İzmir Kozak Halkı Altın Madenine Karşı Destek İçin Milletvekillerini Bölgeye Çağıracak - Son Dakika
Güncel

İzmir Kozak Halkı Altın Madenine Karşı Destek İçin Milletvekillerini Bölgeye Çağıracak

Kozak halkı altın madenine karşı destek için milletvekillerini bölgeye çağıracakİzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni'ne verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu belgesinin iptali için açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen firmanın...

28.07.2018 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kozak halkı altın madenine karşı destek için milletvekillerini bölgeye çağıracak

İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni'ne verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu belgesinin iptali için açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen firmanın eksikliklerini giderip tekrar izin istemek için harekete geçtiğini öğrenen bölge halkı ile çevreciler toplantı yaptı. Mahkemenin kararına uyulmasını isteyen grup, toplantıda 10 Ağustos'ta tüm İzmir milletvekillerinin destek için Kozak Yaylası'ndaki kırsal Yukarıbey Mahallesi'ne davet edilmesini kararlaştırdı.

Ovacık Altın Madeni'ne verilen ÇED olumlu belgesinin iptali için İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme, 3 Temmuz'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak firmanın, izin verilmesi için eksiklikleri giderip tekrar başvuru yaptığı öğrenildi. Bunun üzerine bölge halkı ve çevreciler toplantı düzenledi. Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç'in yanı sıra çevre il ve ilçelerden çevre dernekleri, platformları, İzmir Tabip Odası temsilcileri de etkinliğe katıldı. Yukarıbey Mahallesi'nde bir araya gelen topluluk, 'Siyanürlü Altından Kurtuluş Lokması' döktürdü.

MÜCADELEMİZİ VERECEĞİZ

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Gönenç, altın madenciliğinin Kozak'ta doğa ve insan sağlığında ölümcül tahribata neden olacağını söyledi. Başkan Gönenç, Kozak'ta birçok yerde altın aranması ile ilgili başvurular yapılıyor. Bunlara karşı yargıda mücadele ediyoruz. Artık Ovacık'taki madenin çalışması Kozak'a bağlı. Eğer Kozak'ta önleri açılırsa, Ovacık'taki madeni çalıştırabilecekler. Çünkü Ovacık bölgesinde ilk işe başladıkları gibi verimli bir cevher kalmadı. 2009 yılında verilmiş olan ÇED olumlu raporuna karşı açılmış olan davaya yürütmeyi durdurma gibi acil devreye girmesi gereken hukuki kararın arkasından dolanarak yeni başvurularda bulunuldu. Gelinen son noktada yürütmeyi durdurma kararı verilse de mahkemenin saymış olduğu eksiklikleri biz hemen çözdük, giderdik diyerek tekrar önünü açmaya çalışıyorlar. Buna karşı yasal sınırlar içinde mücadelemizi vereceğiz dedi.

Basın açıklamasını okuyan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Ovacık'ta cevherin bitmesine ve yargı kararlarına rağmen madenin çalıştırılmasında inat edilmektedir. Ovacık'taki bu ısrar, Kozak Yaylasını da tehdit etmektedir. Dünyanın en nadir endemik türlerini barındıran ve çamfıstığının ana vatanı olan Kozak'taki bu talana dur demek için buradayız. İzmir Valiliği'ne ve Çevre Bakanlığı'na sesleniyoruz. Yeter artık. Mahkeme kararını uygulayın. Ovacık Altın Madeni'ni mühürleyin. Bugün bir kez daha Bergama'dan Cumhurbaşkanı'na sesleniyoruz. ya altın madenini kapatın ya da mahkemeleri dedi.

Etkinliğe katılan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatı Arif Ali Cangı ise, 25 yıldır süren bu süreçte alınmadık mahkeme kararı kalmadı. Kim ne yaparsa yapsın, ne kadar umursamazsa umursamasın, sizin yürütmüş olduğunuz 25 yılı aşan mücadele halen mahkeme kararıyla belgeleniyor. Çevre Bakanlığı'nın madeni mühürlemesi için girişimde bulunması gerekiyor. Ancak süreç böyle işlemeyecek gibi gözüküyor. Çünkü Türkiye'nin en büyük sorunu hukuk olduğu için burada da benzer bir durumla karşılaşacağız gibi görünüyor. Zira dün basına düşen bir habere göre, yeniden 2009 sayılı genelge ile yeni bir ÇED raporu düzenleyip, mahkemenin belirlediği eksiklikler tamamlanıp çevre bakanlığına sunulmuş. Yeniden izin verilmesi süreci işliyor diye konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ DAVET EDİLECEK

Yapılan toplantıda, firmanın tekrar başvuru yapmasına tepki gösterildi. Acilen yargı kararına uyulması gerektiği vurgulandı. Ayrıca toplantıya katılan Kozak muhtarları ve yöre köylüleri tarafından, bu konunun masaya yatırılması için İzmir'in tüm milletvekillerinin 10 Ağustos tarihinde Yukarıbey Mahallesi'ne davet edilmesi kararlaştırıldı. Yapılan girişimler sonuç vermezse Kozak köylüsü otobüslerle Ankara'ya gidecek.

GÖRÜNTÜLÜ DÖKÜMÜ

Topluluktan görüntü

Lokma dökümü görüntü

Açıklamalar görüntü

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera Oben ULU BERGAMA (İzmir), (DHA)

(Tür: Yurt)

İzmir Kozak Halkı Altın Madenine Karşı Destek İçin Milletvekillerini Bölgeye Çağıracak
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Kozak Halkı Altın Madenine Karşı Destek İçin Milletvekillerini Bölgeye Çağıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement