İzmir'de Kültür Şöleni - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Kültür Şöleni

İzmir\'de Kültür Şöleni

11.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni, bu yıl ilk defa İzmir'de kutlanacak.

20.05.2013 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni, bu yıl ilk defa İzmir'de kutlanacak. TÜRKÇEDER ve İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi (İZDİM) tarafından Kültürpark'ta düzenlenen şölene, 140 ülkeden toplam bin öğrenci katılacak. 45 bin metrekarelik kapalı alanda açılan stantlarda misafir öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak İzmirlilere anlatacak.

11. Türkçe Olimpiyatları İzmir Tertip Komitesi Üyesi,

eski bakanlardan Işılay Saygın, Komite Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Panayır, İZDİM Başkanvekili Mustafa Acar ve mahalli kıyafetleriyle çeşitli ülkelerden gelen öğrenci temsilcileri, Movenpick Otel'de basın mensuplarıyla buluştu. Festivalin açılışının 24 Mayıs 2013 günü saat 17.00'de Fuar Atatürk Açıkhava Tiyatrosu'nda olacağını belirten Saygın, "Uluslararası Türkçe Derneği tertip heyeti, bu güzel organizasyonu gerçekleştirdi. 2003 yılında ilk tertiplediğimiz Türkçe Olimpiyatları'na 17 ülke katılmıştı, bugün 140 ülkeyi aşmış ve 2 binin üzerinde katılım olmasından büyük mutluluk duymaktayız" dedi.

TOPLUM TÜRKÇE OLİMPİYATLARINI ARAR HALE GELDİ

Türkçe Olimpiyatları'nın toplumun her kesimi tarafından kabul gördüğünün altını çizen Işılay Saygın, şöyle konuştu: "Toplum, her sene bu şölenleri arar hale geldi. Her yıl İstanbul ve Ankara'da düzenlenen kültür şölenini, bu yıl ilk defa EXPO 2020 adaylığı münasebetiyle İzmir'de organize etmeyi planladık. 24-26 Mayıs'ta İzmir halkına bu güzel şöleni sunmuş olacağız. Katılan ülkelerin kendi kültürlerini anlatması açısından da önem taşıyor. EXPO öncesi bizim kültürümüzü onların tanıması da çok önemli. O nedenle bütün İzmir ve Ege halkını bu güzel şölene bekliyoruz."

Toplantıya katılan öğrencilerin anlaşılır cümlelerle kendilerini ifade etmesini memnuniyetle karşılayan Saygın, "Vallahi benden güzel konuşuyor çocuklar. Çok muhteşem bir organizasyon. Türkiye'de insan bu kadar Türkçe güzel konuşamıyor, derdini anlatamıyor" dedi.

DRAKULA'NIN ŞATOSU VE EYFEL KULESİ İZMİR'DE

Kültür Şöleni'nin son derece renkli geçeceğini aktaran Yönetim Kurulu Üyesi Panayır da, sözlerini şöyle sürdürdü:

"140 ülkenin 17'si, özel projelerle kendini tanıtacak. 31 Afrika ülkesi

özel Afrika konsepti hazırladı. 92 ülke de bizim hazırladığımız stantlarda tanıtım yapacak. Romanya, Drakula'nın şatosunu buraya taşıyıp sergileyecek. Bosna Hersek, Osmanlı sebili yapıp şerbet ikram edecek. Bangladeş, Nepal ve Hindistan

'dinga' tabir edilen motor taksilerini sergileyecek. Ayrıca, özel desenli kına yapılacak. Eyfel Kulesi ve Mostar Köprüsü maketleri olacak. Afrika'dan gerçek boyutlu hayvan maketleri koyulacak. Ayrıca, her ülkenin öğrencisinin damak zevkine göre 20 bin yemek ikram edilecek. 8 bin kişilik üç sahnede, 30 program tertip edilecek."

Toplantı, çeşitli ülkelerden öğrencilerin kendilerini tanıtması, şiir ve şarkılardan birer parça okumalarıyla devam etti. Mısır'dan gelen 11 yaşındaki Nadin Aner, Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, iki ülkenin kardeş olduğunu söyledi. Aner'in seslendirdiği "Huma Kuşu" uzun havası beğeniyle dinlendi. Diğer çocuklar da hazırladıkları şarkı ve şiirlerden örnekler verdi. Öğrencilerin güzel Türkçe konuşmaları takdirle karşılandı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Kültür Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement