Izmir Yenifoça'da Derin Su Deşarj Sistemi Yapılmadan Işletilen Arıtma Tesisine Tepki - Son Dakika
Güncel

Izmir Yenifoça'da Derin Su Deşarj Sistemi Yapılmadan Işletilen Arıtma Tesisine Tepki

Izmir Yenifoça\'da Derin Su Deşarj Sistemi Yapılmadan Işletilen Arıtma Tesisine Tepki

Yenifoça'da derin su deşarj sistemi yapılmadan işletilen arıtma tesisine tepkiİZMİR Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü'nün prestijli projelerinden biri olarak ilan ettiği, 41 milyon liralık yatırımla 50 bin kişi kapasiteli olarak inşa edilen Yenifoça İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin derin su deşarj sisteminin ihalesi yapılmadan devreye alınmasına çevredeki site sakinleri ve çevreciler tepki gösterdi.

13.10.2016 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yenifoça'da derin su deşarj sistemi yapılmadan işletilen arıtma tesisine tepki

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü'nün prestijli projelerinden biri olarak ilan ettiği, 41 milyon liralık yatırımla 50 bin kişi kapasiteli olarak inşa edilen Yenifoça İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin derin su deşarj sisteminin ihalesi yapılmadan devreye alınmasına çevredeki site sakinleri ve çevreciler tepki gösterdi. İzmir'in turistik bölgelerinden Yeni Foça'nın en büyük çevre sorunu da çözüldü" denilerek test çalışması başlatılan tesisin atık sularının bölgede en çok kirlilik yaratan unsur haline geldiğini iddia eden Yenifoçalılar, bu duruma son verilmesini istedi.

İZSU Genel Müdürlüğü yaklaşık iki ay önce, temeli 2015 yılı Ekim ayında atılan Yenifoça İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin bir yıldan daha kısa sürede bitirildiğini ve Yenifoça'nın fosseptikten kurtulduğunu açıklayarak hizmete alındığını duyurdu. Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii'nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilen arıtma tesisinin Avrupa standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtma yaptığı, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak kapasiteye sahip olduğu açıklandı. Açıklamalar arasında arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 1 kilometre uzunluğunda 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapılacağı da yer aldı.

"DEŞARJ SİSTEMİ YAPILANA KADAR EVSEL ATIK SULAR VİDANJÖRLE TAŞINSIN"

Yenifoçalılar, bu açıklamaların ardından arıtma tesisinin olduğu bölgede zaman zaman duyulan ağır kokunun ve evlerinin arasından geçen ve yağmur sularının tahliyesi için ıslah edildiğini sandıkları kanallardan açık olarak atık suların verildiğini tespit etti. Kanalın bitimindeki plajın simsiyah bir renge bürünmesi, gelen köpüklü ve tortulu suların 5 kilometrelik sahilin denize girilen tek yerinindede kirlliğe neden olduğunu ileri süren çevredeki sitelerde yaşayanlarında aralarında bulunduğu çevrecilerin oluşturduğu Yenifoça Forum Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça İrtibat Bürosu, İZSU, Foça Belediyesi, Foça Kaymakamlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürülüğü'ne başvurdu. Tesisin çalışmasına karşı olmadıklarını ancak atık suların açık derelerden ve direkt denize girilen bir mahalle verilmemesinin yasal bir zorunluluk olduğunu savunan vatandaşlar denize deşarj sisteminin yapılmasına kadar atıkların vidanjörlerle uygun yerlere taşınmasını istedi.

"PROJENİN BİR AYAĞI YOK"

Çevredeki site sakinlerinden Serhat Güner 41 milyonluk tesisin normal dere yatağını kullanarak atık sularını denize akıtmasının akıl almaz bir durum olduğunu, beş kilometrelik sahadaki düzenli tek plajın ortasının bu iş için seçilmesine ise "kasıt olsa bu kadar olurdu" diyerek tanımladı.

İzmir'in turistik bölgelerinden Yenifoça'nın en büyük çevre sorunu da çözüldü" denilerek test çalışması başlatılan tesisin atık sularının bölgede en çok kirlilik yaratan unsur haline geldiğini iddia eden Güner, "Tesis bu haliyle 6 ay bile çalışsa ne plajımız ne denizde canlımız nede kokudan evlerde oturan kimsemiz kalmaz. Halkın denize girdiği tek noktaya bunu yapmak bırakın su, atık temizliğini görsel kirliliktir. Güzelim plajın ortasından hilkat garibesi gibi simsiyah bir su akıyor. İnsanlar, buradan denize giriyor. Burada olmamın nedeni deniz. Arıtmanın bıraktığı atık su biyolojik olarak temiz olsa da simsiyah ve katı maddeler içeriyor. Suda ciddi kirlilik yaratan da bu katı maddeler. Bunlar bertaraf edilmeden geliyor. Ayrıca kapalı kanalla gelmesi gerekirken açıktan geliyor. Kirlilik artarak geliyor. 1 kilomere metre karadan 500 metre denizden kapalı hatla gelecekti. Bu işte bir planlama ve mühendislik hatası var. Projenin bir ayağı dünya çapında güzel bir tesis olarak yapıldı. Ama diğer ayağı yok. Çalışmaya başladığından beri kirlilik artıyor. Sudaki görüş mesafesi 2 metrenin altına düştü. Dünyanın neresine giderseniz gidin böyle evlerin arasından boklu dere geçirilmesi ayıptır, yapılana yazıktır. Dünya normlarında bir hizmet düşünülürken planlama hatasıyla böyle bir garabet yaratıldı. Sorumluları istifa etmelidir" dedi.

"İZSU HATASININ BEDELİNİ HALKA ÖDETMESİN"

Yenifoça Forum Platformu Sözcüsü Ezgi Levent de bütün olarak tamamlanmadan devreye alınan tesisin arıtma artığı sularının binlerce insanın denize girdiği bir plajın ortasından denize salınmasının çevresel anlamda cinayet ve rezalet olarak niteledi. İnsan sağlığına sonuçlarının ne olacağını bilemedikleri kapkara bir su, köpükler ve kokuyla başbaşa bırakıldıklarını belirten Levent, bu hatadan dönülünceye ve önlem alınıncaya kadar kamuoyuna bu rezaleti göstermeye devam edeceklerini söyledi. Ezgi Levent; "Yaşam alanlarımızın kirletilmesine itiraz ediyoruz. Bu bir planlama hatasıdır. Yüksek maliyetle yapılan bu tesisin deşarj hattı yapılmadan hizmete alınmaması gerekirdi. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir. Atık suların halkın denize girdiği yerin ortasına dökülmesi yerine vidanjörlerle alınarak faal durumdaki en yakın arıtma tesisine götürülmelidir. Bize taşımanın yüksek maliyet getireceği söyleniyor. Çevre Mühendisi arkadaşlarımız da kirletilen bu bölgenin temizlenmesinin en az 1 milyon dolara çıkacağını söylüyor. İZSU yetkilileri bu hatanın bedelini halka ödetmesin. Bu hata kiminse hesabı ondan sorulsun" dedi. Levent, platform üyeleri olarak Yenifoçalı vatandaşlarla yarın (Perşembe) saat 13.00'te İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp, işlemin durdurulması için dilekçe vereceklerini ve basın açıklaması yapacaklarını da söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Izmir Yenifoça'da Derin Su Deşarj Sistemi Yapılmadan Işletilen Arıtma Tesisine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da hafif ticari araç şarampole devrildi: 4'ü çocuk 9 yaralı
    15:04 Diyarbakır'da hafif ticari araç şarampole devrildi: 4'ü çocuk 9 yaralı

    Diyarbakır'ın Sur ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Ahmet Z. yönetimindeki hafif ticari araç şarampole devrildi. Kazada sürücü ve araçta bulunan 4'ü çocuk 8 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekiplerince hastanelere kaldırıldı. Araçtakilerin Dicle ilçesine düğüne gitmek üzere yola çıktıkları belirtildi.

  • Fethiye'deki otel inşaatında çıkan yangın söndürüldü
    15:03 Fethiye'deki otel inşaatında çıkan yangın söndürüldü

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde bir otel inşaatının yanında bulunan konteynırlarda çıkan yangın, itfaiyenin 2 saatlik müdahalesiyle söndürüldü. Yangın sırasında içeride kimsenin bulunmaması sevindirici bir durumken, işçiler güvenli bölgelere sevk edildi.

  • Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçını kazanmak istiyor
    15:03 Yılport Samsunspor, Adana Demirspor maçını kazanmak istiyor

    Trendyol Süper Lig ekiplerinden Yılport Samsunspor, 20 Nisan Cumartesi günü sahasında Yukatel Adana Demirspor ile yapacağı maçı kazanmak istiyor. Teknik direktör Markus Gisdol, Adana Demirspor'un güçlü bir rakip olduğunu belirterek, takımın ligdeki konumundan memnun olduğunu ve sezon sonuna kadar savaşmaya devam edeceklerini söyledi.

  • Market alevlere teslim oldu: Söndürme çalışmaları sürüyor
    14:57 Market alevlere teslim oldu: Söndürme çalışmaları sürüyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir markette başlayan ve hızla büyüyen yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

  • Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı
    14:54 Bitlis'te Çiriş Otu Satışı Başladı

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, ilkbaharın gelişiyle dağlık ve ormanlık arazilerde toplanan çiriş otu tezgahlarda satılmaya başlandı. Vatandaşlar, çiriş otunu ilçe merkezine getirerek kurdukları tezgahlarda satışa sunuyor. Çiriş otu, çorba, yumurta, pilav ve börek yapımında kullanılıyor ve doğal olduğu için çeşitli hastalıklara iyi geliyor.

  • Nazilli Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyeleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Nezaket Ziyaretinde Bulundu
    14:53 Nazilli Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyeleri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'na Nezaket Ziyaretinde Bulundu

    Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik ve Cumhuriyet Halk Partisi Nazilli Belediyesi Meclis Üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyarette Nazilli genelinde Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Nazilli Belediyesi'nin ortak çalışmasıyla hayata geçirilecek projeler değerlendirildi. Çerçioğlu, 'Kentimiz genelinde çalışmalarımızı ortak akıl ile sürdürüyoruz. Tüm belediye başkanlarımız ile bir arada çalışmaya, hizmetlerimizi ve projelerimizi hemşehrilerimiz ile buluşturmaya devam edeceğiz' dedi. Çerçioğlu, ziyaretlerinden dolayı Tetik ve meclis üyelerine nazik ziyaretleri için teşekkür etti.


Advertisement