"İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali" Sürüyor - Son Dakika
Güncel

"İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali" Sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "özgürlük teması" ile düzenlediği "İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali"nde "Aziz Nesin" anıldı.

17.08.2015 08:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çeşme'de "Aziz Nesin" ve "şiir" akşamı

Festivalin Çeşme'de gerçekleştirilen etkinliğine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, özgür düşüncenin, barışın ve demokrasi kültürünün sanat şemsiyesi altında yaygınlaştırılması amacıyla, uluslararası çapta gerçekleştirdiği "İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali" sürüyor. 11 ilçede paneller, söyleşiler ile şiir ve müzik dinletilerinin düzenlendiği festival, iki günlük Karaburun programının ardından Çeşme ve Bergama'ya ulaştı. Çeşmeli sanatseverler Aya Haralambos Kilisesinde düzenlenen "Aziz Nesin 100 yaşında" konulu panelde, İzmir Milletvekili ve yazar Zeynep Altıok Akatlı, yazar Melida Tüzünoğlu, şair Sezai Sarıoğlu ve şair-oyuncu Orhan Alkaya ile buluştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da panelin dinleyicileri arasında yerini aldı.

Susmayacağım!

Madımak olaylarında babası Metin Altıok'u kaybeden Zeynep Altıok Akatlı, Aziz Nesin'in "Sivas Acısı" isimli şiiriyle konuşmasına başladı. Çocukluğundan tanıdığı Aziz Nesin ile daha sonra ortak bir acıyı paylaştıklarını dile getiren Akatlı, "Sivas acısını paylaşmak için yazdığım yazılarla edebiyata yaklaştım. Amacım kendimi ifade etmek, toplumda farkındalık yaratmak ve bu katliamı unutturmamaktı. Ardından edebiyattan, şiirden beslenerek siyasete katılmaya karar verdim. Siyaseti toplumu aydınlatmak için benimsemiş bir insanım. Yaşadıklarımı paylaşarak başka acıların yaşanmaması için bu işe kalkıştım. Aziz Nesin'i şeytanlaştırarak hedefe koyanlar aslında hiç okumayan, kindar ve dindar bir şekilde yetiştirilen, kendisinden olmayanı öldürmeye kalkan İŞİD zihniyetinden başkası değildi. Onları öldürenler, yok edenler tarihe kalmıyor. Bir kadın olarak da susmayacağımı, 'sus' zihniyetine karşı daime şiirle ayakta duracağımın sözünü veriyorum" dedi. Sezai Sarıoğlu ise Aziz Nesin figürünün tarihte bireyin rolüne denk geldiğini belirtti.

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür

Melide Tüzünoğlu, dinleyicilere Aziz Nesin'in hayat hikayesini anlattı. Nesin'in genç kuşak tarafından çok okunmadığını söyleyen Tüzünoğlu, bunun sebeplerinden birinin mizah ve politika yazarı olarak tanınmasından kaynaklandığını ancak çağdaş edebiyat yazarları arasında anılması gerektiğini ifade etti.

Orhan Alkaya, festivali düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, festivali kucaklayan dostlara teşekkür ederek, festivalin Türkiye'nin edebiyat ortamına yeni zenginlikler kazandıracağını söyledi.

Şiirleriyle Orhan Alkaya

Panelin ardından sahne alan şair-yönetmen ve oyuncu Orhan Alkaya ise seslendirdiği şiirleriyle Aya Haralambos Kilisesi'ni doldurana unutulmaz bir gece yaşattı. Festival 5 Eylül'e kadar Menemen, Selçuk, Menderes, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla, Dikili ve Foça'da düzenlenecek etkinliklerle devam edecek.

Karaburun'da iki gün

Festivalin ilk iki gününde Karaburunlu sanatseverler Türk edebiyatının önemli yazarlarından İnci Aral, Zeynep Oral, Latife Tekin ve ünlü şair Ahmet Telli ile buluştu. Bergama'da ise "Halk Edebiyatında Özgürlük" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak şair Müslüm Çelik ve yazar Aydın Şimşek katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali' Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement