İzmir kuru meyve ihracatında vegan vurgusu - Son Dakika
Güncel

İzmir kuru meyve ihracatında vegan vurgusu

Kuru meyve ihracatında vegan vurgusuEGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) gerçekleşen toplantıda kuru meyve sektörünün 2019 raporunu değerlendirerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sektöre sağladığı faydaları anlattı.

16.01.2020 14:07  Güncelleme: 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuru meyve ihracatında vegan vurgusu

EGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) gerçekleşen toplantıda kuru meyve sektörünün 2019 raporunu değerlendirerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sektöre sağladığı faydaları anlattı. Celep, "2019 yılında kuru meyve sektörü 1.4 milyar doları aşan ihracat rakamına ulaştı. En fazla ihracat ise çekirdeksiz kuru üzümde gerçekleşti" dedi. Dünyadaki beslenme trendinin vegan beslenmeye doğru ilerlediğine dikkat çeken Celep, kuru meyve üretiminde buna dikkat edeceklerini söyledi.

İzmir'de EİB'te düzenlenen toplantıda, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Birliği Başkanı Birol Celep, kuru meyve sektörünün 2019 raporunu değerlendirdi. 2019 yılında kuru meyve sektöründe 1.4 milyar dolara ulaşan ihracat yapılırken, en fazla ihracat çekirdeksiz kuru üzümde gerçekleşti. Toplantıya Celep'in yanı sıra, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürcan Şen, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık, Toprak Mahsulleri Ofisi İzmir Şube Müdürü Hüseyin Kılboz katıldı. Toplantıda, vegan beslenme biçiminin dünya çapında trend hale geldiğini söyleyen Celep, "Vegan pazarı çok geniş bir alan. İnsanların beslenme türüne baktığımızda trend hızlı bir şekilde vegan beslenmeye doğru gidiyor. Bunları değerlendirmemiz lazım. İnsanlar sağlıklı ürün tüketme felsefesinde ve bu moda. Biz bulunduğumuz kuru meyve yönetiminde algı yönetimi haline getirdik. Farklı algı yaratmaya çalışıyoruz. Üretici kardeşlerimize, malınızı katkısız bir şekilde ilaçlayın demek istiyorum. Doğru ilaçlama, doğru depolama yapın, doğru kurutun" dedi.

'TMO'NUN 10 TL UYGULAMASI KURU İNCİRİN DEĞER KAYBINI ÖNLEDİ'

Celep, Türkiye'nin kuru üzüm, kayısı ve incir gibi ürünlerin üretiminde ve ihracatında lider olunması nedeniyle kural koyucu olma zorunluluğu olduğunu aktardı. Geçen yıl çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında iyi bir seviye yakalandığını söyleyen Celep, ihracatta yakalanan ortalama yüzde 22 artışın bölge ve ülke açısından çok önemli olduğunu belirtti. Celep, TMO'nun 'kuru üzüm fiyatını 10 liranın altına düşürmeyeceğiz' açıklamasının başarıda önemli olduğunu söyleyerek, "Bu müdahale Türk üzümünün düşük fiyata satılmasına ve ekonomimizin değer kaybına uğramasına engel oldu. Böylelikle 2020/21 sezonunda hedefimiz, 2019/20 sezonunda ulaştığımız fiyat seviyesinin altına düşmemek olacaktır. Ayrıca bu tutum iç ve dış piyasada arz-talep dengesinin sağlanmasına, piyasanın oturmasına ve 2019- 20 sezonunda ihraç fiyatlarımızın rakip ülkelerin ihraç fiyatları seviyelerine yaklaşmasına olumlu katkıda bulundu" dedi.

UCUZ İŞÇİ AVANTAJI

Celep Türkiye'nin rakip ülkelerde karşı avantajları olduğunu belirterek, ABD'de 15 dolar olan saatlik işçi ücretlerinin Avusturalya'da 17 dolar düzeyinde seyrettiğini, Türkiye'de ise bu ücretlerin 2 buçuk dolar civarında olduğunu vurguladı. Gelecek sezon içinde TMO'nun kuru üzüm alımı yapacağını söylemesinin önemli olduğunu belirten Celep, kendilerinin de üreticileri bilinçlendirmek için gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti. Başkan Celep, üreticinin de bu çabaların sonucunda üretilen ürünü yurt dışındaki alıcıların istediği kriterlere göre düzenlemesini amaçladıklarını aktardı.

KURU İNCİRDE 263 MİLYON DOLAR GELİR

Kuru incirde de 110 farklı ülkeye 65 bin tonluk sevkiyat yapılarak 236 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Celep, hedef pazarlardan en önemlisi olan Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik ihracat performansının da yüzde 95 artarak 6 milyon doların üzerinde gelir sağlandığını belirterek şunları söyledi:

"Kuru incirde 2000 yılından beri aralıksız devam eden Aflatoksinli kuru incirlerin imhası projemiz çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi uluslararası pazarda güvenilirliğimizi arttırmıştır. Bu çerçevede her yıl ortalama 500 ton Aflatoksinli kuru incir işletmelerden toplanarak imha edilmektedir. Tüm bu olumlu tabloya ilave olarak TMO çekirdeksiz kuru üzümdeki başarılı müdahalesinin bir benzerini kuru incirimiz için de yaparak, bir miktar kuru inciri Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifi'nin alış kriterleri çerçevesinde piyasadan ürün alması sektörümüz açısından oldukça umut verici ve piyasanın oturması açısından destekleyici olmuş ve ihraç gelirimizde geçen sezona göre yüzde 7'lik bir artış sağlanmıştır."

ÖNCEKİ YILA GÖRE KURU KAYISIDA YÜZDE 7 ARTIŞ

2019 yılı kuru kayısı ihracat miktarının bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 100 bin ton olduğunu, 250 milyon dolar da gelir elde edildiğini söyleyen Celep, "Hedef pazarımız Çin Halk Cumhuriyeti'ne 2019 yılındaki toplam kuru kayısı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 161 oranında artarak, 2 milyon dolardan 5 milyon dolar seviyelerine yükselmiştir. Kuru kayısıda da, kuru üzüm ve kuru incirde olduğu gibi TMO'nun piyasaya müdahil olması beklenmekte olup, aynı zamanda lisanlı depoculuk sistemine işlerlik kazandırılması ile ürünlerimizin hak ettiği değerden ihraç edilmesi mümkün olacaktır" dedi.

'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ASIL HEDEFİMİZ'

2020 yılı içinde de sektörde yapacakları çalışmalardan da bahsederek sürdürülebilirlik vurgusu yapan Celep, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz, sürdürülebilirlik günümüzde en önemli konu. Kuru meyve sektörü olarak hem üretim hem de ticaretimizin sürdürülebilir şekilde devam etmesi asıl hedefimiz. Mart ayı sonunda Brüksel'de düzenlenecek olan FRUCOM'un sürdürülebilirlik çalışma grubu toplantısına katılacağız, Nisan ayında düzenlenecek olan çalıştayımız da bu konuyu gündeme alacağız, Haziran ayında İzmir'de yapılacak Birleşmiş Milletler toplantısında sürdürülebilirlik konusunda bir panel yapmayı planlıyoruz. Son olarak, 2018 yılında kurduğumuz ve tüm paydaşların bir araya geldiği Üzüm, İncir, Kayısı ve Organik Ürünler Komitelerimiz ile Bilim, Teknoloji ve Ekonomi Kurulumuz 2020 yılında da faaliyetlerine devam edecek ve ihracatımızı arttırmak ve yaşanan sorunlarımıza hızlı çözüm bulabilmek amacıyla var gücümüzle çalışacağız."

'ORGANİK KURU MEYVE İHRACATINDA YÜZDE 10'A ULAŞTIK'

Ege Kuru Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık da Ege İhracatçı Birlikleri'nin en önemli çalışmalarından birinin organik tarım olduğunu vurgulayarak, "Organik tarımda gelişen ülkelerin en büyük özelliği iç piyasalarının gelişmiş olmasıdır, biz de iç piyasamızı nasıl geliştiririz diye çalıştık. Kuru meyvede organikte yüzde 10 gibi bir orana ulaştık. Kuru meyve organik tarımın lokomotifi oldu. Bizim neslimize organik ürün tüketme ve kuru meyve yeme alışkanlığını sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

İzmir kuru meyve ihracatında vegan vurgusu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir kuru meyve ihracatında vegan vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement