernin bir araya getirildiği proje için ideal bir ortam yaratıldı. Müzede yer alan objelerin tamamına yakını kişi, kurum, sanatçıların bağışlarından oluşuyor.

Kağıdın üretiminden, sanat eserine vardığı noktaya kadar çok çeşitli kağıt ve baskı aşamalarından örneklerin sergilendiği müzenin giriş katında el yapımı kağıt üretimi, kağıt tarihi, günümüz renkli kağıt sanatçıları, modern kağıt sanatı bölümleri; üst katında ise kitap sanatları, ex libris, matbaa, sanatçı kitapları, çocuk kitapları, kitap biçimleri, kitaplardaki ustalar baskı teknikleri minyatür kitaplar ve tipografi bölümleri yer alıyor. Her bölümde detaylı konu ve obje bilgilerini içeren müze, bir bilgi müzesi olmasının yanı sıra Picasso, Renoir, Matisse, Kandinsky, Salvador Dali, Andy Warhol, Manet gibi sanatçıların orijinallerine yer vermesi açısından çağdaş sanatlar müzesi işlevini de görüyor. Kağıt ve kitabın Uzakdoğu'dan Avrupa'ya, günümüze kadar geçirdiği evrelerden örneklerin bulunduğu müzede 1000'e yakın eser ziyaretçilere sunuluyor.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK KİTABI DA BURADA

Çok sayıda eseri bünyesinde barındıran müzede kağıttan yapma heykeller, ebru çalışmaları, hat örnekleri, eski posta pulları, origami sanatı ile elde edilmiş küçük biblolar, Osmanlı döneminden kalma mecmualar, gazeteler, resmi belgeler, senetler sergileniyor. Ayrıca 32 sayfalık Japon ipek kağıdına basılmış ve elle deriye ciltlenmiş, kaset içerisinde sergilenen 5mg ağırlığında resimli alfabe harfleri içeren dünyanın en küçük kitabı da ziyaretçilerini bekliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İzmir'in Bitki Haritası Çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement